Sportfogadás-suli

Így válhat belőled nyerő dartsfogadó

  • Cesc18

Nyakunkon a darts-világbajnokság rajtja, ilyenkor nem csak a játékhoz, de a fogadáshoz is megjön az ember kedve. Íme néhány hasznos tanács, mielőtt dartsfogadásra adjátok a fejeteket!

Ismerd meg a játékosokat!

Akik rendszeresen néznek dartsversenyeket, azok számára a top 30 játékosai biztosan nem ismeretlenek, viszont a világbajnokságon sokkal színesebb a mezőny, évről-évre jó néhány új arc is feltűnik. Róluk érdemes minél többet megtudni. Böngésszünk a videómegosztókon, hátha van fent korábbi meccsük, illetve nézzük meg az eredményeit, amit például a dartsdatabase.co.uk-n tehetünk meg. 

Az Ally Pallyben mindig őrült a hangulat. - Fotó: pdc.tv

15 játékosra még egy előselejtezős derbi is vár, ezeket azonban már a vb helyszínén játsszák le egy-egy éles meccs között, vagyis képernyőre kerülnek. Bár a játékuk színvonala nem szokott túl acélos lenni, érdemes megnézni ezeket is, hiszen valamiféle képet kaphatunk a nem ismert játékosokról. A versenyzők származása is sokatmondó lehet, a legjobbak a szigetországból és a Benelux-államokból, elsősorban Hollandiából kerülnek ki.

A legfontosabb tehát, hogy mielőtt fogadásra adjuk a fejünket, legyünk tisztában azzal, hogy kire vagy ki ellen teszünk.

Akik viszont most először készülnek dartsra fogadni, azok számára semmiféleképp sem ajánljuk azt, hogy elkezdjenek kis szorzókra vadászni, "tuti bejön alapon"... Ilyen esetben jobb az első körös meccseket dobni, és csak a második vagy harmadik fordulótól kezdve fogadni, amikor már van némi infó a birtokunkban. Persze ez kevés ahhoz, hogy azt a rutint megszerezzük, amivel például tudni fogjuk azt, hogy mely játékos hajlamos nyert meccset is elveszíteni, vagy kik azok, akik egy-egy derbire nagyon fel tudják szívni magukat stb. Ugyanakkor képet kapunk a játékosok formájáról, ami az egyik legfontosabb faktor. 

Gary Anderson kétszer is megkaparintotta már a vb-trófeát. - Fotó: skysports.com

Légy képben!

Mivel a darts nem olimpiai sportág, így a világbajnokság a legrangosabb torna.

Mindenki ezt szeretné megnyerni, így természetesen ide próbálja időzíteni a legjobb formáját.

Az ősz folyamán jó néhány rangos tornán vettek részt a játékosok. Akik már október környékén csúcsformában játszottak, náluk nagy kérdés, hogy a világbajnokságon mire lehetnek képesek. Azon klasszis játékosok, akik viszont közepes teljesítményt nyújtottak, várhatóan decemberre próbáltak "tartalékolni".

Figyelj a részletekre!

Hogy itt mire gondolunk? Íme egy példa: Dave Chisnall az egyik legtermelékenyebb, ami a 180-as dobásokat illeti, viszont a Masters első körében alig-alig jött össze neki pár darab. Igen ám, de körülbelül 15-20 olyan eset volt, amikor két tripla 20-at hozott, a harmadikat viszont elrontotta. Ő sem hitte el, hogy ilyen létezik. Ettől függetlenül a meccset megnyerte, a következő kanyarban pedig a világelső Michael van Gerwennel találkozott és az egyik fogadóiroda a 180-asok számát illetően egy 7,5-ös határral rukkolt elő. A bukik csak azt nézték, hogy Chisnall keveset dobott az előző körben. Mi viszont tudtuk, hogy még egyszer nem fog előfordulni az, hogy 15-20-szor is az utolsó nyilat puskázza el. Vélhetően más is rendelkezett ezzel az infóval, ugyanis elkezdett szépen felkúszni a határ, a meccs kezdeténél már 9,5-nél járt, de volt olyan iroda, ahol 10,5-öt kínáltak. A két játékos végül simán túlszárnyalta a nyolcat, természetesen ebből bőven kivette a részét Chisnall is.

Ha valaki kizárólag a statisztikára alapoz, akkor valószínűleg az under 10,5-öt játszotta volna meg. Ebből is látszik, hogy a statok csak úgy érnek valamit, ha mellétesszük a birtokunkban lévő saját infót.

Ha megtekintünk egy mérkőzéseket, akkor érdemes mindent feljegyzetelni - pláne, ha valami ennyire kirívó -, ugyanis a későbbiekben még jól jöhet. A bukmékerek eszén így lehet túljárni. 

Természetesen ez komoly munkát igényel, és valamelyest ront a szórakozás élményén, de a profit érdekében megéri áldozatot hozni

Peter Wright felkészülése nem sikerült ideálisa. - Fotó: skysports.com

Informálódj!

Ez nem az a sportág, ahol a sérülés túl gyakran előfordulna, de ettől függetlenül időnként ez is tudja befolyásolni egy adott játékos versenyét vagy felkészülését. Sajnos sokszor csak utólag derül ki, hogy nem volt 100%-os, de így is megéri az időt befektetni és rendszeresen nézni a játékosok Twitter- és Facebook-oldalát, illetve informálódni az angol oldalakon - pdc.tv, skysports.com. Például az idei vb egyik favoritja, Peter Wright már jóval a rajt előtt közölte, hogy epekővel szenved, így vele máris jobb lesz óvatosan bánni. 

De olyan infókra is bukkanhatunk, hogy például az adott játékos innentől szemüvegben dob vagy éppen a közelmúltban veszítette el hozzátartozóját stb.

Minden infómorzsa fontos lehet a fogadás előtt, így ne sajnáljuk erre az időt.

A sör és a popcorn mellett tehát érdemes az ölünkbe venni egy laptopot, mobilt vagy táblagépet is, no meg persze tollat és füzetet. Így persze nem könnyű élvezni minden meccset, de, ha valaki össze szeretné kötni a kellemest a hasznossal, akkor ajánljuk számára a hatharom.com Protipp rendszerét, ahol profi tippmestereink elvégzik helyettünk a "piszkos munkát". 

Ki nyeri a 2018-as PDC darts-világbajnokságot?
   
Michael van Gerwen 1.60
Gary Anderson 6.25
Peter Wright 10.00
Phil Taylor 10.50
Rob Cross 12.50
Adrian Lewis 26.00