Bulvár

Kétesélyes maradt a legjobb film kategóriája az Oscaron

  • varin

Bármennyire is imádták a kritikusok, nem a Dunkirk nyeri majd a 2018-as Oscar-gála legjobb filmnek járó díját.

Hétfő virradóra az Egyesült Államokban megtartották a Golden Globe díjátadóját, amely az Oscar-gála egyik "előszobájának" is tekinthető. Fogadási szempontból azonban érdemes volt figyelni, hogy mi is történik a vörös szőnyegen, hiszen az elmúlt évtizedekben ami tarolt a Golden Globe-on, az nyert az Oscaron is!

Melyik film nyer a 2018-as Oscar-gálán?
Három óriásplakát Ebbing határában 2.25
Lady Bird 2.75
Dunkirk 9.00
The Post 9.00
A víz érintése 9.00
Tűnj el! 9.00

A legjobb dráma kategóriájában a Három óriásplakát Ebbing határában című darab nyert, míg a legjobb vígjáték/zenés film díját a Lady Bird vitte el. Ennek megfelelően mérget vehetünk rá, hogy az Oscar-gálán is ezen két film közül kerül ki a győztes, főleg azért, mert

amelyik film nyerni tudott a Golden Globe-on, annak közel 70% esélye van nyerni az Oscaron is az elmúlt évek statisztikái alapján.

Még ennél is biztosabban fogadhatunk arra, hogy ki nyeri a legjobb férfi főszereplő díját, hiszen itt közel 80%-os az egyezés a két díjkiosztó között, márpedig a Winston Churchillt megformáló Gary Oldman behúzta az elismerést, ennek megfelelően pedig már csak 1.20-as a szorzó arra, hogy az Oscar-szobor is hozzá kerül.

Külön öröm lehet a horrorszerető filmrajongóknak, hogy a Get out! (Tűnj el!) révén végre közel kerülhetett egy film az Oscar-díjhoz, hiszen az oddsok alapján csak két film esélyesebb nála.

1960 óta az esetek 75%-ában nyeri az a legjobb színésznő díját az Oscaron, aki a Golden Globe-on is - itt is van tehát kiindulási alapunk a fogadásnál. Ezek alapján Frances McDormand érhet révbe, szintén a Három óriásplakát Ebbing határában-ért. A színésznőre 1.50-es szorzóval fogadhatunk.

Ha viszont a legjobb rendezőket nézzük, akkor mindössze 55% a GG "siker rátája", így Guillermo del Toro (A víz érintése) hiába nyert hajnalban, a favorit Christopher Nolan a Dunkirkért, 1.66-as szorzóval.

Ahogyan minden évben, az Oscar-gálával idén is kiemelten foglalkoznak majd filmfanatikus szerkesztőink. A gálára március 4-én kerül majd sor, ám addig is olvashattok majd tippeket az eseményre vonatkozóan.

A Magyarország által delegált Testről és lélekről című filmre egyelőre nem lehet fogadni, de jó hír, hogy ott van a legjobb kilenc idegennyelvű alkotás között, így hamarosan oddsokat is kapunk Enyedi Ildikó darabjának sikerére.