Karrier

Hihetetlen mélységekben az "új Pelé"

  • varin

Freddy Adu ismét csapatot vált, most a svéd harmadosztályban építené újjá magát.

14 évesen az U17-es vb ünnepelt sztárja, bemutatkozik az MLS-ben a liga történetébe újabb fejezetet írva és még Sir Alex Ferguson is felfigyel rá. Végül nagy reményekkel teli igazol a portugál Benficához, majd a Monacóhoz, miközben az amerikai labdarúgás leendő megváltójaként reklámfilmet forgat Pelével. 2017-ben pedig szabadügynökként a svéd harmadosztályba igazol.

Mai történetünk főszereplője nem is lehet más, mint az a Freddy Adu, aki a svéd Oskarshamns AIK együttesét választotta 13. csapatának, pedig még mindig csupán 28 éves.

Fotó: Independent

Adu karrierje 2003-ban kezdődött, amikor az U17-es vb-n négy gólt is szerzett, majd mindössze 16 évesen már komolyan letette névjegyét a tengerentúli bajnokságban, ahol 2004 és 2006 között 11 gólt és 17 gólpasszt adott. A támadó középpályás 2007-ben aláírt a Benficához, majd kölcsönbe a Monacóhoz került. A lejtmenet viszont innen már meg sem állt.

A nyugat-európai kalandot követően folyamatosan kölcsönadták őt csapatai, játszott Törökországban, Brazíliában, Finnországban, sőt 13 percet (!) még a szerb Jagodina együttesében is. Néhány hete próbajátékon járt a Portland Timbers és a lengyel Sandecja Nowy Sacz gárdájánál is, ám ide nem kellett az egykor 1.5 millió euróra taksált Adu.

Annak ellenére, hogy a játékos karrierje egy hatalmas csőd, az évek alatt folyamatosan a figyelem középpontjában volt, 2015-ben például egy éjszakai klub vele akarta promótálni magát, amely üzletbe végül nem ment bele Adu.

"Nem fogok hazudni, nagyon csalódott vagyok, hogy így elszúrtam a karrieremet. Még mindig csak 26 éves vagyok, de sok nehéz időszak volt a karrierem során. Egyesek az új Pelének állítottak be, ez ellen én nem tudtam mit tenni, nem szabályozhatom, hogy mit mondanak az emberek.

Mondhatják az emberek, hogy túl korán mutatkoztam be, de alapvetően senki mást nem hibáztathatok magamon kívül. Későn nőttem fel és ez kizárólag az én hibám. Visszatekintve az elmúlt évekre, tele van elpocsékolt évekkel, amikor nem a sporttal foglalkoztam, hanem mással. Szerencsére még csak 26 vagyok, még nincs késő változtatni a karrieremen" - nyilatkozta két éve Adu, mielőtt aláírt a Tampa Bay Rowdieshez, ahol másfél év alatt 700 percet játszott, mielőtt szerződést bontottak vele.

Most tehát a svéd harmadosztályban bizonyíthat, ahol aligha kerül majd a figyelem középpontjába. De talán 28 évesen már késő, hogy megvalósítsa álmát és a Bajnokok Ligájában szerepeljen.