Szerencsejáték-ipar

Milyen hatással lesz a videóbíró a fogadási piacokra?

Megvizsgáltuk a VAR lehetséges befolyását, hiszen mára egyértelművé vált, hogy csak idő kérdése és beépül a modern futball világába.

Az utóbbi években a futballvilág egyik legmegosztóbb kérdése kétségkívül a videóbíró bevezetése volt és a rendszer a mai napig komoly ellentábornak örvend. A tiltakozók a hagyományok semmibevevésével  és a fennmaradó hibafaktorokkal érvelnek, nagy bánatukra

a közelmúltban azonban már hivatalossá vált, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokságon is alkalmazásra kerül.

Ezzel a döntéssel a FIFA vezetői egyértelműen a rendszer mellett tették le a voksukat és számíthatunk rá, hogy pár éven belül minden fontos sorozatban jelen lesz az úgynevezett VAR (Video Assistant Referee - videó asszisztens bíró).

Kéznél van a segítség. fotó: thesun.co.uk

A technológia megjelenése persze nem csak magára a játékra, de a fogadási piacokra is hatással lesz a jövőben. Jeevan Jeyaratnam, az Abelson Info oddsspecialistája és a Betting Data összeállításért felelő vezetője arra világít rá, hogy jellemzően bármilyen szignifikáns szabályváltoztatást őrületes érdeklődés és bíráskodás fogad - és a videóbíró sem kivétel.

Amíg a fogadóirodák nem vezetik be a videóbíró döntésével kapcsolatos fogadásokat, addig nem hiszem, hogy pozitív hatással lesz az élő fogadás népszerűsödésére.

A szakember kevésbé derűlátó gondolatokat fogalmazott meg, és a következőkkel folytatta:
"Az utóbbi időben jelentős előrelépés történt, hogy főbb mozzanatok -  mint a gól vagy piros lap -  után kevesebb időt vegyen igénybe a fogadási piacok visszatérése. Ez a rendkívüli adatmennyiségnek köszönhető, ami felhalmozódott a különböző helyzetekkel kapcsolatban, és az automatizált algoritmusok reakcióideje általuk tud csökkenni. Azonban egy újabb tényező, mint a videóbíró bevezetése felborít minden eddigi szisztémát, ezáltal a várakozási idő ismét nőni fog, ennek a rövid távú hatása pedig negatív is lehet, de biztosan nem fog több ember élő fogadásra csábítani."

A VAR integrációja elkerülhetetlenül zökkenőkkel teli, mivel akadályozza a játék folyamatosságát, megállítja az élő piacokat, ezáltal rontja a fogadói élvezetet.

A VAR-t a német Bundesligában és az olasz Serie A-ban már bevezették és a közelmúltban az angol FA-kupában is megjelent - a spanyol La Ligában bejelentették, hogy a következő szezontól alkalmazzák, az integrációja a Premier League-be pedig szintén már csak idő kérdése. Jeyaratnam szerint több módja van a rendszer használatának és a német élvonalban nem a jó csapásirányt mutatja. Véleménye szerint az élvezeti értéket rombolja, hogy a bírók elveszették magukban a bizalmat és túl gyakran kérik videós kollégáik segítségét - ez a bizonytalansági szint szintén hatással lehet az élő piacokra.

A kétes helyzetekre ez sem jelent 100%-osan hatékony megoldást. fotó: archív

Talán a legérdekesebb kérdés, hogy milyen fogadási piacokat nyithat a VAR. A szakember szerint hamarosan megjelenhetnek a 'Lesz e videóbíró használva a meccsen? Igen/Nem' piacok de ahogy folyamatosan gyűlnek majd az adatok és újrahangolódnak az algoritmusok, egyéb fogadási tételek is megjelenhetnek. Példaként hozza fel a 'Az első videóbírós beavatkozás ideje', 'Videóbírós beavatkozások száma a meccsen' vagy a 'Videóbírózás kimenetele' típusokat. 

Egy másik érdekesség a büntetőcédulák piaca, amelyre szintén hatással lehet a VAR. Egyelőre csak piros lapos szituációknál nyúlnak a segítséghez a sporik, azonban az adott döntés megváltoztatása plusz vagy mínusz lapot is eredményezhet. Mivel a jelen fogadási modellbe  még nincs beépítve ez a faktor, így a hatását majd a kísérleti periódusok leteltével tudják csak elemezni.

Suren Khachatryan az egyik piacvezető ázsiai cég, a Digitain CEO-ja derűlátóbb gondolatok fogalmazott meg, és a következőket mondta a TotallyGaming.com-nak: "A gólvonal-technológia már maga egy sikertörténet, a további technológiai fejlesztések, mint a videóbíró pedig csak tovább csökkentik a drámát és a vitatott szituációkat, és általa csak még vonzóbb lesz az amúgy is felmenő ágban lévő élő fogadás."

"Végülis a felhasználók elkötelezése a célja bármilyen fogadási terméknek. Tehát ha még a VAR alkalmanként le is lassítja a játékot vagy vitatható ítélet születik általa, ez mind növeli az általános érdeklődést és az emberek kapcsolatát a mérkőzéssel." - folytatta Khachatryan.

A fő kihívás a videóbíró számára, hogy a szórakoztatás részévé váljon és ne az élmény rontsa. 

Arra a kérdésre, hogy a videóbíró segíthet e az élő fogadások elterjedésében a következőket mondta: "Ezt még nem láthatjuk előre. Végülis a 'természetes' szünetek már eddig is jelen voltak a sportokban, legyen az sérülés, csere vagy visszanézés (tenisz, nfl és immár foci). Ez egy remek lehetőséget ad a fogadóknak, hogy értékeljék az addig látottakat és időt nyernek a következő fogadásra, és stratégiájuk kidolgozására."

Összességében elmondhatjuk, hogy szembetűnő, hogy a szakértők is eltérő véleménnyel vannak a témakört érintő kérdésekben, és bizonyos, hogy egy-két évnek el kell telnie ahhoz, hogy megfelelő minta álljon rendelkezésünkre az objektív megítéléshez. Ami tény, hogy a meccs előtti- és élő videóbírós fogadások remekül színesítik majd a palettát, és teljesen új dimenziókat nyitnak majd meg a tippelési piacokon.