Nemzetközi foci

Meglepő, de a magyar válogatott favorit Skócia ellen

  • varin

A tartalékos, fiatal skót csapatot akár el is kaphatják Bödéék hazai pályán. Legalábbis a bukiknál a mi sikerünk fizet kevesebbet.

Fotó: 444

Néhány nappal a szégyenteljes, Kazahsztán elleni vereséget követően Georges Leekens fiai ismételten hazai pályán szállnak ringbe, az ellenfél a skót válogatott lesz. Tippmestereink és szerkesztőink kedden megosztják gondolataikat a mérkőzéssel kapcsolatban, de először is lássuk, milyen oddson fogadhatunk az egyes kimenetelekre.

   
Magyarország Döntetlen Skócia
2.60 3.00 2.75

Mint az az oddsokból is látszik, a magyar állami bukméker szerint Dzsudzsákék győzelme a valószínűbb forgatókönyv, ám a döntetlen sem elképzelhetetlen, hiszen "csak" triplázhatnánk vele pénzünket. De mit is kell tudni erről a skót csapatról?

Ahogyan a magyar csapatnál, úgy a skótoknál is nemrég volt edzőváltás, ám Alex McLeish regnálása nem indult jól, hiszen a válogatott vereséggel kezdett Costa Rica ellen. Ezt leszámítva viszont jól sikerült az elmúlt másfél éve a nemzeti tizenegynek, hiszen 2017-ben csupán egyetlen vereséget könyvelhettek el, azt is Hollandia mérte rájuk egyetlen góllal. Noha selejtezőcsoportjukban csupán harmadik helyen végeztek, a pótselejtezőről csak egymás elleni eredmény miatt maradtak le, miközben hazai pályán még Anglia ellen is pontot szereztek.

Skócia idegenbeli szereplése azonban hagyományosan gyenge, 2013 óta tétmeccsen csak az alábbi csapatokat tudták legyűrni: Macedónia, Gibraltár, Málta, Litvánia. Barátságos mérkőzéseken viszont nem muzsikálnak rosszul, a csehek, a lengyelek és a norvégok is kapituláltak már a kék-fehérek ellen.

A skót válogatott kerete
Kapusok: Jordan Archer (Millwall), Alan McGregor (Hull City), Jon McLaughlin (Hearts)
Védők: Barry Douglas (Wolverhampton Wanderers), Grant Hanley (Norwich City), Russell Martin (Glasgow Rangers), Scott McKenna (Aberdeen), Charlie Mulgrew (Blackburn Rovers), Callum Paterson (Cardiff City), Andy Robertson (Liverpool), Kieran Tierney (Celtic Glasgow)
Középpályások: Stuart Armstrong (Celtic Glasgow), Tom Cairney (Fulham), James Forrest (Celtic Glasgow), Ryan Fraser (Aberdeen), Kevin McDonald (Fulham), Dylan McGeouch (Hibernian), John McGinn (Hibernian), Calum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Aberdeen), Scott McTominay (Manchester United), Jamie Murphy (Glashow Rangers), Matt Ritchie (Newcastle United)
Támadók: Ryan Christie (Aberdeen), Jason Cummings (Glasgow Rangers), Oliver McBurnie (Barnsley), Matt Phillips (West Bromwich Albion)

Ami a válogatott játékosait illeti, McLeish nagyon sok fiatalnak adott lehetősége, így olyan játékosok maradtak ki a nemzeti csapatból, mint Naismith, Griffiths, Fletcher, Snodgrass, Scott Brown (visszavonult), Berra vagy éppen Craig Gordon kapus.

A jelenlegi mezőnyből mindössze hét játékosnak van legalább tíz válogatottsága, a teljes keretnek pedig mindössze kilenc gólja van, melyből három találattal a Newcastle középpályása, Matt Ritchie veszi ki leginkább a részét.

Persze nem lehet azt mondani, hogy ismeretlen senkik alkotnák McLeish csapatát, a Premier League öt játékost ad, a két skót óriás, a Celtic és a Rangers hatot.

Skócia#sco-scotland#10

A két csapat közös múltja viszonylag kevés mérkőzést tartogat, magyar szemszögből azonban a mérleg pozitív, 4-2-2. A két gárda utoljára 2004-ben találkozott, akkor a mieink Glasgow-ban tudtak 3-0-ra nyerni Huszti Szabolcs duplájának, valamint egy skót öngólnak köszönhetően.

A magyar válogatott "nagy esélye" az lehet, hogy láthatóan ellenfelünk is az építkezés fázisában jár, ám afelől kétségünk se legyen, hogy jobb játékosok alkotják a skót keretet, mint a magyart. Ha pedig úgy játszanak majd ismét Leekens tanítványai, ahogyan tették azt a kazahok ellen, akkor könnyen elérkezhet az új éra második kínos kudarca is.

[2708893] 2018-03-27 20:00:00 Magyarország - Skóciax;