Átigazolás

802 millió fontot költöttek a csapatok januárban

  • gb1

Álomtranszferek váltak valóra, de sok pletyka hamisnak bizonyult. Íme a téli átigazolási időszak összegzése.

Rendkívül mozgalmas heteken van túl a nemzetközi futball, hiszen hagyományokhoz híven januárban zajlott a téli átigazolási időszak. Nem mondhatnánk, hogy nem történtek bombaüzletek, gondoljunk csak a csatár körhintára a Chelsea, Arsenal és Borussia Dortmund részvételével, az Alexis Sanchez-Mihtarjan cserére vagy Philippe Coutinho csillagászati áron való elhalászására a Barcelonától.

Több nagy port kavart pletyka is a kukában landolt, olyan sztárok maradtak végül klubváltás nélkül, mint az interes Mauro Icardi, a Tottenham ásza, Harry Kane, a monacói Thomas Lemar, a Bordeaux fiatal sztárpalántája, Malcom vagy az ágyúsoknál lévő Mesüt Özil, aki a költözés szöges ellentettjeként végül a szerződéshosszabbítás mellett döntött.

A legnagyobb dobások persze általában nyáron történnek, de azért ha számosítva nézzük a transzfereket, akkor látszik igazán, hogy milyen szignifikáns szerepe volt a mögöttünk lévő néhány hétnek.

Az egyhónapos periódus alatt ugyanis 520 focista játékjoga cserélt gazdát összesen 801.5 millió font értékben!

Az új kezdet mindig reményekkel teli. fotó: theguardian.com

Az elköltött summa terén messze a Premier League vitte a prímet, a top 10-es listából a 8 legdrágább játékosnak volt köze angol élvonalbeli csapathoz. A dobogó legfelső fokán a Liverpoolból Barcelonába költözött Coutinho áll, akiért 106 millió fontot fizettek a katalánok, és Klopp csapata nem is habozott a költekezéssel, hiszen a futballtörténelem legdrágább védőjét szerezték meg az összegből, Virgil van Dijk személyében.

Guardiola is újra mélyen a zsebébe, vagyis az arabok zsebébe nyúlt, és tovább építgeti az immár 230 millió fontot is meghaladó City-védőszekciót. A legjobban talán José Mourinho járt, hiszen a mostanában mellőzött Mhitarjanért cserébe "ingyen" hozták el a chilei sztártámadót, Alexis Sánchezt.

Külön érdekesség, hogy a top 5 ligából a PL-t leszámítva elvétve látunk csak érintetteket, valószínűleg nyárra tartogatják a puskaport, és várják a nagyobb mennyiségű felszabaduló játékerőt. Kisebb igazolásokat persze ütöttek nyélbe, de az olaszoknál például a Juventus, az Inter, a Roma, a Lazio, a Milan és a Napoli sem szerződtetett szinte senki.

A januári átigazolási időszak top 20 legdrágább transzfere
  Honnét Hova Ár (millió font)
Philippe Coutinho Liverpool Barcelona 106
Virgil van Dijk Southampton Liverpool 75
Aymeric Laporte Atlhletic Bilbao Manchester City 57.2
Pierre-Emerick Aubameyang Borussia Dortmund Arsenal 56
Cédric Bakambu Villarreal Beijing Guoan 35.3
Iñigo Martínez Real Sociedad Athletic Bilbao 28
Cenk Tosun Besiktas Everton 27
Lucas Moura Paris Saint-Germain Tottenham Hotspur 25
Theo Walcott Arsenal Everton 20
Guido Carrillo Monaco Southampton 19.1
Manuel Akanji FC Basel Borussia Dortmund 18.7
Olivier Giroud Arsenal Chelsea 18
Andre Ayew West Ham United Swansea City 18
Pietro Pellegri Genoa Monaco 17.5
Emerson Palmieri Roma Chelsea 17
Ross Barkley Everton Chelsea 15
Badou Ndiaye Galatasaray Stoke City 14
Jürgen Locadia PSV Eindhoven Brighton 14
Roger Martínez Jiangsu Suning Villarreal 13.3
Francis Coquelin Arsenal Valencia 12