Tenisz

Miért tartanak ellenfelei Federertől jobban, mint valaha?

  • gb1

A világranglistán 2. svájci klasszis stílusa jelentősen megváltozott Ivan Ljubicicnak köszönhetően.

A tavaly remek szezont futó Roger Federer szignifikánsan agresszívebb lett a pályán új edzője alatt, és a hétszeres GS-győztes Mats Wilander szerint ez megfélemlítően hat vetélytársaira.

A majdnem egy évtizedet végig domináló teniszgéniusz - 16 GS-győzelem 2003 és 2010 között - sérülések és formaromlás miatt 5-6 éven át nem találta önmagát, azonban mióta Ivan Ljubicic-csel dolgozik ismét reneszánszát éli.

Ljubicic nem elmagyarázza, hanem megbeszéli vele a tenni valókat - ez a bevált recept egyik része. fotó: tennisworldusa.org

Amikor 2015-ben bejelentették, hogy a hórihorgas horváttal folytatja a munkát, sokan nem értették, hogy milyen pluszt tud majd átadni az akkor 34 éves Federernek. Az idő azonban - ahogy mondani szokták - megadta választ a kérdésünkre. Egy éve térdsérülésből visszatérve - Nadalt hatalmas meccsen maga mögé utasítva - behúzta 18. Grand Slamjét, majd nyáron újabb rekordot döntve 9. Wimbledon-trófeáját is ünnepelhette.

Az Eurosport állandó szakértője, a nem mellekésen 80-as években 7 GS-győzelemig jutó Wilander is a közös munkájukat méltatta:

Az utóbbi két évben a stílusa sokkal agresszívabbá vált, és nem csak arra jött rá, hogyan lehet, hanem, hogy hogyan tud nyerni a kíméletlenebb játékmóddal..

Edzője valahogy segített Federer magabiztosságának stabilizálásában, hogy megértse, hogy lehet és tud is így játszani: nagyon rövid labdamenetek, rendkívül erőszakosan - és így is meg tudja verni a világ legjobbjait, hiszen nem csak jobb teniszező náluk, hanem a játékmód által meg is gyengíti őket."

Az erőszakos stílusa miatt riválisai jobban félnek tőle, mint valaha.

Wilander egészen odáig ment, hogy ha nem Ljubicic veszi át Stefan Edbergtől a stafétát, lehet, hogy a svájci karrierje már évekkel ezelőtt véget ért volna. A szakember szerint az edzőváltás legalább 3-4 évvel meghosszabbította Federer pályafutását.

Federer remekül indította a 2018-as évet, a perth-i Hopman Cupon eddig Yuichi Sugita, Karen Khachalov és Jack Sock is áldozatául esett, és ezidáig még szettet sem veszített.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a riválisok sérülései miatt esik a svájci teniszező oddsa az Australian Open végső sikerére, Murray ráadásul csütörtökön visszamondta indulását - a tornáig pedig már csak 10 nap van hátra.

Ki nyeri az Australian Opent?
Roger Federer 3.00
Rafael Nadal 5.00
Novak Djokovics 5.50
Alexander Zverev 10.00
Grigor Dimitrov 10.00