Australian Open

Nem igazán érte meg minden meccsen Federert pakolni

  • varin

A svájci zseni behúzta ugyan pályafutása 20. Grand Slam-sikerét, ám a sorsolás kibabrálhatott a fogadókkal.

Fotó: Bleacher Report

Roger Federer ötszettes sikerével ért véget az év első nagy tornája, a svájci legenda pályafutása 20. GS-tornáját viszonylag könnyedén, mindössze két elveszített játszmával húzta be. A 36 éves játékosra a torna előtt 3.75-szörös szorzóval is lehetett fogadni, ami a körülmények ismeretében egy rendkívül okos döntés volt.

Roger ugyanis a döntő kivételével bántóan könnyedén gázolt át ellenfelein, a sorsolásnak köszönhetően pedig sem Djokoviccsal, sem Nadallal, sem Dimitrovval, sem valamelyik feltörekvő tehetséggel nem kellett összecsapnia, így mint az a szorzókból is látható, a vártnál sokkal lazábban ért révbe Melbourne-ben.

Roger Federer győzelmei és szorzói
Bedene 3:0 1.02
Struff 3:0 1.02
Gasquets 3:0 1.07
Fucsovics 3:0 1.02
Berdych 3:0 1.17
Chung 1:0* 1.16
Cilic 3:2 1.23
*: Chung a második szettben feladta

A fogadóknál mindig hatalmas talány, hogy ilyen esetben hogyan is érdemes megfogadni valakinek a végső sikerét. Az úgynevezett görgetős módszer esetén mindig csak a játékos következő győzelmére fogadunk, míg ha a torna előtt tesszük meg tétjeinket, akkor nem függünk az esetleges sorsolástól és ezáltal az oddsok alakulásától.

Az itteni esetben egyértelműen a torna előtt volt tanácsos megtenni Federer győzelmét, hiszen ha valaki a görgetős módszerrel fogadott a svájci zsenire, akkor az a 3.75-ös odds helyett csupán 1.89-szeres pénzt nyerhetett.

A nőknél viszont nem beszélhetünk papírformáról, Caroline Wozniacki maximum titkos esélyesként jöhetett számításba Szvitolina, Halep, Pliskova és Kerber mögött, ám a dán szépség óriási küzdelemben, de végül elhódította pályafutása első GS-címét, amely a világelsőségét is jelentette számára. Wozniackira 20-21-szeres szorzóval fogadhattunk a torna előtt, míg ha valaki minden meccsen megfogadta a 27 éves hölgy sikerét, végül 6,5-szeres pénzzel lett gazdagabb, hiszen egyik mérkőzésén sem hozták ki igazán underdognak és 1.45-nél is csak egyszer volt magasabb a szorzója.

Összességében tehát elmondható, hogy a torna előtt piszkosul nehéz megjósolni, melyik szisztéma is lehet kifizetődő. Ebben az esetben viszont a férfiaknál egyértelmű volt, hogy hogyan kell cselekedni, hiszen Federernek nem csak a sorsolása volt kedvező, de a legnagyobb vetélytársai formán kívül, félig sérülten érkeztek a tornára, így alaposan benne volt a pakliban, hogy mások eltakarítják őket Roger elől.