Válogatás

22 év után újra az elitben

megosztom

Elérkezett az év vége, így ideje, hogy visszatekintsünk a 2017-es esztendő legizgalmasabb témáira. 12 részes sorozatunkban hónapról hónapra haladunk. Szeptemberben a teniszezőinkre lehettünk az egyik legbüszkébbek, akik a Davis Kupában értek el szenzációs sikert.

Szeptemberben a Kopaszi gáton ideiglenesen emelt stadionban olyan magyar teniszcsodát láthattunk, amelyre legutóbb 1995-ben volt példa. A Köves Gábor vezette magyar Davis Kupa csapat óriási meglepetésre legyőzte az oroszokat a világcsoport osztályzóján, és ezzel Magyarország 22 év után újra az elit közé került. 

Magyarország 22 év után újra a világcsoportban. - Fotó: Huszti István / Index

A nyitónapon Fucsovics Márton adta meg az alaphangot, aki azt az Andrej Rubljovot győzte le, aki néhány nappal a találkozó előtt még a US Openen játszott negyeddöntőt Rafael Nadal ellen. A fiatal orosznak nem ízlett a kemény pálya után a salak, ezt pedig a magyar remekül használta ki és kétszettes előnyre tett szert. Rubljov a harmadik játszmában kezdett éledezni, szépített, majd ki is egyenlített és úgy tűnt, hogy innen már bedarálja Marcit. Egykori junior wimbledoni bajnokunk azonban képes volt megújulni a döntő szettre, amit 6-3-ral hódított el, így egy 3 óra 25 perces csatát követően nálunk volt az előny. 

Ezt követően Balázs Attila a közel 2 méteres Karen Hacsanov ellen lépett pályára. A magyar 6-3-ra hozta el az elsőt, és úgy nézett ki, hogy jön az újabb meglepetés, ám az orosz a második játszmától beindította a rakétákat és a nagy szerváira támaszkodva végül viszonylag simán megfordította a meccset. 

De így sem panaszkodhattunk, hiszen 1-1-re álltunk az első napot követően. 

Szombaton aztán jött az újabb sokk az oroszoknak, kikaptak párosban, így hátrányból várhatták az utolsó napot. Ekkor azért már kacsingathattunk a gondolattal, hogy akár a továbbjutás is sikerülhet fiainknak. 

Az öröm pillanatai. - Fotó: Huszti István / Index

Vasárnap Fucsovics kezdett, méghozzá Hacsanov ellen, akitől ezúttal már kevésnek bizonyult a nagy szerva. A magyar játékos kiváló taktikával lépett ellene pályára és ennek gyümölcseként 3-0-lal ütötte ki az oroszt. 

Magyarország ezzel kiharcolta a továbbjutást, a bravúr nagyságát pedig jól mutatja, hogy a bukmékerek még idegenben is mindössze 1.09-szeres pénzt adtak az orosz sikerre, míg a magyarok győzelmét 7.50 körüli oddson lehetett megfogadni. 

Köves Gábor szövetségi kapitány így értékelte a fantasztikus sikert:

"Nagyon kemény meccs volt egy fantasztikus és nehéz ellenfél ellen. Marci kihozta magából, ami benne van, talán még többet is a második szettben, ahol volt négy olyan játék, amikor világszínvonalon teniszezett. Nagyon örülök, hogy meg tudta mutatni, hogy képes erre és meg tudja csinálni.Az utolsó játék nagyon nehéz volt, nem is 60-as volt a pulzusom, már számoltam vissza a pontokat. Óriási sportemberi teljesítmény volt ez a játék, még akkor is, ha hazai pályán játszik az ember. Kellett persze az ellenféltől két hiba, és az utolsó labda is maximum fél centivel esett ki, de a lényeg, hogy megvan a meccs." 

Azok után, hogy játékosként is átélhettem ezt, elképesztő, hogy 22 év elteltével ismét. Meg fogom könnyezni ezt a sikert, nagyon sokat dolgoztak a fiúk.

"Az hogy kétszer egymás után megcsinálták ezt, olyan játékosok, akik a világranglistán 100-on kívül vannak, az egy olyan teljesítmény, amire az ember a halála napjáig emlékezni fog.”

Természetesen ez a gyönyörű eredmény jöhetett volna össze a fantasztikus hangulat nélkül, amit a Kopaszi gáton a magyar szurkolók kreáltak. 

 

A 2017-es év hónapról hónapra

2017. január - Amikor a Fradi összeakasztja a bajszát az MLSZ-szel

2017. február - Már februárban megszületett 2017 trollja!

2017. március - Évezredes futballcsodát látott a világ márciusban!

2017. április - Magyar név virított a nemzetközi sportsajtó címlapjain - sajnos

2017. május - A Honvéd lett a "magyar Leicester"

2017. június - "Ez mindennek az alja" - amikor leromboltuk az Eb-eufóriát

2017. július - Hosszú éremeső és Milák-csoda júliusban

2017. augusztus - Ha augusztus, akkor végállomás! De majd jövőre!

megosztom