Magyar foci

Ha augusztus, akkor végállomás! De majd jövőre!

Magyar klubcsapatok 2012 óta nem élték túl az európai kupák nyári selejtezőit. Idén a Videoton járt legközelebb a célhoz, ám a fehérvári alakulat a finisben nagyot hasalt.

A 2016/17-es idényben elért eredmények alapján nyáron a Honvéd, a Videoton, a Ferencváros és a Vasas indulhatott el az európai kupasorozatok selejtezőjében.

Túl sok köszönet idén sem volt a magyar csapatok szereplésében, a Honvéd és a Vasas egy kört sem élt túl, a Fradi a második etapban vérzett el, a Videoton viszont nagyon közel került az Európa Liga csoportköréhez, ám végül a fehérváriak is elbuktak a cél előtt nem sokkal.
 

Nem történt semmi, csak jött a papírforma

A bajnoki címet hatalmas meglepetésre bezsebelő Budapest Honvéd a Bajnokok Ligája kvalifikációjának második körében kapcsolódott be a küzdelmekbe, ellenfélül pedig az izraeli Hapoel Beer-Sevát kapta. Korhut Mihály együttese a tavalyi szezonban már megvillantotta tudását az EL-ben - az Inter és a Southampton előtt végzett a csoportja 2. helyén -, így a papírforma a Hapoel továbbjutását ígérte. A kispestieknek nem is sikerült borítani a esélyeket, kettős vereséggel búcsúztak Európától, merthogy a selejtező eme korai szakasza még arra sem volt jó, hogy legalább az EL-ben folytathassák.

A tavalyi szezon másik meglepetéscsapata, a Vasas is hasonlóan rövid utat járt be európai kalandozásai során. Az angyalföldiek szintén izraeli ellenfelet kaptak a Beitar Jerusalem személyében, ám az első felvonás után úgy tűnt, hogy Vida Mátéék meglepetést okozhatnak. A Vasas idegenben szerzett három gólt, ám a hajrában kiengedte a kezéből a győzelmet, de a budapesti visszavágón így is elég lett volna egy soványka 1-0-s siker a továbblépéshez. Csakhogy a piros-kékek védelme lyukas volt, mint az ementáli sajt, az izraeliek pedig köszönték szépen és egy laza hármassal lezárták a párharcot.

A Ferencváros és a Videoton viszont sikerrel vette az első akadályt, igaz, a lett valamint a máltai ellenfél ellen ez a kötelező kategóriába is tartozott. Azért a magyar klubcsapatok "erejét" mutatta, hogy a Vidi képes volt leikszelni Máltán, a továbbjutás viszont így is megvolt, így következhetett a következő kanyar.

 

Álomból rémálom az Üllői úton 

Az EL-selejtező 2. körében a Videoton volt a szerencsésebb, hiszen az észt Kalju ellen szintén egy olyan ellenfelet kapott, amely könnyen legyőzhetőnek számított. A fehérváriak nem is bakiztak, ugyan az egyik felvonást itt is ikszre hozták, de összesítésben három góllal lépték le a baltiakat.

A Fradinak viszont már nem volt ilyen szerencséje, hiszen a dán Midtylland egy európai szinten is jegyzett csapatnak számít, jó pár irigylésre méltó eredménnyel a közelmúltból.

Ennek ellenére álomszerűen kezdte az odavágót a Fradi, hiszen Botka, majd Varga Roland góljaival 42 percnyi játék után kétgólos előnyre tett szert.

Kifejezetten jó tempót diktált az FTC, parádés gólokat szerzett, az ember pedig már kezdte elhinni, hogy itt akár még bármi is lehet.

Aztán persze jött a magyar valóság, egy buta szabálytalanság miatt 10 fősre fogyatkozott a Fradi, a Midtylland pedig még a szünet előtt büntetőből szépített. A folytatásban már nem volt sansz a Doll-csapatnak, a dánok szétkapták a zöld-fehéreket és már az első meccs után el is döntötték a továbbjutást.

 

Topligás csapatot ejt ki a Vidi, mégis keserű a kaland vége

Augusztusra tehát ismét úgy fordult rá a magyar klubfutball, hogy már csak egy képviselője maradt talpon. A Videoton viszont tette a dolgát becsülettel, sőt a Bordeaux elleni továbbjutás kifejezetten a bravúr kategóriába sorolható. A franciákon nagyon látszott a szezon eleji forma, a Vidi pedig hetekkel előrébb tartott a felkészülésben, így két szoros meccsel, idegenben lőtt több góllal sikerült kiejtenie a francia bajnokság legutóbbi kiírásának hatodik helyezettjét.

Komoly fegyvertény volt mindez - sokaknak már a Sousa-féle menetelés jutott az eszébe - így amikor a Partizan Belgrádot húzta ki Fortuna, sokan bíztak a főtáblás szereplésben. A szerb gárda elleni párharc előtt sokan versenyelőnynek titulálták, hogy Marko Nikolics éppen a belgrádiak kispadját hagyta ott a Vidi kedvéért, a szerbiai odavágón elért 0-0 után pedig úgy nézett ki, a kopasz tréner valóban nagy fricskát nyom egykori társai orra alá.

Aztán a visszavágón mégis csalódást keltő eredmény született.

Az első meccsen rendkívül taktikusan, a biztonságot is szem előtt tartva futballozó Videoton a visszavágón eszetlenül és értetlenül nekirontott a Partizannak, a szerbek meg köszönték szépen, úgy hasították át a Vidi védelmén, mint kés a vajon és 30 perc játékidő után le is rendezték a továbbjutás kérdését.

Óriási csalódás okozott a 0-4-s végeredmény és kétségtelen, hogy ebben a párharcban sokkal több volt, mint amit végül sikerült a Vidinek kihoznia.

Az összmérleget tekintve persze ez mit sem számít, a magyar klubfutball továbbra is az európai mezőny alján pislákol, csak eközben nekünk, szurkolóknak az eszünk megáll, amikor szerb, macedón, moldáv, szlovák, szlovén, horvát és albán csapatok vitézkednek a csoportkörökben.

Majd talán jövőre...

A magyar klubcsapatok szereplése a nemzetközi kupákban 2017/18
Sorozat Szakasz Párosítás Összesítés
BL 2. selejtezőkör Honvéd - Hapoel Beer-Seva 3-5 (2-3;1-2)
EL 1. selejtezőkör Videoton - Balzan 5-3 (2-0;3-3)
EL 1. selejtezőkör FTC - Jelgava 3-0 (2-0;1-0)
EL 1. selejtezőkör Vasas - Beitar 3-7 (0-3;3-4)
EL 2. selejtezőkör Videoton - Kalju 4-1 (1-1;3-0)
EL 2. selejtezőkör FTC - Midtylland 3-7 (2-4;1-3)
EL 3. selejtezőkör Videoton - Bordeaux 2-2 (1-0;1-2)
EL 4. selejtezőkör Videoton - Partizan 0-4 (0-0;0-4)

 

A 2017-es év hónapról hónapra

2017. január - Amikor a Fradi összeakasztja a bajszát az MLSZ-szel

2017. február - Már februárban megszületett 2017 trollja!

2017. március - Évezredes futballcsodát látott a világ márciusban!

2017. április - Magyar név virított a nemzetközi sportsajtó címlapjain - sajnos

2017. május - A Honvéd lett a "magyar Leicester"

2017. június - "Ez mindennek az alja" - amikor leromboltuk az Eb-eufóriát

2017. július - Hosszú éremeső és Milák-csoda júliusban