Női kézi-vb

Mindössze egy könnyű meccs vár Görbiczékre

megosztom

A sérült Tomori Zsuzsanna és Szucsánszki Zita nem tagja a magyar női kézilabda-válogatott szűkített keretének, amely szombaton a norvégok ellen kezdi meg szereplését a világbajnokságon.

A hiányzók ellenére bizakodó a hangulat

A magyar szövetség (MKSZ) szerdai sajtótájékoztatóján Kim Rasmussen szövetségi kapitány elmondta, hogy Tomori a térd-, Szucsánszki pedig a vállsérülése után még nincs tökéletes állapotban. Az átlövő és az irányító továbbra is a klubjában - a Győri Audi ETO-ban, illetve a Ferencvárosban - készül, de a magyar válogatott szakmai stábja folyamatos kapcsolatban áll majd velük, és ha szükség lesz rájuk, illetve az egészségi állapotuk is megengedi, a torna közben csatlakozhatnak a nemzeti együtteshez.

A szakvezető elmondta, a jól sikerült felkészülési időszak után nagy örömmel várják a világbajnokság kezdetét. "A Möbelringen Kupa három mérkőzése megmutatta, hol az erőnk - például benne van a sebesség a lábakban -, hol a gyengeségünk, vagyis miben vagyunk jók és miben kell javulnunk" - nyilatkozta Rasmussen.

A magyarok a norvégiai Möbelringen Kupa felkészülési tornán a házigazdák világ- és Európa-bajnok csapatától, valamint az olimpiai bajnok Oroszországtól kikaptak, a Koreai Köztársaság együttesét legyőzték.

Hangsúlyozta, hosszú a torna, ezért mind a 16 játékosára egyformán számít. "Már rögtön az elején arra kell gondolnunk, mi lesz a negyedik és az ötödik meccsünkön, aztán ha elég jók vagyunk, akkor jöhet a rendkívül fontos hatodik és hetedik találkozó. Nem lesz könnyű dolgunk, de jó hangulatban készül a csapat" - fogalmazott.

Görbicz Anita csapatkapitány kijelentette, szeretnének tiszta lelkiismerettel és jó eredménnyel hazatérni Németországból. "Nagyon fogunk küzdeni, minden mérkőzésre úgy készülünk, hogy nyerni akarunk. A Möbelringen Kupán voltak hibáink, lesznek is, de megpróbáljuk kiküszöbölni őket és minél kevesebb hibával játszani" - szögezte le.

A pénteken kezdődő németországi világbajnokságon a magyar csapat Norvégiával, Svédországgal, Csehországgal, Argentínával és Lengyelországgal szerepel azonos csoportban, a csoportokból az első négy jut tovább. A csoportmérkőzéseket Bietigheim-Bissingenben, a nyolcad- és negyeddöntőt Lipcsében rendezik. 
 

Mire lehet képes a magyar csapat?

Lányaink szombaton rögtön belecsapnak a lecsóba, hiszen a torna első számú esélyesének tartott Norvégiával meccselnek. A skandinávokkal a felkészülési tornán is összemérte erejét a válogatott és ezek alapján azt mondhatjuk, hogy pontos és precíz játékkal lehet keresnivalónk - bárki ellen - de ha nem sikerült csökkenteni a hibák számát, akkor csalódást keltő eredmények születhetnek.

"Nem lesz könnyű a rajt Norvégia és Svédország ellen, de száz százalékot akarunk nyújtani. Ugyanakkor tudjuk, hogy a lengyelek és a csehek elleni találkozók is kiemelt jelentőséggel bírnak" - nyilatkozta Klivinyi Kinga, az Érd balátlövője.

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban*
December 2., szombat 20:30: Norvégia-Magyarország (tv: Sport1)
December 3., vasárnap 18:00: Magyarország-Svédország (tv: Sport1)
December 5., kedd 14:00: Magyarország-Argentína (tv: Sport1)
December 7., csütörtök 14:00: Lengyelország-Magyarország (tv: Sport1)
December 8., péntek 18:00: Csehország-Magyarország (tv: Sport1)
*A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Arena

A szorzók alapján is látható, hogy a papírforma azt mondja, Görbiczék vereséggel rajtolnak majd a tornán, így fél szemmel már a vasárnap esti, Svédország elleni rangadóra figyelhetnek.  A svédek papíron erősebbek a mieinknél, de közel sem verhetetlenek, így az ellenük aratott győzelem azért komolyat dobna a magyar csapat esélyein is.

A magyar női válogatott kerete
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), MAZÁK-NÉMETH Csilla (Siófok KC), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélsők: GÁVAI Szonja (Érd), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A 3. találkozón majd az argentinokkal játszunk, azt követően pedig az a Lengyelország lesz az ellenfél, amely elmúlt két vb-n egyaránt a negyedik helyet szerezte meg. 

A csoportmeccsek sorát majd a csehek elleni találkozóval zárjuk. Velük szemben nincsenek túl jó emlékeink, hiszen a 2016-os Eb-n 27-22-es vereséget szenvedtünk tőlük a csoportmeccsek alatt, a meglepetés mivoltját pedig mutatja, hogy azon a találkozón 1.15-ös oddsot adtak a magyar csapat sikerére.

Összességében elmondható, hogy a továbbjutás nem kéne, hogy gondot okozzon. Norvégia felfelé, Argentína pedig lefelé lóg ki a csoportunkból, így a maradék továbbjutó helyre négy közel azonos képességű válogatott pályázik.

1x2    
Norvégia Döntetlen Magyarország
1.23 9.50 4.60
megosztom