Pjongcsang 2018

Halvány magyar éremesély - napi tippek a téli olimpiára

Szombaton öt számban osztanak érmeket a pjongcsangi téli olimpián.

Három a magyar szlovák igazság

A nap egyik legizgalmasabb versenyét a biatlonos hölgyek produkálhatják, méghozzá 7.5 kilométeren. Ezen a sprint távon legalább hét-nyolc favoritról beszélhetünk, de a legnagyobb figyelmet a 33 éves Anastasiya Kuzmina kapja, aki triplázásra készül, miután Vancouverben és Szocsiban is verhetetlen volt ebben a számban. Az előző téli játékok után gyermek áldás miatt két szezont kihagyott, a 2016/17-es visszatérő idénye nem sikerült túl fényesen, a mostani szezonban azonban újra a legjobb formáját mutatja, tehát Pjongcsangban is számolni kell vele. Egészen parádés lenne, ha ebben az igen sokesélyes sportágban zsinórban három olimpián aranyérmet tudna nyerni. 

Kuzmina legfőbb kihívói az összetettet Világkupa-vezető Kaisa Makarainen, a német Laura Dahlmeier és a fehérorosz Darja Domracseva lesznek. De számolni kell Denise Herrmannal, a norvég Tiril Eckhoffal és az olasz Dorothea Wiererrel is, illetve meglepetést okozhat a cseh Veronika Vitková, aki az idei szezonban kétszer is dobogóra állhatott sprintben és összességében igen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. 

  • Kuzmina dobogón végez @ 2.15    

 

Liu Shaoang döntőbe juthat. - Fotó: AFP

Szurkoljuk ki azt az érmet!

Magyar szempontból a nap legjobban várt versenye a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 métere lesz, ahol Liu Shaolin SándorértLiu Shaoangért és Burján Csabáért szoríthatunk. Ebben a sportágban van a legnagyobb sansz a magyar éremre, de a három egyéni szám közül mindenképpen a szombaton esedékes leghosszabb táv az, amelyik a legkevésbé fekszik a Liu fivéreknek, akik legjobb eredményeiket 500 és 1000 méteren érték el, ennek ellenére nem lenne nagy meglepetés, ha legalább egyikük harcban lenne az érmekért.

Liu Shaolin a négy állomásból álló világkupa-sorozat hollandiai versenyén egyszer második lett ebben a számban, míg összesítésben hatodikként zárt. Liu Shaoang pedig háromszor is döntős volt, igaz dobogóra egyszer sem állhatott, azonban kiegyensúlyozott teljesítményével ötödik lett a vk-rangsorban. A harmadik magyar induló a Liu Shaoanghoz hasonlóan olimpiai újonc Burján Csaba lesz, tőle meglepetés lenne a finálés szereplés, de az elődöntő elérhető lehet.

A szám nagy esélyese a dél-koreai Hvang Tae Hon, aki a négy vk-viadalon két-két első és második helyet gyűjtött, de a januárban minden távon Európa-bajnok holland Sjinkie Knegt, vagy a háromszoros olimpiai bajnok, egyúttal címvédő kanadai Charles Hamelin győzelme is papírforma eredmény lenne.

A bravúrérem inkább Shaolinban van benne, de a kiegyensúlyozott teljesítmény miatt talán jobban megéri Shaoangra fogadni.

Az állami irodában egyébként igen bő kínálatot kapunk a magyar fiúkra. 

Rövidpályás gyorskorcsolya, Férfi 1500m
hatharom.com
Hol végez Liu Shaoang? - 1-6.
@1.80
Fogadási határidő: szombat, 11:00

 

Megismétlődik a négy évvel ezelőtti dobogó?

Sífutásban is érmeket osztanak szombaton, méghozzá a hölgyek skiathlon versenyszámában, ami az egyik legérdekesebb, hiszen a 15 km-es táv egyik felét klasszikusban, míg a másikat szabad stílusban teszik meg. Ebben a számban a norvég legenda, Marit Björgen Vancouverben és Szocsiban sem talált legyőzőre. Négy éve azonban nagyon közel volt hozzá a svéd Charlotte Kalla, akit csak hajrában tudott legyűrni. Most is kiélezett csata várható köztük, a formák alapján azonban inkább a svédre tennénk. Négy éve Heidi Weng állhatott még fel a dobogóra, aki egy bronzra most is jó lehet, bár ezért várhatóan vért kell majd izzadnia Ingvild Flugstad Östberg és Jessica Diggins ellen, illetve még Krista Parmakoski is beleszólhat. 

  • Kalla dobogón végez @ 1.30
  • Kalla nyeri a versenyt @ 2.70

 

Az említett versenyeken kívül még női gyorskorcsolyában 3000 méteren, illetve síugrásban férfi normál sáncon hirdetnek bajnokot.