Magyar foci

Ciki Magyarországon intelligens futballistának lenni?

Dr. Horváth Zsolt, a Debrecen visszavonult játékosa mesélt ezzel kapcsolatos élményeiről az M4 Sportnak.

Dr. Horváth a kevés üdítő kivétel egyike. - Fotó: M4 Sport

Azt már a magyar játékosok kapcsán is megtanultuk, a futballistákat nem a pengés nyilatkozataik és lebilincselő intelligenciájuk miatt szeretjük. Természetesen tisztelet a kivételnek, az olyanoknak, mint például Szakály Péter, Kemenes Szabolcs vagy Juhász Roland, akiket gyakran kérdeznek meg a médiumok is, hiszen képesek két összetett mondatot elmondani egymás után és nem kínos a csatorna számára sem, ha megszólalnak.

   *
17. forduló 1 x 2
Videoton - Paks 1.40 4.30 7.25
Honvéd - Mezőkövesd 1.50 3.95 6.25
Vasas - Debrecen 2.50 3.15 2.75
Diósgyőr - Újpest 2.30 3.20 3.00
Balmazújváros - Puskás Akadémia 2.66 3.10 2.66
Haladás - FTC 5.00 3.55 1.65
* Az NB I-es találkozók minimum 3-as kötésben játszhatóak meg

Nyilvánvalóan butaság lenne alapigazságként kijelenteni, hogy a futballisták átlagintelligenciája a többi ember alatt van, mindenesetre az sem lehet véletlen, hogy fehér hollóként tűnnek ki a tömegből azok a játékosok, akik egyetemet végeztek, esetleg doktori címet is szereztek, miközben pénzt kerestek a labdarúgással. Az elmúlt években ilyen példa volt dr. Füzi Ákos vagy dr. Horváth Zsolt. Utóbbi futballista éppen ebben a témában osztotta meg véleményét a nagyérdeművel.

Az M4 Sport szakkommentátora elmondta, hogy mindig is kilógott csapataiból azzal, hogy ő tankönyvet vett a kezébe és jogi egyetemre járt.

Néhány híres (ex-)futballista, akinek egyetemi végzettsége van
Edwin Van Der Sar - Nemzetközi sportmenedzser
Shaka Hislop - Gépészmérnök
Iain Dowie - Repülésmérnök
Slaven Bilic - Jogi végzettség
Socrates - Filozófus
Simon Mignolet - Politikatudomány
Juan Mata: Marketing és Sporttudomány

"Kilógtam a tanulással abból a közegből, amelyben voltam, ugyanakkor soha nem akartam ezzel kitűnni, hiszen a pályán mindegy, hogy valaki doktor vagy fizikus, mert ott mindannyian futballisták vagyunk. Ott nem ezzel akartam elismerést szerezni magamnak.

Ugyanakkor ezek a dolgok kiütköztek a pályán és a pályán kívül is. A játékostársaimban kisebbségi komplexust keltett és esetlegesen emiatt voltak velem durvábbak és nem kedveltek. Hogy ez azért volt-e, mert én tanultam vagy azért, mert ők nem, azt nem tudom, de ehhez az is hozzátartozik, hogy a hosszabb busztúrákon, amikor idegenben játszottunk, akkor nálam mindig volt tankönyv és a meccsről hazafelé én mindig tanultam. Ezek pedig olyan apró nüanszok voltak, amelyek negatív érzéseket válthattak ki a társaimból" - nyilatkozta az M4 Sportnak a 29 évesen szívproblémái miatt visszavonult játékos.

Egy szó, mint száz, igen szomorú, hogy manapság azzal tűnik ki valaki és azért kap negatív kritikákat, mert gondol a pályafutása utáni életére is és nem csak a fizikai képességeit, de a tudását is szeretné fejleszteni.

Ti mit gondoltok erről a témáról? Globális probléma a sportolók körében ez vagy csak a labdarúgókra jellemző?

2017-11-25;212
239099