Válogatás

Felkerült a korona a magyar labdarúgás évére

Elérkezett az év vége, így ideje, hogy visszatekintsünk a 2017-es esztendő legizgalmasabb témáira. 12 részes sorozatunkban hónapról hónapra haladunk.

Fotó: Blikk

Néhány hónappal az andorrai szégyen és néhány héttel Bernd Storck menesztését követően Magyarország újabb mélyütést szenvedett el nemzetközi hadszíntéren, ezúttal Luxemburg pofozta fel a magyar válogatottat. A felkészülési mérkőzés kudarca nem csak Szélesi Zoltán önéletrajzában mutat majd rosszul még hosszú évekig, de az elmúlt évek egyik legkínosabb nyilatkozatát is eredményezte, melyet éppen az MLSZ elnöke követett el.

Amikor ugyanis júniusban Andorra végezte ki a magyar aranylábúakat, a magyar labdarúgás teljhatalmú ura, Csányi Sándor még visszafogottan, óvatosan értékelte az eredményt, Szélesinél viszont egyáltalán nem kegyelmezett.

"Ezért kell új szövetségi kapitány... Mit lehet erre mondani? Nagyon csalódott vagyok. Hogy mit vártam? Annál biztosan lényegesen többet, mint amit láthattunk. Lehet, hogy a kiállítás is befolyásolta a mérkőzés alakulását, de lássuk be, már előtte sem azt láttuk a pályán, amire talán számítottunk. Luxemburg futballozott, mi alárendelt szerepet töltöttünk be" - fogalmazott úgy Csányi, mintha minden probléma forrása a beugró kapitány lenne.

Azt persze sejthettük, hogy a miniállam válogatottjának legyőzése távolról sem lesz sétagalopp Lovrencsicséknek, hiszen Luxemburg korábban Franciaország és Bulgária ellen is ikszelt, az Eb-szereplő Albániát pedig le is győzték hazai pályán. A magyar csapat azonban kritikán alul futballozott, a második félidőben elkövetett nulla (!) kapura lövésre pedig Lovrencsics Gergő hihetetlenül buta kiállítása sem lehet magyarázat.

Az év lezárása legalább jól sikerült, hiszen Szélesi búcsúmeccsén a magyar csapat legyőzte a tartalékos vb-szereplő Costa Ricát, ám azt alighanem Georges Leekens is pontosan látta, hogy elképesztően sok munkára van szükség, ha ebből a nemzeti csapatból ütőképes válogatottat akar varázsolni.

A 2017-es év hónapról hónapra

2017. január - Amikor a Fradi összeakasztja a bajszát az MLSZ-szel

2017. február - Már februárban megszületett 2017 trollja!

2017. március - Évezredes futballcsodát látott a világ márciusban!

2017. április - Magyar név virított a nemzetközi sportsajtó címlapjain - sajnos

2017. május - A Honvéd lett a "magyar Leicester"

2017. június - "Ez mindennek az alja" - amikor leromboltuk az Eb-eufóriát

2017. július - Hosszú éremeső és Milák-csoda júliusban

2017. augusztus - Ha augusztus, akkor végállomás! De majd jövőre

2017. szeptember - 22 év után újra az elitben

2017. október - Egy korszak véget ért októberben - Storck távozott a válogatott éléről