Magyar foci

A szexszimbólum, aki mindig nyitott zsebbel járt

Születésének 90. évfordulója alkalmából Madridban ünnepélyes keretek között emlékeztek Kubala Lászlóra, az FC Barcelona legendás játékosára, aki 1969 és 1980 között szövetségi kapitányként irányította a spanyol válogatottat.

"Olyan ember volt, aki nagyon jól képviselte hazánkat annak ellenére, hogy nem volt spanyol" - mondta róla Vicente del Bosque volt spanyol szövetségi kapitány (2008-2016) a csütörtök éjszakába nyúló ünnepségen a madridi CaixaFórum kulturális központban.

Del Bosque sokat köszönhet Kubala Lászlónak

Felidézte, hogy ő maga is hosszú évekig játszott a válogatottban Kubala vezetése alatt, akit született vezetőnek tart, és aki viselkedésével is példaként szolgált az utána következő edzőgenerációk számára. "Sosem volt dühös" - jellemezte, és hozzátette, hogy szeretettel, törődéssel vette körül játékosait, a válogatott újoncai például mindig kaptak tőle ajándékba egy piros bársonysapkát, amelybe belehímeztette a debütálásuk dátumát.

Beszélt Kubala híres nagylelkűségéről, jószívűségéről. "Mindig nyitott zsebbel járt" - fogalmazott, arra utalva, hogy mindenkinek segített, akinek szüksége volt rá. "Kubala ma is aktuális" - jegyezte meg.

"Három országban játszani válogatottként, az rendkívüli teljesítmény" - mondta Dunai Antal, aki a Magyar Labdarúgó Szövetséget képviselte az eseményen. Az olimpiai bajnok tíz évet töltött edzőként Spanyolországban 1981-től kezdve. A spanyol nyelven zajló kerekasztal-beszélgetésben ő is azt hangsúlyozta, hogy mennyi támogatást kapott Kubalától ebben az időszakban, akinek spanyolországi otthona ráadásul mindig tele volt olyan rászorulókkal, akik disszidáltak Magyarországról.

Kubala a Barcelona-szurkolók legnagyobb kedvence volt / sportskeeda.com

María Carmen Izquierdo, Spanyolország első női sportriportere beszélt Kubalához fűződő barátságáról, és arról, hogy ha újságíróként felkérik a szerinte legkiemelkedőbb sportolók megnevezésére, mindig az elsők között említi a magyar labdarúgót."Bizonyos értelemben Kubala korának szexszimbóluma is volt, nők tömegei jártak miatta a meccsekre, előfutára volt annak, hogy a focistákra a filmsztárokhoz hasonló rajongással tekintsenek" - mondta.

A megemlékezésen Juan Luis Larrea Sarobe, a Spanyol Labdarúgó Szövetség megbízott elnöke felidézte a magyar futball aranykorát és méltatta a spanyolok által "Laszyként" emlegetett sportembert. "Vele új idők kezdődtek a spanyol futballban" - fogalmazott. 

Győri Enikő madridi magyar nagykövet pedig azt emelte ki: manapság még fontosabb, hogy olyan személyiségeket idézzünk meg, akik bármely rivalizáláson felül tudtak kerekedni, és Kubala László, integráló személyiségével ilyen ember volt.

A CaixaFórumban 40 perces részletet vetítettek Kocsis Tibor: Magyarok a Barcáért című filmjéből, és az előcsarnokban Kubala-relikviákat mutattak be a Puskás Akadémia jóvoltából.

Kubala és Puskás - a két magyar, akiért rajonganak a spanyolok/ pinterest.com

Kubala, aki 1948-ban hagyta el Magyarországot, már befutott játékos volt a Barcelonában, amikor Puskás - Cziborral és Kocsissal - Spanyolországba érkezett. Mindenben támogatta őket, amíg nem kaptak játékengedélyt, anyagilag is.

Az 1927. június 10-én, Budapesten született Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hatszor a csehszlovák és 19-szer a spanyol válogatottban. 

Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között többek között négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként a Barcelona mellett ült az Espanyol, a Málaga, a Murcia és az Elche kispadján is. 

Irányításával 1978-ban, 12 évnyi szünet után szerepelt ismét vb-n a spanyol válogatott, amelyet 68 mérkőzésen irányított. Ez 2014-ig nemzeti rekordnak számított, amelyet Vicente del Bosque döntött meg. 

A 2002. május 17-én elhunyt Kubalát az FC Barcelona alapításának 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották. Emlékét 2009 óta szobor őrzi a barcelonai Camp Nou Stadionban.