Átigazolás

Változás az élen - ők a világ legdrágább futballistái

Javában dübörög az átigazolási piac és az elmúlt években már megszokott módon őrült összegek repkednek a klubok bankszámláin. De vajon a futballisták piaci értékeik tényleg reálisak és a legjobbak érik a legtöbb pénzt? Mindenki döntse el maga.

Már csak pár nap van hátra az európai átigazolási piac téli időszakából, így várhatóan mozgalmas napok elé nézünk, hiszen jó pár sztárcsapat a finisben próbálja meg nyélbe ütni a legjobb üzleteit.

Messi és Neymar -a világ két legjobb futballistája?

A mostani periódus legnagyobb transzfere egyelőre Philippe Coutinho nevéhez köthető, akiért a Barcelona 120 millió (plusz a bónuszok) eurót perkált le a Liverpoolnak. Alexis Sánchez átigazolási díja még egyelőre nem nyilvános, de az tuti, hogy ezen a szinten aprópénzért hagyta el az Arsenalt, hiszen a nyáron lejárt volna a szerződése és szabadon igazolható vált volna.

A kínai és közel-keleti befektetőcsoportok feltűnésével teljesen elszálltak az átigazolási díjak, és különösen az elmúlt 2-3 évben szaporodott meg azon átigazolások száma, ahol adott játékos piaci értékénél sokkal többet fizettek ki a vevő klubok.

Ez a trend azóta is "fejlődik", a játékosokért kifizetett összegek elváltak attól a szűk értelemben vett teljesítménytől, amit a pályára képesek lerakni, a piac sokkal inkább a játékos marketingértékét, presztízsét és jövőbeni potenciálját fizeti ki.

Mi viszont most megnéztük, hogy a Transfermarkt oldalán - ahol a futballpályán nyújtott teljesítményeket veszik még mindig alapul - hogyan áll a "világranglista".

Némi meglepetésre az első helyen a brazil Neymart találjuk, akinek a szakértők 180 millió euróra taksálják a piaci értékét. Pont ugyanennyit érhet Lionel Messi is, azonban mivel a brazil támadó a fiatalabb, így a Transfermarkt őt rangsorolta az élre.

Cristiano Ronaldo hosszú idő után csúszott ki a top 3-ból, miután a 2017-es év legeredményesebb góllövőjének bizonyuló Harry Kane és a PSG "szupertinije" is utolérte őt. Mivel Ronaldo már a 33. életévét tölti, így az ő piaci értéke már csak kisebb lesz, ezért az oldal Kane-t és Mbappét is előrébb rangsorolta - noha mindhármójuk értéke 120 millió euró.

100 millió euró felett még további három játékost találunk: a Manchester City-ben szárnyaló Kevin de Bruyne, az atléticós Antoine Griemann és a chelsea-s Eden Hazard mondhatja még el magáról, hogy a bűvös 100-as határ felett van.

Befért még a top 10-be az egykoron a világ legdrágább játékosának számító Paul Pogba valamint a Liverpooltól nemrégiben a Barcelonához szerződő Phillippe Coutinho is.

Szerinted az alábbi lista jól tükrözi a helyzetet és valóban így néz ki a világ legjobb futballistáinak rangsora?

Forrás: transfermarkt.de