Angol foci

Futballtörténelmi pillanat: Kelechi Iheanachoé az első videóbírós találat

  • gb1

Immár a sport születésének országában is alkalmazzák a vitatott segédeszközt - a keddi FA-kupa harcban gólról döntött.

Sok sok év múlva, amikor a VAR (Video Assistant Referee - videóbíró) már teljesen természetes lesz, sőt, talán a meccseket már robotok fogják vezetni, unokáink lehet megkérdezik majd, hogy emlékszünk e az első videóbírónak köszönhető gólra. Lehet ugyan, hogy emlékezni nem fogunk, de mi megéltük a futball egyik legnagyobb reformjának bevezetését. Tény persze, hogy a németek már a szezon elején elkezdték a rendszer használatát, egyfajta tesztalanyként szolgálva, az igazán nagy szó mégis, hogy a sport "feltalálásának" országában is (részben) megtörtént az átállás.

Újra történelmet írtak a rókák. fotó:lcfc.com

A szerencsés játékos, aki bekerül a történelemkönyvekbe nem más, mint az ex-Manchester City játékos Iheanacho, akinek a keddi FA-kupa meccsen lőtt második góljánál első ízben került bevetésre a rendszer.

A harmadosztályú Fleetwood Town elleni újrajátszott mérkőzésen (az első meccs 0-0 lett) a Leicester játékosa egy mesteri kiugratást bombázott a hálóba, a partjelző azonban lest intett. A játékvezető, Jon Moss értelemszerűen szabadrúgást ítélt (volna) kifelé, ha a videóbírót kezelő asszisztens kollégája, Mike Jones nem jelzi, hogy bizony a találat szabályos volt.

A head-seten megvitatták a kérdéses esetet, majd helyesen arra a következtetésre jutottak, hogy Iheanacho gólja érvényes - így a kezdeti döntést végül felülbírálta a spori.

Uwe Rösler, a vendégek mestere természetesen nem volt elragadtatva, hiszen ez a döntés pecsételte meg a sorsukat, pedig történelmük során először juthattak volna a negyedik körbe a sorozatban.

"Megértem, miért csinálják ezt - a bírót akarják segíteni. Mégis kicsit idegesít, hiszen vannak olyan helyzetek amikben még a videóbíró segítségével is csak találgatni lehet, hogy mi a helyes ítélet." - kezdte mondandóját a Fleetwood mestere

Az igazi futballhoz hozzá tartoznak az emberi hibák, azonban nem amiatt a döntés miatt veszítettünk. Egyértelműen a Leicester volt a jobb csapat a második félidőben.

- zárta keserű szájízzel sorait.

Iheanacho duplájának köszönhetően végül a rókák 2-0-lal jutottak a következő fordulóba - a meccs igazi nyertese azonban egyértelműen a videóbíró volt, és vélhetően a technológiát ellenzők is szép lassan megbarátkoznak majd a sokat vitatott rendszerrel.

A Leicester FA-kupa győzelmére a     @23-szoros pénzt kínál.