Forma-1

Hamilton örülhet először? - tippek az Ausztrál Nagydíjra

Vasárnap reggel Melbourne-ben elrajtol az idény első forma-1-es futama, az Ausztrál Nagydíj. A győzelemre Lewis Hamilton a legnagyobb favorit, de Sebastian Vettel és a Red Bullosok is ott lihegnek a sarkában, a középmezőny pedig továbbra is nagyon sűrű. Lássuk, fogadási szemüveggel nézve, kikre érdemes fókuszálni.

Hagyományosan Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal veszi kezdetét a Forma-1-es szezon, amely kultikus helyszíne a versenynaptárnak, 34. alkalommal jár már Óceániában a száguldó cirkusz. Könnyű pályának egyáltalán nem nevezhető, már csak azért sem, mert utcai, ráadásul az időjárás is elég kiszámíthatatlan arrafelé. Nem lehet kizárni, hogy vasárnap is megtréfálja a mezőnyt az eső...

Hamiltoné a szezon első pole-ja. - Fotó: F1

A pole-ból a vb-címvédő Lewis Hamilton várja a rajtot, aki már szombaton az időmérőn bevitt egy gyomrost a riválisainak, miután több, mint hat tizeddel (!) verte a komplett mezőnyt. Pedig gyakorlatilag az utolsó próbálkozásokig úgy tűnt, hogy a Mercedes verhető. 

"Határozottan nem volt sima”- mondta a brit. "Nem volt a legkönnyebb időmérők egyike. Tényleg meglepetés volt látni, milyen gyorsak voltak a Ferrarik, már a Q1-től." 

A sebesség, amivel az egyenesekben bírnak; nyilvánvaló, hogy fejlődtek a teljesítményt illetően. A kanyarokban nagyon hasonló tempóval rendelkezünk, de határozottan igaz, hogy elég erős volt a teljesítményre kihegyezett motorprogramjuk. Ez pedig végig így maradt az időmérő során.

Valóban óriási hiba lenne leírni a Ferrarit, hiszen versenyképesnek tűnik az SF71H. Az viszont mindenféleképpen váratlan, hogy a második helyről nem Sebastian Vettel, hanem csapattársa, Kimi Raikkönen indulhat, míg a német a harmadik helyre szorult. 

Melbourne-ben nem könnyű előzni, így kulcsfontosságú lesz a rajt. Ha ott képesek Vettelék fogást találni Hamiltonon, akkor nyitottá válik a küzdelem, ha viszont a brit maga mögött tudja tartani a riválisait a kritikus első néhány körben, akkor jó eséllyel behúzhatja a futamot.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a Red Bullokról sem, Max Verstappen Vettel mellől lőhet ki, és tudjuk jól, hogy a fiatal holland nem fél kockáztatni. A hazai kedvenc Daniel Ricciardo egy három helyes rajtbüntetésnek köszönhetően nincs a tűz közelében, de a dobogót illetően leírni őt sem szabad. Ricciardónál rosszabbul járt Valtteri Bottas, aki az időmérőn csapta oda a falhoz az autóját, így csak a 10. helyet szerezte meg.

Véleményünk szerint Hamilton sikerét hozza a szezonnyitó, de 1.40-ért nem éri meg kockáztatni.
Ki nyeri az Ausztrál Nagydíjat?
   
Lewis Hamilton 1.40
Sebastian Vettel 5.75
Max Verstappen 7.50
Kimi Raikkönen 7.75
Daniel Ricciardo 27.00
Kevin Magnussel 64.00

Ami a többi csapatot illeti, a Force India szerepét átvette a Haas, amely a Renault-val harcolhat óriásit az előkelőbb helyekért. A McLaren lemaradt a Q3-ról, de a versenytempója még simán jó lehet Fernando Alonsóéknak. A Force India nagy kérdés, hogy mennyire tud beleszólni, ugyanis náluk rengeteg a változtatás tavalyhoz képest és egyértelműen nem állt még össze minden.

Fogadás szempontjából a Haas dupla pontszerzését szemeltük ki, melyre 1.66-os oddson fogadhatunk. Az autó nagyon egyben van, egyedül az a tény gyengíti a tippet, hogy Romain Grosjean tud forrófejű lenni és érdekes dolgokat csinálni a pályán. 

  • Mindkét Haas pontszerző helyen végez @ 1.66

Az állami irodában számtalan H2H közül válogathatunk: amiben fantáziát látunk, hogy Hülkenberg Alonsót, Raikkönen pedig Ricciardót veri majd. Mindkét esetben, ha utóbbi nem rajtol nagyot, akkor a pályán már aligha tüntetik el az időmérőn felhalmozott különbséget.

hatharom.com
Hülkenberg-Alonso Hülkenberg
Raikkönen-Ricciardo Raikkönen
@2.16
Fogadási határidő: vasárnap, 7:00

Van még egy érdekes piac, amire felhívnánk a figyelmet, ez pedig a futam leggyorsabb köre. Ugyan Raikkönen évek óta nem tudott futamot nyerni, ebben a kategóriában viszont élen jár. Melbourne-ben is többször az ő nevéhez fűződött a leggyorsabb kör, például tavaly is. 14.50-es oddson megéri egy próbát tenni rá.

  • Kié lesz e leggyorsabb kör? - Kimi Raikkönen @ 14.50

A játékban való részvételhez kattints a képre.