Nemzetközi foci

Fogadjunk, hogy nem tudod melyik a világ leggazdagabb klubja

  • gb1

A Soccerex a héten közölte a legfrissebb toplistát, mely a gazdasági kapacitás alapján osztályozza a csapatokat.

Úgy tűnik manapság, hogy a Manchester City minden olyan listán, amin az élen lehet, ott is van, így tehát nem meglepő, hogy anyagi szempontból is a világ tetején helyezkednek el.

A londoni székhelyű Soccerex nemrég közölte a legfrissebb spéci TOP100-as listáját a világ anyagilag legerősebb klubjairól. A csapatokat öt gazdasági változó alapján sorolták be:

  • játékos tőke
  • fix tőke
  • pénz a bankban
  • a befektetők invesztálásának mélysége
  • adósságok

A "Futball Pénzügyi 100"-as listán számunkra, és minden bizonnyal az olvasók számára is, több meglepetés is található. Talán a legmeghökkentőbb az Arsenal második helye, amely azt a szurkolók által sulykolt nézetet erősíti, hogy a londoni klub agresszívebben járhatna el, és mélyebben zsebbe nyúlhatna amikor nyitva az átigazolási piac - az ágyúsok üzleti modellje azonban eltér a többi angol gigászétól.

Az Arsenal top 5 legdrágább igazolása. fotó: transfermarkt.com

A Premier League csapatai dominálnak a lista elején, hiszen a top10-ből 5-en az angol élvonalban rúgják a bőrt. Harmadik helyen a Cityhez hasonlóan arab tulajdonossal rendelkező PSG foglal helyet, a negyedik pedig a kínai gigász, amely a közelmúltban már többször megmutatta, hogy nincs számára limit pénz téren. 

Szintén meglepő, hogy az amerikai MLS-ben szereplő LA Galaxy a listán a 14., és közvetlenül a világ egyik legnépszerűbb klubja, az FC Barcelona után foglal helyet. A katalánokat a Red Bull által szárnyra kapott RB Leipzig, és a Gazprom pénzelte Zenit is megelőzi.

Az eredmény arra világít rá, hogy a nemzetközi futballtérkép anyagi szempontból mennyit változott az elmúlt két évtizedben.

- mondta David Wright, a Soccerex marketing főnöke.

A lista összességében tehát arra mutat rá, hogy már nem csak a legnagyobb hagyományokkal rendelkező európai gigászok kezében összpontosul komoly anyagi tőke.

Íme tehát a Soccerex top 100 első 20 helyezettje:

1 – Manchester City — UK 11 – Zenit St.Petersburg — RUS
2 – Arsenal — UK 12 – RB Leipzig — GER
3 – Psg — FRA 13 – Barcelona — SPA
4 – Guangzhou Evergrande — CHI 14 – LA Galaxy — USA
5 – Tottenham Hotspur — UK 15 – Atletico Madrid — SPA
6 – Real Madrid — SPA 16 – Liverpool — UK
7 – Manchester United — UK 17 – Borussia Dortmund — GER
8 – Juventus — ITA 18 – Olympique Lyonnais — FRA
9 – Chelsea — UK 19 – Monaco — FRA
10 – Bayern Munich — GER 20 – Leicester City — UK

A teljes listát, és a hozzá tartozó elemzést angol nyelven ide kattintva lehet elérni.