Bulvár

Materazzi így emlékezik élete alakítására

  • gb1

A futballtörténelem egyik legikonikusabb jelenete, amely mindannyiunknak egy életre beleégett a retinájába - újratöltve!

Lassan már 12 éve, hogy a 2006-os németországi világbajnokság döntőjében a franciák legendás játékosa, Zinedine Zidane mellkason fejelte az olaszok hátvédjét, Marco Materazzit és ezzel a kiállítás sorsára jutott. A Berlinben lejátszott párharc a 'Materazzi-Zidane' döntőként került be a köztudatba, hiszen a két játékos az összes kulcsmozzanatban szerepet kapott.

Adel Abdessemed francia szobrász 'Headbutt' nevű műremeke, amely jelenleg Dohában van kiállítva. fotó:bt.com

8 évvel azután, hogy Zizou két góljának köszönhetően a franciák hazai pályán hódították el a vb-trófeát ismét ő kezdte meg a gólgyártást, amikor is a 8. percben a Materazzi szabálytalansága után megítélt büntetőt értékesítette. Sokáig nem őrizték az előnyt, mivel az itáliai bástya a 19 percben fejjel (!) egyenlített - több gól azonban a rengeteg helyzet ellenére sem esett a finálé rendes játékidejében.

Jöhetett hát a hosszabbítás, amelynek 110. percében lezajlott a futballtörténelem egyik legemlékezetesebb momentuma, amit sokan csak úgy emlegetnek, a fejelés. A mai napig nem tisztázott annak a szóváltásnak a tartalma, ami megelőzte és kiváltotta az ominózus esetet, ami azonban bizonyos, hogy Zidane esetében nem így kellett volna véget érnie egy mesés pályafutásnak.

Egyébként Zidane a 2004-es Eb után már visszavonult a válogatottságtól és az akkori tréner, Raymond Domenech unszolására tért csak vissza, hogy aztán mesés tornát fusson. (Vajon Ibra is eljátssza ezt idén?)

Ráadásul a torna legjobb játékosaként az Aranylabdáját is megnyerte a franciák csapatkapitányaként - Cannavaro és Pirlo orra elől halászta el az elismerést.

Az utolsó pillanatai a válogatottban. fotó: fifa.com

Az olaszok végül büntetőpárbajjal lettek világbajnokok, mind az öten - köztük Materazzi - bevágták a bőrt Fabian Barthez hálójába és hogy még drámaibb legyen a történet, egyedül a 2000-es Eb hőse, David Trezeguet hagyta ki a rögzített helyzetből elvégzett rúgást.

Materazzi persze aligha bánja, hogy ezzel a jelenettel került be a futballtörténelembe, hiszen végül ők emelhették magasba a labdarúgás legértékesebb trófeáját.

A napokban az Instagramon osztotta meg a házfalát díszítő műalkotást/installációt, amely különböző égőkből testesíti meg minden idők leghíresebb fejelését - ezzel tisztelegve a FEJelthetetlen pillanatok előtt.

A világbajnok olasz házfalán virító alkotást akár hívhatnánk 'Ki nevet a végén?'-nek is. fotó: Instagram

Szerinted melyik válogatott nyeri a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot?x;