Tenisz

Többek között a dán szöszivel nyernénk - napi tippek az Australian Openre

Górcső alá vettük az ausztrál nyílt teniszbajnokság keddi negyeddöntőit.

Hétfőn pont került a nyolcaddöntős küzdelmek végére, azaz kedden és szerdán már az elődöntőbe jutás lesz a tét. Meglepetésekben nem volt hiány, hiszen a férfiaknál három nem kiemelt játékos is bejutott a legjobb nyolc közé, ráadásul Kyle Edmund, Hyeon Chung és Tennys Sandgren egyaránt pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjére készülhet. Közülük előbbi lép majd pályára kedden, méghozzá a tavalyi elődöntős Grigor Dimitrov ellen. 

Favoritként várja a negyeddöntőt a tavalyi világbajnok. - Fotó: AusOpen

A 3. kiemelt bolgár az első hetén mutatott visszafogottabb játék után a Nick Kyrgios elleni rangadón előhúzta a legjobb teniszét és egy végletekig kiélezett meccsen, három rövidítést behúzva harcolta ki a továbbjutást. 

Megtanultam, hogyan váltsak sebességet, amikor igazán szükség van rá. Az első héten még nem éreztem a labdát, az ütéseket, de aztán Nick ellen már a jobbik játékomat nyújtottam. Nagy százalékban beütöttem az elsőket [70%] és jól fogadtam. 

- mondta Dimitrov, aki 60+ nyerőt szórt, a ki nem kényszerített hibái számát pedig 30 alatt tudta tartani Kyrgios ellen. 

Edmund az első körben borította a papírformát Kevin Anderson ellen, utána viszont favoritként fogta a fogható meccseket. Dimitrov legyőzése viszont a bravúr kategóriába tartozna, pláne azok után, hogy az első héten két ötszettes meccset is vívott. Ugyan remek fegyvere a britnek az adogatása és a tenyerese is, de nagyon nehéz lesz fogast találnia a bolgáron. 

Fogadás a győztesre    
Grigor Dimitrov Kyle Edmund
1.25 3.15

Dimitrov borzasztó összeszedett és elszánt, ráadásul tudja is, hogy mire számíthat Edmundtól, hiszen az év elején Brisbane-ben már megmérkőztek. Akkor döntő szett döntött a bolgár javára, viszont a brit egyszer sem tudott brékelni, míg Dimi kétszer is megtörte Edmund adogatását. 

Különösen fontos lenne a 23 éves szigetországinak, hogy ne kerüljön 0-2-es hátrányba, nem csak azért, mert innen alapból borzasztó nehéz fordítani, hanem, mert Dimitrov ilyen előnyből még soha nem kapott ki, egészen pontosan 37-0 a mérlege. 

Edmund borzasztó kellemetlen ellenfél, megvan a játéka, hogy megnehezítse a bolgár dolgát, de a 3. kiemelt annyira egyben van mentálisan, hogy véleményünk szerint ezen a meccsen nem fog borulni a papírforma. Dimitrov az idei tornával együtt 2014 óta egyébként sem veszített meccset favoritként Melbourne-ben (16-0). 

Újabb kemény derbi előtt a világelső. - Fotó: AusOpen

Ami a másik negyeddöntőt illeti, Rafa Nadal és Marin Cilic ütközete ennek a körnek a legpatinásabb párosítása, hiszen a világelső a 6. kiemelttel méri össze a tudását. Nem találkoztak eddig túl sokszor a karrierjük alatt, de 2011-ből éppen van egy AO-randevújuk, amit a mallorcai nagyon simán húzott be. A többi meccsükre is jellemző volt, hogy Rafa dominált, a H2H 5-1 a spanyolnak. 

Cilic kifejezetten gyenge mutatóval bír a nagy négyes ellen, ha pedig a major tornákra vetítjük le, akkor pláne, hiszen mindössze Murrayt és Federert tudta egyszer-egyszer legyőzni a US Openen, ezeket leszámítva 13 veresége van. 
Fogadás a győztesre    
Rafael Nadal Marin Cilic
1.20 3.70

De Cilic az a játékos, akit soha nem lehet leírni, mert bármikor képes előhúzni a legjobb teniszét, azzal pedig bárki ellen fel tudja venni a harcot. Kérdés, hogy mentálisan mennyire lesz erős a fontos pontoknál, illetve mennyire találja majd az ellenszert Nadal játékára. A spanyol ugyanis valószínűleg a szokásos taktikáját alkalmazza majd és a legtöbb tenyeresét Cilic sebezhető fonákjára küldi. 

Nehéz megjósolni, hogy milyen forgatókönyv szerint alakul majd a meccs, hiszen benne van, hogy Nadal kontrollálni fogja a meccset és háromban megoldja, de, ha Cilic okos taktikával és legfőképp koncentráltan játszik, akkor a döntő játszmát sem lehet kizárni. 

Wozniacki könnyedén veheti a negyeddöntős akadályt. - Fotó: AusOpen

A lányoknál Elise Mertens és Elina Svitolina, illetve Carla Suárez-Navarro és Caroline Wozniacki méri össze a tudását. Papíron mindkét magasan jegyzett favoritnak illene továbbjutni, de Svitolina vért izzadhat a belga ellen, Mertens ugyanis zónában van és óriási önbizalommal teniszezik. Wozniackit kevésbé féltjük, volt egy gyenge meccse a második körben, ahol a szakadék széléről táncolt vissza, azóta azonban esélyt sem adott ellenfeleinek és Suárez-Navarrónak sincs olyan fegyvere, amivel komoly károkat okozhatna a dán játékában, pláne nem három háromszettes meccsel a lábában...

A párosoknál a világelső Kubot/Melo duónak szavazunk bizalmat, akik az eddigi meglepetés páros, McLachlan/Struff kettőssel játszanak. Szép, amit eddig az új-zélandi-német páros elért, de Kuboték más kalibert képviselnek, mint a korábbi ellenfeleik.

hatharom.com
Grigor Dimitrov-Kyle Edmund Dimitrov
Carla Suárez-Navarro-Caroline Wozniacki Wozniacki
Kubot/Melo-McLachlan/Struff Kubot/Melo
@ 1.80
Fogadási határidő: kedd, 01:00