Nemzetközi foci

Ők az átigazolási időszak nyertesei és vesztesei

Az európai topligákban a héten lezárult a téli átigazolási időszak. Lássuk, kik jöttek ki legjobban illetve a legrosszabbul a transzferpiacból.

  • Győztes: Arsenal

Bár kedd este az Arsenal kínos vereséget szenvedett el a Swansea ellenében, a londoni szurkolók annyira nem lehetnek elégedetlenek az elmúlt napok történéseivel.

Miután sikerült lezárni egy hosszú ideje tartó huzavonát Alexis Sánchez ügyében, az Ágyúsok megszerezték Henrikh Mkhitaryant a Manchester Unitedtől és Pierre-Emerick Aubameyangot a BvB-tól. A gaboni támadóért klubrekordot jelentő összeget fizetett az Arsenal (56 millió font), és ezzel Arséne Wenger ismét elmondhatja magáról, hogy egy igazi topjátékost sikerült a klubhoz csábítania.

Az Arsenal támadósora / facebook.com

Hab a tortán, hogy a gárda A-kategóriás szupersztárjának számító Mesut Özil nemhogy nem igazolt el, hanem még meg is hosszabbította szerződését, így pedig az Özil-Mkhitaryan-Aubameyang-Lacazatte négyes fogat igen kedvező képet fest a jövőre nézve.

Hogy végül Wenger be tudja e kormányozni az Ágyúsokat a TOP4-be az tavasszal kiderül, mindenesetre az esélye bőven meg lesz rá.

 

  • Győztes: José Mourinho

A Vörös Ördögök portugál menedzsere büszkén incselkedett a sajtónak Alexis Sánchez megszerzése után. Mint ismert, a mellőzött Mkhitaryanért cserébe kapták meg a chilei támadót, aki abszolút a világklasszis kategóriába tartozik. "Olcsó volt, nem? Ingyen volt, szóval ez az ár fantasztikus" - büszkélkedett José, aki amellett, hogy egy újabb kiváló játékossal erősítette meg támadósorát még egy fricskát is odanyomott örök riválisának, Pep Guardiolának az orra alá, hiszen sokáig úgy tűnt, Alexis a City játékosa lesz.

 

  • Győztes: Barcelona

Talán még sokan emlékeznek rá, amikor tavaly augusztusban az elveszített spanyol Szuperkupa-finálé után Gerard Piqué önkritikus nyilatkozatot adott a sajtónak. "Kilenc éve vagyok a Barcelonában, de most először érzem azt, hogy a Madrid előttünk jár".

Ehhez képest a Barcelona parádés szezont produkál, miközben a Real Madrid régen látott mélységbe süllyedt, a bajnoki címet tulajdonképpen már odaadhatjuk a katalánoknak, miközben a kupában is már az elődöntőben járnak.

Mina és Coutinho érkezése erősít a Barcának / facebook.com

Ha a két spanyol gigász közül valamelyik klubnak szüksége volt a télen egy szuperigazolásra, akkor az a Real Madrid volt. Ehhez képest a blancók csendben kibekkelték a januárt, miközben a Barcelona végre nyélbe ütötte a Coutinho-üzletet. A liverpooli támadó érkezése mellett kevesebb szó esett Yerry Mináról, akivel szakértők szerint kiváló üzletet kötöttek a gránátvörös-kékek a 11,8 millió eurós vételárral.

Az érkezők mellett távozott néhány olyan játékos is, akinek fizetése alaposan megterhelte a költségvetést (Mascherano, Arda Turan) és saját nevelésű fiatalokat sikerült topligákba kölcsönadni (Rafinha, Delofeu). Minden ideálisan alakult januárban a Nou Campban, a Barcának pedig minden esélye megvan egy trófeákkal megspékelt idényre.

 

  • Vesztes: Liverpool

Tavaly nyáron Jürgen Klopp azt nyilatkozta, hogy a Liverpool nem az a klub,ami eladogatja a legjobb játékosait. Ehhez képest nem tudták megtartani a legnagyobb sztárnak számító Coutinhót, akinek hiánya bizonyosan meg fog érződni a csapat támadójátékán - még ha a német tréner próbálja is elkenni ezt a kérdést.

Főhet Klopp feje? / facebook.com

Bár a Coutinhóért kapott átigazolási összeg kolosszális, a Pool annyira azért mégsem teljesített jól az átigazolási piacon. A rekordösszegért megvásárolt Virgil van Dijk érkezése rendben van, vele mindenképpen erősödhet a védelem, de például kapusposzton nem mutatott komoly aktivitást a klub, noha a topklubok közül messze a Liverpool áll a legrosszabbul ezen a poszton. Az elmúlt 5 forduló alapján első számú kapusnak számító Lorius Karius az európai topligák legrosszabb védési mutatóival bír (44,44%), egy dobogóért - bajnoki címért? - küzdő klubnál ez pedig mindenképpen luxusnak számít.

Daniel Sturridge-et kölcsönadták a WBA-nak, Roberto Firmino jelenleg sérült, így Danny Ings és Dominic Solanke kerülhet reflektorfénybe - csakhogy ketten eddig 0 góllal állnak a szezonban.

A tavasszal hatalmas nyomás lesz a Salah-Firmino-Mané trión, ám ha netán egyikük kidől a sorból, Klopp máris bajba került.

 

Vesztes: David Luiz

A sokáig térdsérüléssel bajlódó David Luiz elvesztette a bizalmát Antonio Conténál. A brazil október óta nem volt kezdő a Chelsea-ben, ami hatalmas csalódás azok után, hogy a bajnoki címet szerző gárda egyik alapembere volt.

A 30 éves védőt június óta a brazil válogatottba sem hívták be, a kevés játéklehetőség miatt pedig kockáztatja a nyári vb-szereplését is. Érthető, hogy Luiz szeretett volna váltani és bár az Arsenal szóba is került, végül maradt a Stamford Bridge-en.

Az előjelek alapján ezzel könnyen lehet, hogy ugrott a vb-je, bár némi reménysugár lehet Luiz számára, hogy Andreas Christensen a Bournemouth ellen megsérült. Lehet a brazil jobban várja az orvosi jelentéseket, mint dán poszttársa....

 

(via goal.com)