Darts-vb

Ikszeltünk a bukikkal, jöhet a második felvonás - visszatekintő

Csütörtök este pont került a főtáblás küzdelmek végére, azaz lezajlott mind a 32 első körös meccs, illetve a 8 előselejtező, így itt az ideje, hogy tartsunk egy összegzést.

Soha nem látott csillaghullást hozott eddig a 2018-as PDC darts-világbajnokság, ugyanis a 32 kiemelt dartsosból 12-en (!) már az első fordulót követően csomagolhattak. Amióta ebben a formában bonyolítják le a vb-t, csak egyszer, 2006-ban fordult elő, hogy ennél is több kiemelt búcsúzott, akkor 13-an nem élték meg a második kanyart. 

Ha pontozzuk a kiemelési számot, azaz az első kiemelt 32, a második 31, az utolsó pedig 1 pontot kap, akkor ez a vb hozta eddig a legkomolyabb áldozatokat, hiszen 177 pontra jön ki, míg 2006-ban "csak" 164-re. Összehasonlításképp, tavaly 57 volt ez a szám, amikor is mindössze 1 játékos esett ki a top 16-ból.

Egy év alatt tehát óriásit fordult a világ, de tegyük hozzá gyorsan, hogy valahol ez benne is volt a pakliban, és igazából olyan óriási szenzációról nem számolhattunk be. 

Lewis az első kör legnagyobb vesztese. - Fotó: skysports.com

Tény, hogy olyan játékosok nincsenek már versenyben, mint Adrian Lewis, James Wade, Dave Chisnall, Jelle Klaasen és Kim Huybrechts, de nekik egytől-egyig gyenge évük volt, és úgy tűnik, hogy a világbajnokságra sem tudták összekapni magukat. No, meg az sem mellékes, hogy a mezőny évről-évre egyre erősebb, és bizony már a kisebb nevek sem "tele gatyával" mennek fel a színpadra.

A kiesett nevek alapján tehát beszélhetünk meglepetések világbajnokságáról, de igazából, akikkel a torna előtt számoltunk, ők mind továbbjutottak - Michael van Gerwen, Gary Anderson, Peter Wright, Phil Taylor, Raymond van Barneveld, Mensur Suljovic, Daryl Gurney, Rob Cross. Pokoli jó küzdelem előtt állunk tehát, hiszen mindenki versenyben van még, aki számít.

Ki nyeri a 2018-as PDC darts-vb-t?
   
Michael van Gerwen 1.65
Gary Anderson 6.00
Phil Taylor 11.00
Peter Wright 11.50
Rob Cross 15.75
Daryl Gurney 32.00

Legnagyobb csalódás?

Mondhatnánk Lewist, de neki mentségére szolgálhat, hogy nyáron volt egy műtéte, és pechjére az ellenfele, Kevin Münch is élete napját fogta ki. Chisnall és Wade viszont nyugodtan készülhetett a világbajnokságra, mégsem tudták összerakni a játékukat, így nálunk ők ketten voltak az első kör legnagyobb csalódásai.

Legkomolyabb pozitív meglepetés?

Itt sok nevet említhetnénk, kezdve a 63 éves Paul Limtől az előbb említett Kevin München át James Richardsonig, de mi most egy vesztes játékosot emelnénk ki. Christian Kistet igazán sajnálhatjuk, hiszen hiába nyújtott parádés dartsot, Van Gerwen ellen ez is kevés volt. A holland 100.23-as körátlagot dobott, amivel korábban még soha senki nem esett ki az első körben. 


Ami a fogadás részét illeti, a sok papírforma borulás ellenére nagyjából kihoztuk az első kört ikszre a bukmékerekkel szemben. 

Összegzés
# Cikk Profit
1. játéknap Világbajnok ellen kezd Van Gerwen -1
2. játéknap Színpadon Taylor, de Buntigék ellophatják a showt +0.75
3. játéknap Bemutatkozik Anderson, az underdogokra éri meg tenni? +1.55
4. játéknap Chizzynél kiszakad a 180-as zsák? -1
5. játéknap Suljovic és Gurney is megizzadhat +0.65
6. játéknap Színpadon Barney és Lewis, jöhet az első 9 nyilas -1
7. játéknap Bajba kerülhet Smith és Whitlock +0.80
8. játéknap Papírformákkal duplázhatjuk tétünket -1
Nyertes tipp: 4, Vesztes Tipp: 4, Profit: -0.25, ROI: -3.1%

Kattints a képre, tippelj és nyerj!