Férfi kézi Eb 2018

Minden, amit a magyar válogatott sorsdöntő meccséről tudni kell

Szerda kora este ki-ki meccset játszik a magyar válogatott Csehország ellen a horvátországi kézi Eb-n.

Miklertől is több kell majd a továbbjutáshoz / cro2018.ehf-euro.com

Alaposan felkavarta az állóvizet a cseh válogatott, amely hétfő este óriási meglepetésre 28-27-re legyőzte az olimpiai bajnok dán válogatottat.

Hogy mekkora szenzáció volt mindez, azt jól példázza, hogy a külföldi fogadóirodáknál 22-szeres pénzt is fizethetett a dánok veresége...

Nekünk magyaroknak különösen kellemetlen meglepetés volt ez a bravúrgyőzelem, hiszen így az utolsó csoportmeccs a vártnál is feszültebbé válthat.

Ha kíváncsi vagy mit tippeltek tippmestereink a mérkőzésre, kattints ide!

Ha magyar győzelmet és dán vereséget hozna a zárókör, a dán, a cseh és a magyar csapat is 2-2 ponttal fejezné be a D-csoport küzdelmeit, ez esetben pedig az egymás elleni gólkülönbség döntene. Jelenleg ez a dánoknál +6 (és már nem is változik), a cseheknél +1, a mieinknél pedig -7, a négy gólos sikerrel tehát mind a magyar, mind a cseh csapat hármas egymás elleni gólkülönbsége mínusz három lenne, a több egymás elleni dobott gól viszont nekünk kedvezne. Természetesen az olimpiai címvédő dánok szerezhetnek pontot a spanyolok ellen, ez esetben Magyarország már egy szimpla győzelemmel is továbbjut, a hispánok és a skandinávok találkozója azonban a magyar-cseh összecsapást követően kerül sorra. Megpróbáltuk pontokba összeszedni a legfontosabb variációkat.

Kiesünk, ha

  • nem verjük meg a cseheket
  • szűken legyőzzük a cseheket, de a spanyolok legyőzik a dánokat

Továbbjutunk, ha

  • legyőzzük a cseheket, a dánok pedig a spanyolokat
  • legalább 4 góllal verjük a cseheket
1x2    
Csehország Döntetlen Magyarország
4.65 10.00 1.29

A bukmékerek szerint egyébként a magyar válogatott egyértelműen esélyes a győzelemre. Ebben semmi meglepő nincs, a csoportmeccsek előtt is úgy számoltunk, hogy a 3. körben lehet meg a továbbjutás.

A csehek kerete papíron nem túl acélos, de a dánok ellen láthattuk, hogy vannak benne rejtett tartalékok. A kérdés inkább az, hogy képes egymás után kétszer szinte hibátlanul kézilabdázni ez a társaság, vagy az olimpiai bajnok legyőzésével mindent kiadtak magukból.

Az biztos, hogy a magyar csapatban maradt még szufla. A spanyolok elleni meccsen végig pariban voltak a mieink és bizony gyakran a román bírópáros segítsége is kellett a hispán válogatottnak a győzelemhez. A játékosok többsége nem is ment el szó nélkül a bíráskodás mellett, reméljük ez a méreg és dac pozitív hatást gyakorol majd a csapatra.

Ljubomir Vranjes egyébként az utolsó csoportmeccsre kettőt is cserélt, Iman Jamali és Uros Vilovski helyére benevezte a keretbe Országh Ádámot, a Dabas jobbszélsőjét, valamint Fekete Dávidot, a Budakalász balszélsőjét. Ez azért is fontos, mert az első két meccsünkön egyáltalán nem használtuk a széleket, a mostani cserék azonban arra utalnak, hogy a csehek ellen már szélesítjük a támadórepertoárt.

tippmixpro.hu

A Tippmixpro statisztikái szerint egyébként igen megosztottak a magyar fogadók várakozásai. A végeredményre beérkező tétek 48 százaléka a magyar csapat győzelmét várja, de 52 százalék a kiesünket vizionálja, egy döntetlen vagy egy cseh siker formájában.

Egymás elleni eredmények
30.12.16 barátságos Magyarország Csehország 34 : 25
28.12.14 barátságos Csehország Magyarország 26 : 26
03.01.14 barátságos Magyarország Csehország 28 : 29
05.01.13 barátságos Csehország Magyarország 28 : 28
21.12.11 barátságos Csehország Magyarország 25 : 33

Csehország ellen legutóbbi tíz mérkőzésünkön hat alkalommal győztünk és kétszer végeztünk döntetlenre, a legutóbbi tétmérkőzést, szinte kísértetiesen hasonló szituációban, azonban a 2010-es Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában (akkor is győznie kellett a magyar csapatnak a továbbjutáshoz) az ellenfél nyerte.

D-csoport
1. Spanyolország 2 2 0 0 59:40 4
2. Dánia 2 1 0 1 59:53 2
3. Csehország 2 1 0 1 43:59 2
4. Magyarország 2 0 0 2 50:59 0