Darts

Revansot várunk a címvédőtől - tippek a Premier League-re

Csütörtökön Dublinban elrajtol a 2018-as Premier League-szezon, a játéknap slágerpárosítása természetesen a világbajnok Rob Cross és a címvédő Michael van Gerwen csatája lesz.

16 héten át ismét beköltözik a darts a sportág rajongóinak életébe, hiszen csütörtökön Dublinban elrajtol a 2018-as Premier League-szezon, amit a Sport Tv jóvoltából magyar nyelven is végig követhetünk idén is.

A PDC erre az idényre komoly vérfrissítést eszközölt a mezőnyön, hiszen több olyan játékos is megmutathatja magát, aki korábban még nem szerepelt a sorozatban és van egy nagy visszatérő is az ausztrál Simon Whitlock személyében.

Bár sok szurkoló számára fájó lehet, hogy Dave Chisnall, Adrian Lewis vagy James Wade idén lemaradt a PL-ről, az újdonsült világbajnok Rob Cross, az World Grand Prix-győztes Daryl Gurney, a világranglista-6. Mensur Suljovic és a rögbijátékosból lett profi Gerwyn Price is üde színfoltja lehet a PL-nek.

Tippelj a Premier League-meccseire itt!

Ami a végső győztes esélyeit illeti, természetesen a fogadóirodáknál a világelső Michael van Gerwen a topfavorit, akit a debütáló világbajnok Rob Cross és a 2015-ös győztes Gary Anderson követ. Érdekesség, hogy a tavalyi döntős Peter Wrightot csak a negyedik helyre rangsorolják a bukmékerek, az pedig szintén meglepő picit, hogy Barneveld végső győzelme több mint 30-szoros pénzt fizet jelenleg.

Az újoncok közül - Cross mellett - Suljovic és Gurney is képes lehet akár a legjobb négybe jutásra is, míg Price és Whitlock vélhetően az első ligakör után búcsút int a sorozatnak. Bár a dartsban semmi sem biztos, úgyhogy inkább várjuk ki a végét...

Ki nyeri a Premier Ligát?
   
M. van Gerwen 1.75
R. Cross 4.50
G. Anderson 6.75
P. Wright 9.25
R. van Barneveld 31.00
D. Gurney 39.00
M. Suljovic 44.00
M. Smith 64.00
G. Price 96.00
S. Whitlock 170.00

Ami a csütörtöki forduló illeti, tulajdonképpen az összes párosítás nyitott. Kezdésnek a "The Gentle" és a "The Wizard", azaz Suljovic és Whitlock feszül majd egymásnak. A formák alapján az osztráknak áll a zászló, de Whitlock mellett szólhat, hogy ő már korábban részt vett a PL-ben, ráadásul legutóbb októberben a World Grand Prix-n 4-3-re legyőzte Suljovicot. Nálunk ez a meccs inkább háromesélyes, sok múlik majd a kiszállózáson, de simán benne lehet a meccsben egy döntetlen is.

A második meccset Gary Anderson és Michael Smith játssza. A skót ittléte nem lehetett kérdés, viszont a fiatal angol helyét sokan megkérdőjelezték. Ugyanakkor Smith egyáltalán nem zárt rossz évet tavaly, jelenleg a világranglista 11. helyén áll, a vb-n pedig attól a Rob Crosstól kapott ki egy egészen szenzációs meccsen, aki végül meg sem állt a végső győzelemig.

A bukik szerint Anderson a favorit, ám tudni kell, hogy a "Repülő skót" hátproblémákkal küszködik, így a tőle megszokott +100-as átlagok el-elmaradoznak, így viszont Smith egyáltalán nem esélytelen. Főleg úgy, hogy nagyon jóban is vannak egymással, hiszen Anderson a mentora az angolnak. A hétvégén Anderson úgy fogalmazott, olykor komoly fájdalmai vannak, ugyanakkor nincs ideje ezen rágódni, mert sorban jönnek a megmérettetések. A skót állapotának bizonytalansága miatt talán jobb ezt a meccset kihagyni, esetleg érdemes lehet megpróbálni Smith-re egy hendikepes fogadást.

Az este harmadik találkozóján az újonc Daryl Gurney és a közönségkedvenc Raymond van Barneveld lép színpadra. Gurney számára nem jött rosszul, hogy nem Angliában rendezik az első kört, ugyanakkor Barney formáját elnézve nem lesz könnyű meccse. A rutinos holland nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő a hétvégén és egy hajszálra volt attól, hogy megfogja a döntőben MvG-t, nagyon egyben van fejben, ez pedig nála kulcskérdés szokott lenni.

