Sportfogadás-suli

Tuti tippet bukni rossz dolog, de hosszútávon így csak nyerhetünk!

  • varin

Utólagos magyarázkodásnak tűnhet ugyan, de ha csak a csatát nyerték meg a fogadóirodák, nem a háborút, akkor jó helyzetben vagyunk.

A sportfogadás egyik legfontosabb része az elemzés. Nem csak a mérkőzés előtt, de utólag is. Lényeges, hogy hideg fejjel tudd értékelni, jól döntöttél-e adott helyzetben. Ha pedig a tények azt mutatják, hogy jól döntöttél és jó fogadást kötöttél, akkor lényegében teljesen mindegy, hogy az adott fogadás bukott-e vagy sem.

Remek példa erre a szerda esti Miami mérkőzés, a Cepede-Dodin találkozó. Mint azt az elemzésem során is írtam, a francia lány 24 órával a kezdés előtt egy szett után adott fel egy selejtezős mérkőzést, ahol egyszer sem tudta hozni a szerváját. Szerencsés vesztesként mázlija volt és ismét az alapvonalra állhatott, majd nem kis fordítást bemutatva megverte a rendkívül indiszponáltan játszó paraguayi ellenfelét.

Amolyan klasszikus női tenisz, ami történt. Cepede elhúzott 4-1-re, 8-szorosra felverve Dodin oddsát, majd a francia lány úgy döntött, minden mindegy alapon teniszezve elkezdi püfölni a labdákat. Bejött. A sérülten játszó Dodin adrenalinlöketet kap, a magát már nyeregben érző Cepede pedig végighisztizi a mérkőzést úgy, hogy az edzője is hiába nyugtatja. Végül az esélytelenebb játékos döntő szettben nyer, a tuti tipp pedig bukik.

De jól döntöttünk-e a fogadás megtételével?

- Dodin gyengén kezdett, a bemelegítésnél látszódott, hogy fáj a lába, így reménykedhettünk.

- A nyitóoddsoktól számolva közel öt tizedet esett vissza Cepede szorzója, tehát az információt mások is "feldolgozták" és látták a value-t az oddsban.

Márpedig ez két olyan tény, amely könnyedén megmondja nekünk, hogy egy fogadás jó volt-e vagy sem, anélkül is, hogy tudnánk, mi a végeredmény.

Ugyanis nem csak az információgyűjtést végeztük el szorgosan, de bőségesen megvertük a záró oddsot is, vagyis a mérkőzés kezdetekor a fór nálunk volt, nem az irodánál.

Hogy innentől mi történik, az természetesen már nem rajtunk múlik. Aki óvatos duhajként kiszállt mondjuk Dodin 8-szoros oddsánál, az kaszált, míg akik végig hagyták a szelvényt, azok most dühösek.

Tippet és pénzt bukni sosem jó, sosem felemelő, de ha ezt a meccset minden nap tízszer lejátszanák és mi minden nap tízszer megfogadnánk Cepede sikerét azon az oddson, amelyen tettük, akkor hosszútávon csak nyerhetnénk.

És pontosan erről szól a sportfogadás, a hosszútávról és az értékes tippekről. 9 egységet elbukni szar dolog, de rossz döntéseket hozni még sokkal szarabb - márpedig itt a tipp meg nem játszása lett volna a rossz döntés!