Magyar foci

A Vasas edzője odaszúrt a Vidinek és a Fradinak

Egy német portálnak adott interjúban Michael Oenning azt mondta, az a koncepció, amit a Videotonnál vagy a Fradinál követnek, hosszú távon nem hozza el a nemzetközi sikereket.

Oenning véleménye ismerős lehet  / vasasfc.hu

Michael Oenning 2016 januárjában vette át a Vasas irányítását, ahol rövid idő alatt egy kiesőjelölt csapatból dobogós és kupadöntős alakulatot faragott. Az őszi szezon viszont nem sikerült jól Angyalföldön, hiszen a csapat csak a 9. helyen telelt, és mindössze két pontra van a már kiesést jelentő 11. pozíciótól.

A csakfoci.hu szúrta ki, hogy az 52 éves tréner interjút adott a 11freunde.de német honlapnak, ahol a Vasasról és úgy általában a magyarországi futballról is kérdezték. 

A piros-kékek vezetőedzője kiemelte, hogy a folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztéseknek előbb-utóbb meglesz az eredménye és hozzátette, hogy Magyarországon a médiaérdeklődés hasonló, mint ami Németországban tapasztalható.

A Vasas őszi szereplése kapcsán a tréner elmondta, a fiatalok csapatba építése olykor az eredmények rovására megy. Oenning szerint az általa alkalmazott 3 védős rendszert sokáig csak a Vasas alkalmazta a ligában, azonban amíg a legutóbbi szezonban ez a szisztéma meghozta az eredményeit, ősszel már kevésbé.

NB I
Klub Légiósok száma*
Puskás Akadémia 11
Ferencváros 10
Videoton 9
Újpest 9
Haladás 9
Honvéd 8
DVTK 8
Mezőkövesd 8
Balmazújváros 8
Vasas 7
DVSC 7
Paks 1
*transfermarkt.de adatai alapján

"Először is, amikor ideérkeztem egy magyar fiatalokra építő csapatot akartam összehozni, már rögtön az első héten felvázoltam az elképzeléseimet. Támadófutballt akartunk játszani, sok labdabirtoklással egybekötve. Hosszú időn keresztül a Vasas alkalmazta egyedül a ligában a háromvédős rendszert, nemes célként tekintettünk az elképzeléseink megvalósítására. Azonban egy idő után elértük ennek a szisztémának a határaihoz" - fogalmazott Oenning, aki szerint a magyar futballban hiánycikk a gólerős középcsatár és a gyors hátvéd is.

"Nincs olyan támadónk, aki képes lenne 15-18 gólt szerezni és nincs megfelelő sebességű védelmünk sem. Akad néhány nagy tapasztalattal rendelkező védőnk, de nem olyanok, mint Boateng a Bayernben, aki fel tudja venni sebességben a versenyt a csatárokkal.

Ez egyébként általános probléma Magyarországon: nehéz jó belső védőt és középcsatárt találni, ezeken a posztokon leginkább idegenlégiósok játszanak.

Oenning szerint éppen emiatt a probléma miatt fontos, hogy támaszkodjanak a klubok az akadémiákra és a saját nevelésű fiatalokra.

A német portál kiemelte, hogy a magyar klubok rendre elvéreznek az európai kupák nyári selejtezőiben, válaszában Oenning úgy fogalmazott, hogy ezen a téren is csak akkor lesz előrelépés, ha a kluboknál szemléletváltás megy végbe.

"Magyarországon régóta van egy komoly dilemma. Ha tényleg jó egy játékos, akkor nyilván előbb-utóbb tovább akar állni, hogy szintet lépjen és nagy pénzt keressen. A klubfoci szintjén itt nagyon nagyok a különbségek, ami a csapatok lehetőségeit illeti. De ha megnézzük a nagy klubokat, mint a Videoton és a Ferencváros, és azt, ahogyan idősebb vagy külföldi játékosokra támaszkodva próbálják elérni a célokat, addig azt gondolom, hogy nem nagyon lehet számítani nagy nemzetközi sikerekre".

Oenning hozzátette még, hogy a magyar futball előrelépésének érdekében a csapatokban még inkább az utánpótlásra kellene támaszkodniuk.

Az első tavaszi NB I-es forduló szorzói
Mérkőzés 1 X 2
Debrecen-Balmazújváros 1.55 4.25 5.25
Ferencváros-Honvéd 1.70 3.85 4.50
Mezőkövesd-Puskás Akadémia 3.25 3.65 2.05
Paks-Diósgyőr 2.30 3.50 2.85
Videoton-Vasas 1.27 5.75 9.00
Újpest-Haladás 1.60 4.25 4.75

Az OTP Bank Liga február 24-én folytatódik, az egyik netes bukméker pedig már ki is hozta a számait az első tavasz fordulóra.

A tabellát jelenleg a Ferencváros vezeti, második a Videoton, harmadik a Debrecen, a két kiesőhelyen pedig a Mezőkövesd és a Balmazújváros tanyázik.

Ki nyeri a magyar bajnokságot?
   
Ferencváros 1.80
Videoton 2.00
Debrecen 10.00
Honvéd 15.00
239099