Gurney mintha kicsit elfáradt volna a tavalyi menetelésben, nem sikerült jól a vb-je és az első versenye sem, hiszen 10-7-re kikapott Gerwin Price-tól. Ettől függetlenül megvan benne az "X-faktor", így bármire képes lehet, de a pillanatnyi formák alapján mi inkább Barney győzelmét favorizáljuk 2.07-es szorzóért.

A walesi Gerwyn Price meghívását is sokan kritizálták, ugyanakkor hiba volna elvitatni, hogy mekkora fejlődésen ment keresztül. Ezzel együtt ez a mezőny még picit combos lesz neki, ráadásul mivel a játékosok körében nem túl népszerű a színpadi viselkedése, ezért senki nem fogja fél vállról venni őt. Főleg nem Peter Wright, aki tavaly finálét játszhatott és idén sem nagyon adná alább.

A skót játékosnak nem igazán jöttek az eredmények az elmúlt pár versenyén, de ne feledjük, hogy decemberben epekővel műtötték és ezzel együtt nem feltétlenül a játékával volt a probléma. A vb-n kifogott egy élete meccsét játszó Jamie Lewist, a múlt heti Mastersen pedig a Barney Army gázolt át rajta.

Az egymás elleni match-up is a skótnak kedvez, Price nagy versenyen még nem tudta legyőzni Snakebite-ot, így 1.57-ért mi behúznánk az Iceman jégre tételét.

   
  1 x 2
M. Suljovic - S- Whitlock 1.82 3.70 2.95
G. Anderson - M. Smith 1.47 4.30 3.95
D. Gurney - R. van Barneveld 2.43 3.70 2.07
M. van Gerwen - R. Cross 1.57 4.10 3.70
P. Wright - G. Price 1.57 4.10 3.65

A csütörtök este csúcsrangadója természetesen a világelső és a világbajnok, azaz Michael van Gerwen és Rob Cross meccse lesz. Cross a vb elődöntőjében hatalmas meccsen tudta legyőzni a hollandot, de ne feledjük, hogy MvG számos meccsnyilat elpuskázott, ami tőle meglehetősen szokatlanul hatott.

Fotó: sportinglife.com

Mighty Mike-ra viszont nem jellemző, hogy összetörne az önbizalma és ezt láthattuk a hétvégén is, ahol a Barneveld elleni meccset leszámítva nem nagyon kellett megizzadnia. A Wade elleni negyeddöntőben már 8-0-ra is vezetett, súrolva a 120 pontos körátlagot - vagyis ott folytatta az újévet, ahol a tavalyi abbahagyta.

Cross üstökösként robbant be az elitbe, de vele kapcsolatban az lesz a legnagyobb kérdés, hogyan viseli majd el azt a nyomást, ami világbajnokként ránehezedik. A 27 éves klasszis számára ráadásul még új terep a PL és az érzés, hogy hétről hétre a világ legjobbjai ellen kell 5-10 ezer ember előtt játszani.

"Hétről hétre megmérettetni a Premier League-ben egy nagy kihívás és már nagyon izgatott vagyok, nagyszerű lehetőség, hogy megmutassam, mire vagyok képes. Nincs még tapasztalatom a Premier League-ben, ezért egy picit új lesz még nekem ez az egész és talán beletelik néhány hétbe még felveszem a tempót, de ez nem jelenti azt, hogy rosszul kellene játszanom" - nyilatkozta a PDC honlapjának a világbajnok, aki a múlt heti Mastersen kikapott Mensur Suljovictól a negyeddöntőben. "Én vagyok a világbajnok, így talán az emberek azt várják, hogy még több meccset nyerek majd, de el kell felejteni a múltat és csak arra koncentrálni, hogy újabb trófeákat nyerjek és egy jó évet csináljak" - fogalmazott a "Voltage".

Fogadóként érdemes Cross szavaira figyelni, az angol számára egy teljesen új környezet lesz a PL, ráadásul rögtön nyitásként a visszavágás miatt extramotivált és bombaformában lévő MvG-vel kezdeni nem éppen egy leányálom.

Véleményünk szerint Gerwen meg is mutatja, miért ő a világelső és legyőzi majd a regnáló világbajnokot.

M. van Gerwen - R. Cross
hatharom.com
M. van Gerwen nyer
@1.57
Fogadási határidő: 22:00