NB I

Többet kaptunk, mint vártunk - a végén még élvezhető lesz az NB I

Őszi bajnok a Ferencváros, kiesésre áll a Mezőkövesd és a Balmazújváros. Egyre több a gól és a nézőszám sem csökken. Visszatekintő az NB I őszi idényére.

A nézőszám és a gólátlag is emelkedett

114 meccs, 342 gól - ez volt az össztermés a NB I-ben szereplő 12 együttesnek a 2017/18-as bajnokság őszi idényében. Ez egyben azt is jelenti, hogy mérkőzésenként kereken hármas góltálaggal bírnak idáig a csapatok, ami a magyar futballszurkolók számára kellemes meglepetésként szolgálhat, hiszen az utóbbi években a látványos és gólgazdag meccsektől egyre inkább elszokhattunk.

A tavalyi kiírásban meccsenként 2,63 gólt láthatott a nagyérdemű, ehhez képest a 3,00-as átlag vaskos javulásnak számít.

Persze a gólszám még nem egyenlő a színvonallal, mindenesetre ez a hármas átlag jól hangzik, az más kérdés, hogy ennek ellenére a nézőszámok alig növekedtek. Igaz, már az is sikernek aposztrofálható, hogy legalább nem csökkentek.

Az őszi idényben a Vasas, a Diósgyőr, a Videoton és a Haladás (leszámítva az utolsó két fordulót) albérletben játszotta a hazai mérkőzéseit, az Újpest pedig több zártkapus büntetést is bezsebelt az MLSZ-től, így ezek a tényezők nem segítették a szövetség azon törekvéseit, hogy feltornássza a kilátogató szurkolók számát.

A 2017/18-as idényben a helyszínen 2714 néző* tekintette meg átlagosan az NB I-es meccseket, a legtöbb néző a Ferencváros - Debrecen (19. 125), a legkevesebb pedig a Vasas-Debrecen (618) mérkőzésen volt.

A legtöbb nézővel természetesen a Ferencváros büszkélkedhet, a zöld-fehérek hazai meccseit átlagosan 9026 szurkoló figyeli, összesítésben pedig 6322 szurkoló nézi a fellépéseit a stadionokban, míg a sereghajtó pozícióért az újonc Balmazújváros és a Paks vív ádáz küzdelmet.

A stadionrekonstrukciós folyamatok miatt albérletbe kényszerülő klubok nézőszámai jelentősen visszaestek, a Vasas tavalyi 3000-es hazai átlaga több mint a felére csökkent, de a Diósgyőr is komoly veszteségeket könyvelhetett el ezen a téren. A Haladás a Fradi és a Videoton ellen már az új arénában léphetett pályára, ez pedig alaposan fel is húzta a számait, hiszen előbbin 8 000, utóbbi meccsen 5 000 néző volt kint Szombathelyen. Az újonc Puskás Akadémia nem sokat tud hozzátenni a nézőszámokhoz, hazai pályán nem éri el az 1400-as átlagot sem a nézőszám, ennél kevesebben pedig csak Pakson járnak meccsre.

*Az adatokat a magyarfutball.hu engedélyével közöljük.

Zárójelben a tavalyi átlagok / forrás: magyarfutball.hu

Az őszi idény TOP10-es listáján 8-szor szerepel a Ferencváros neve, a bajnokság hat legnézettebb mérkőzésén egyaránt a pályán volt a Fradi, ebből ötször a Groupama Aréna adott otthon a találkozónak. A topmeccs természetesen a Debrecen elleni ütközet volt, ahol több év kihagyás után visszatértek az ultrák, a sajnálatos események miatt azonban az MLSZ szektorbezárásokkal büntette a klubot, így két tavaszi fordulóban még ennek fogja inni a levét.

Az őszi szezon leglátogatottabb meccsei / forrás: magyarfutball.hu

Thomas Doll mosolya érthető, őszi bajnok lett a Ferencváros / fotó: fradi.hu

A Fradi vagy a Vidi lesz a bajnok, keletről ketten is kieshetnek

Bár matematikailag már jócskán túl vagyunk a bajnokság felén, 19 forduló lejátszása után a Ferencváros lett az őszi bajnok. Noha a fővárosiak döcögősen kezdték a bajnokságot, az ősz közepére magukra találtak, az utolsó 10 fordulóban pedig hét pontot vertek a Videotonra, amely így lecsúszott a tabella második helyére.

A két legértékesebb kerettel bíró magyar csapat jócskán meglépett a mezőnytől, hiszen a harmadik helyen telelő Debrecen a fehérváriaktól nyolc, a ferencvárosiaktól tíz egységgel van lemaradva, a címvédő Budapest Honvéd pedig már 13 pont hátrányban van a Fradival szemben.

Ha nem történik valami nagyon váratlan, akkor a Fradi és a Videoton között dől majd el az aranyérem sorsa, egyben az is biztos, hogy a két kirakatcsapatunk jövő nyáron is megmérettetik az európai kupaselejtezőkben.

A dobogóért zajló harc viszont nem kétszereplős, hanem minimum négy. A Debrecen, Honvéd, Újpest, Diósgyőr kvartettnek van a bronzéremre a legnagyobb esélye, de az sem mellékes, hogy mind a négy csapat versenyben van még a Magyar Kupában is, így adott esetben az is elképzelhető, hogy a tabella 4. helyén záró csapat is indulhat az Európa Ligában.

A kiesés elkerüléséért is komoly lesz a harc. Jelen állás szerint a Mezőkövesd lehet az egyik befutó, hiszen a borsodiak 16 szerzett pontjukkal kilógnak a mezőnyből, bár az is igaz, hogy Kuttor Attila irányításával szorgosan gyűjtögetik a pontokat. Az újonc Balmazújváros is belerázódott a mezőnybe, hiszen a pocsék rajtot követően magukra találtak és néhány értékes győzelemmel el is kerültek a kiesőzónából, csakhogy az új stadionjában megtáltosodó Haladás lehajrázta a hajdúságiakat.

A tavalyi bronzérmes Vasas október 17. óta nem tudott meccset nyerni, így pedig az angyalföldiek is izzadós tavasz elé néznek, hiszen két pontra vannak a búcsút jelentő 11. helytől, de a matematikailag a Puskás Akadémia és a Paks sincs biztonságban.

Ki nyeri a magyar bajnokságot?
   
Ferencváros 1.80
Videoton 2.00
Debrecen 10.00
Honvéd 15.00
Szerinted melyik csapat nyeri az NB I 2017/18-as szezonját?x;
Ki végez előrébb?    
Debrecen 1.70
Honvéd 1.90
Ki végez előrébb?    
Újpest 1.80
Diósgyőr 1.80
239099