Sportfogadás-suli

Olvassuk Amerikát part one - Az alapok

Sorozatunk célja, hogy jobban megismertessük olvasóinkkal az észak-amerikai profi kosárlabdaligára való fogadásokat. Három részben mutatjuk be részletesen az egyes opciókat, melyeket példákkal és tippekkel egészítünk ki.

Ha már elegünk van a sok elbukott focitippből, és úgy döntünk, hogy más vizekre evezünk, az NBA ideális terep lehet bankrollunk felfuttatásához. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a csapatsportokra való fogadásokat jellemző univerzális igazságok nagyban hasonlítanak, legyen az futball, kézilabda vagy éppen kosárlabda. Mielőtt bármilyen fogadásra adnánk a fejünket, a legfontosabb, hogy kellő ismerettel rendelkezzünk a kiszemelt meccsel kapcsolatos statisztikákról és háttér-információkról.

A mérkőzéseket befolyásoló fontos tényezők közé sorolhatók például: a csapat felállása, sérültek, hazai-idegenbeli eredmények, megnyert illetve elvesztett mérkőzések aránya, egymás után lejátszott meccsek száma, a játékosok egyéni statisztikái, játékstílus stb.

Bár az alapvető felkészültség kritikus mindennemű csapatsporttal kapcsolatos fogadásnál, a struktúrából adódó különbségek által tétünk kockáztatásának típusait tekintve lényeges különbségeket láthatunk a különböző szerencsejáték-piacokon.

Az NBA-re vonatkoztatva a leggyakoribb fogadási forma az úgynevezett point spread (ez a kosárlabda hendikepje), amelynek átlagértékét a különböző fogadási piacokon 1,80/1,90-es oddsra tartanak, ezzel egalizálva a két csapat erőviszonyát. Több variációját listázzák a fogadóirodák, de a statisztikákba minden esetben ez az érték, az úgynevezett ATS (Againtst The Spread - a hendikeppel szemben) szerepel. Például a szerda éjjeli rangadón a zsinórban háromszor döntőző, Lebron James által fémjelzett Cleveland fogadja a remekelő Minnesota Timberwolvest, és látható, hogy a formák alapján a vendégek az esélyesebbek.  

    3.5 pontban szabta meg az átlagot, amely azt jelenti, hogy a farkasoknak legalább 4 ponttal kellene nyerniük ha rájuk fogadtunk - ha pedig a Cavsre, ők ki is kaphattak, de maximum 3 ponttal. 

Point Spread kínálat a Cleveland-Minnesota meccsre. fotó: tippmixpro.hu

A mérkőzés győztesének megtippelése - money line - leggyakrabban kétesélyes formában zajlik, tehát nem csak a rendes játékidőre, hanem a hosszabbításra is vonatkozik. A hagyományos 1X2 nem jellemző a sportágra, mivel igaz, hogy különböző elméletek mentén próbálkozhatunk vele, de a döntetlenre való fogadás az NBA-ben aligha lehet profitábilis. Részben azért népszerűbbek a korábban említett point spread fogadások, mert így magasabb hozamot tudunk elérni, mint a hagyományos kimenetel fogadással.

A point spread mellett a másik legnépszerűbb az over/under betting (pontszám - fölött vagy alatt), amely a mérkőzést vívó két csapat összesített pontjainak megtippelését jelenti. Az egyszerűség kedvéért maradjunk a csütörtöki hajnali párosításnál, amelyre kis hazánk irodája 221.5 pontnál húzta meg a vonalat, ergó ha az overre, azaz többre fogadunk, minimum 222 pontnak kell hullania összesítve a győzelmünkhöz.

Over/Under fogadás. fotó: tippmixpro.hu

A fogadóirodák ennél a típusnál is úgymond coin-flip (pénzfeldobás, ergo 50-50) módszerrel lövik be a várható eredményt,  tehát akár alá, akár fölé tippelünk a megadott számnak, 1,70/1,90-szeres megtérülést várhatunk, és a point spreadhez hasonlóan ez is bekerül a csapatstatisztikákba. Természetesen többnyire vannak differenciált o/u betek is, tehát például egy pontgazdagnak ígérkező meccsre 1,2-es szorzóért rakhatunk 200 pont overt - tehát nem feltétlenül muszáj a kockázatosabb standard line-t választanunk.

Érdemes még szót ejteni a future bets-ről, amely a hosszabb intervallumú fogadási tételek összefoglaló elnevezése. Ez a fajta fogadási típus minden csapatsportban megtalálható, az NBA-re vonatkoztatva pedig a bajnokság végső győztesének, az alapszakaszt bezsebelő csapat, vagy akár az MVP címet elhódító játékosnak a predikcióját takarja. 

Future bets, azaz ki nyeri idén az NBA-t? fotó: tippmixpro.hu

A   -nál, és minden bizonnyal a világ összes irodájánál az oaklandi csodacsapat a toronymagas esélyese a bajnokságnak. Nagy meglepetést a sportot csak fél szemmel figyelők számára sem okoz ez, hiszen a GSW az utóbbi három szezonból kettőt bezsebelt, és tavaly Duranttal megerősödve szinte verhetetlennek bizonyultak. Nincs okunk azt gondolni, hogy ez a tendencia ne folytatódna, de a 'Szakállal' - azaz James Hardennel és CP3-mal remekelő Houstont, a jelentős ráncfelvarráson átesett Oklahoma City Thundert, a Kyrie Irwinggel szárnyaló Boston Celtics-et, és a királyt, vagyis LeBron Jamest sikeresen megtartó Clevelandet sem szabad leírni.

Ha már a példákban többször is szerepelt a szerda éjszaka legjobbnak ígérkező meccse, ildomos, hogy ajánljunk is rá valami megfontolásra érdemest. Mivel a Cavs háza táján nem túl rózsás mostanában a helyzet, nem csoda, hogy hazai pályán underdogként mennek neki a találkozónak. Az ATS-t eddig mindössze 25.5%-ban fedték, de a farkasok is éppen csak minden második alkalommal, 51.8%-ban. Legutóbbi Minnesota elleni meccsükön január 8-án 127-99-re verték őket, pedig a T'wolves büszkélkedhet a liga hatodik legrosszabb védelmével, mégsem jutottak el százig. LeBronék a keddi zakóról érkezve - ismét rémesen ment nekik a dobás, legutóbbi három meccsükön alig több mint 90 pont az átlaguk - nem lesznek 100%-osak, így nincs túl nagy esélye, hogy pontesőbe torkolljon a meccs, ráadásul Ty Lou edző betegsége miatt nem lesz jelen, tehát a taktikájuk is könnyebben széteshet. 

Cavs - T'Wolves
hatharom.com
PONTSZÁM 221,5 - Kevesebb
@1.80
Fogadási határidő: 02:00

A cikksorozat következő részében az egyes fogadási szisztémák részletesebb elemzésével, illetve azok szezonból hozott példáival való alátámasztásával folytatjuk.