FIFA

Öt kapus, aki megérdemelné idén az Aranylabdát

Természetesen semmi esély arra, hogy hálóőr nyerje a legrangosabb elismerést, pedig akadna jelölt.

Magyar idő szerint csütörtökön este kihirdetik a 2017-es év legjobb játékosát. Igencsak nehéz elképzelni, hogy ne Cristiano Ronaldo zsebelje be az elismerést, ráadásul az Aranylabda intézményénél évek, évtizedek óta nem is létezik más poszt, mint a támadó. Az októberben nyilvánosságra hozott 30-as listát is a gólvágók uralják, pedig akad a világon öt olyan kapus, akinek idei teljesítménye átlagon felüli volt.

Fotó: YouTube

Ott van például a Real Madriddal duplázó Keylor Navas, akinek nevét talán méltatlanul elfelejtjük, amikor a Real Madrid sikereiről beszélünk. A FIFA-nál a közép-amerikai portás bekerült a legjobb kapusok közé, csupán Buffon és Neuer tudta őt megelőzni. Amellett, hogy BL-t és bajnokságot nyert a madridiakkal, Costa Ricát kivezette a világbajnokságra, amely a maga nemében legalább akkora siker, mint egy Eb- vagy vb-győzelem.

Jan Oblak képességeit évek óta nagyon sokan megéneklik, kvalitásai alapján talán a legjobb kapus jelenleg a világon. Kapusrekordokat döntöget Madridban, fiatal kora pedig szinte garancia arra, hogy a következő másfél évtized egyik legnagyobb játékosává válhat posztján. Egyáltalán nem véletlen, hogy a világ legnagyobb csapatai csábítanák el őt az Atléticótól.

Manuel Neuer 2014-ben egyszer már lemaradt az első két helyről, pedig hosszú évek óta a Bayern München és a Nationalelf sikerkovácsának számít. A nemzeti csapattal tíz meccsen csupán négy gólt kapott, igaz, a Bayern Münchennel a Bajnokok Ligájában csak a legjobb nyolc közé jutottak.

Pontszámban kapus legközelebb 1960-ban volt az Aranylabdához, Lev Jasin akkor 44 ponttal végzett Luis Suárez mögött, míg ami a helyezéseket illeti, Kahnnak van két, Neuernek egy harmadik helye, Buffonnak, és Zoffnak pedig egy-egy "ezüstérme".

David de Gea éppen a hétvégén gyűjtött magának néhány szavazatot, az Arsenal ellen nyújtott teljesítményét nyugodtan lehet világklasszisnak nevezni. Manchesterben persze nincs könnyű dolga, hiszen a trófeák elkerülik őt, de a tavalyi szezonban aratott Európa Liga-siker nagyot lendíthetett az ő szekerén is. Egy biztos, ha meg kell nevezni egy játékost az elmúlt évekből, akikkel maradéktalanul elégedettek voltak a Vörös Ördögök hívei, az bizony David de Gea.

Fotó: Givemesport

Utolsó napjaihoz közeledik lassan Gigi Buffon pályafutása, akinek esetében talán minden futballhívő egyetért, hogy egy Aranylabda legalább elfért volna a vitrinjében. 22 éve a legmagasabb szinten őrzi csapatai kapuját, mind játékosként, mind pedig emberként példát mutat másoknak. Egyáltalán nem rajta múlt, hogy a Juventusnak a Bajnokok Ligája nem jött össze, miként a Squadra Azzurra vb-pótselejtezős kudarcáért sem okolható Gigi. Szomorú, de a 21. század egyik legnagyobb egyénisége Aranylabda nélkül majd vonul majd vissza.

Ami az oddsokat illeti, Buffonnak van a legtöbb esélye az esélytelenek között, De Geát és Navast viszont nem is nevezték a 30-as listába sem.

Oddsok az Aranylabda győztesére
Cristiano Ronaldo 1.17
Lionel Messi 4.00
Neymar 34.00
Gianluigi Buffon 51.00