Sportfogadás-suli

Milyen gyorsan válhat belőled nyerő fogadó?

Bár rövid távon a szerencse is nyertes tippekhez segíthet minket, hosszú távon nem leszel nyereséges, ha nem rendelkezel a megfelelő tulajdonságokkal. A véletlenszerűség és a szerencse kritikus pontja a sportfogadásnak, de nyerővé válni igenis tanulható képesség. De vajon mennyi idő elsajátítani ezt a képességet?

Miért fontos a szakismeret a fogadásban?

A profitábilis sportfogadók egyáltalán nem szerencsésebbek a kevésbé sikeresek társaiknál, egyszerűen képzettebbek a jövőbeni eredmények valószínűségének kiszámításakor.

Másrészt hosszú távon a szerencse és a balszerencse kiegyenlíti egymást, így a nyerő fogadók nem is erre bazíroznak, a sikerük kulcsa abban rejlik, hogy eredményesebben lövik be az esélyeket a fogadóirodáknál - és persze a vesztes játékostársaiknál is.

A véletlenszerűséget és a szerencsét nem is fogod soha megtanulni, mivel ezek nem elsajátítható képességek, azon viszont tudsz dolgozni, hogy a sportesemények végeredményének kalkulálásában jobbá válj.

Függetlenül attól, hogy milyen fogadási stratégiát, tippelési metodikát vagy statisztikai elemzéseket használunk a tippek kiválasztásánál, számos különböző készség van, amelyet a fogadók meg tudnak tanulni, hogy növeljék nyereségességük esélyeit.

 

A "10 ezer órás" - szabály

Amikor felvetődik a kérdés, hogy mennyi időbe telik elsajátítani egy készséget, sokan sokféle választ adnak rá. Malcolm Gladwell széles körben elismert amerikai író Outliers címet viselő és a sikeresség elsajátításának módszerével foglalkozó könyvében 10 ezer órát jelölt meg, mint időtartamot, amely alatt valakiből adott terület szakértője válhat. Bár ezt a szabályt mostanra leginkább Gladwell-hez kötik, valójában pszichológusok egy csoportja már az 1990-es évek elején megállapította, hogy a szándékos gyakorlatnak kulcsszerepe van a szakértővé válásban.

Ez a 10 ezer órás szabály elfogadott axióma lett a sportban is, Mocsai Lajos egykori kézilabda szövetségi kapitány egy hatharom.com-nak adott interjúban is azt ecsetelte, hogy ahhoz, hogy valakiből profi sportoló váljék, ahhoz 10 ezer óra edzésre van szüksége.

Persze ez sportfogadás, így ez a 10 ezer órás idő csak kiindulópont, nem pedig készpénz. Vannak, akik kevesebb idő alatt is szakértőkké vagy profivá tudnak válni és vannak olyanok is, akiknek ennyi idő sem elegendő mindehhez.

Attól, hogy valaki 10 ezer órát tölt fogadással, még nem jelenti automatikusan, hogy profi lesz. Fogadóként meg kell értenünk a tanulás folyamatát is, fel kell tudni dolgozni a kiválasztási folyamatainkat és leszűrni a tanulságokat, és mindenek felett a legfontosabb:

fel kell tudni ismernünk a pozitív várható értékkel kecsegtető tippeket. 

 

A szakértelem paradoxona - minél többet tudsz, annál szerencsésebb vagy?

Ahogy fentebb is írtuk, a megfelelő képességek elsajátítása nélkül hosszú távon nem lehet nyereséges fogadóvá válni, ugyanakkor a fogadóknak is tudniuk kell, hogy minél inkább szakértővé válnak, annál nagyobb lesz a szerencse hatása is. Ezt hívja a tudomány a tudás paradoxonának.

Az oddsok piaca picit olyan, mint a Wall Street. Rengeteg ember ugyanazért a célért, ugyanazokkal a módszerekkel dolgozik, ami azt is jelenti, hogy a komoly szaktudások miatt sokkal nehezebb megtalálni az értéket és ezzel párhuzamosan sokkal nagyobb hatása lesz a szerencsének is.

Vannak olyan dolgok is, amelyek a szerencsén és a készségen túl is meghatározzák, hogy hosszú távon sikeres sportfogadó vagy-e vagy sem - ezek leginkább a technikai szempontokra  (például a bankroll-menedzsment megfelelő alkalmazása), a tanulásra valamint kemény munkára való hajlandóságra terjednek ki.

Az információ megszerzése a sportfogadás kulcsmomentuma. Ha valaki mások előtt jut a megfelelő - valuable - típusú információra és gyorsan reagál, akkor belőle válhat sikeres játékos. Ha azonban túlságosan lassan reagál, vagy téves információkra alapozva hozza meg döntését, akkor jöhet a fekete leves. A MEGFELELŐ információk megszerzésének fontosságáról és módszereiről ebben a cikkünkben külön is foglalkoztunk.

A fogadások pszichológiája is olyan, amit a fogadóknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk. Függetlenül attól, hogy megértette-e a kognitív előítéletek hatását a döntéshozatali folyamatra, vagy a szükséges tulajdonságokkal foglalkozik a fogadások buktatásainak leküzdésében, egy biztos:

a fogadóirodák legyőzése egy szüntelen tanulási folyamat.

 


A hatharom.com Magyarországon egyedülálló Sportfogadás-suli rovatában rendszeresen találkozhatsz olyan elemzésekkel és írásokkal, amelyeknek segítségével jobb fogadó válhat belőled!

Ha érdekel, szakértőink milyen egyéb tippekkel segítenének abban, hogy sikeres sportfogadóvá válhass, olvasd el az INGYENESEN letölthető kiadványunkat és tarts velünk!