Topfoci

Ibrahimovicot 10 év után letaszították a trónról

  • ivan

Váratlan dolog történt hétfő este Svédországban, 10 év után először nem Zlatan Ibrahimovic lett az év játékosa.

Fotó: goal.com

Hétvégén örülhettek az Ibrahimovic és a Manchester United drukkerei, hiszen a 36 éves támadó egy rendkívül hosszú kihagyás után a Newcastle elleni bajnokin visszatért a pályára.

A veterán csatárnak hét hónapot kellett kihagynia egy súlyos térdsérülés miatt, és még az is felmerült, hogy végleg abba kell hagynia a labdarúgást, ám Zlatant nem olyan fából faragták, küzdött, harcolt, majd visszatért.

Granvqvist az eredményhirdetés pillanatában

A sérülésével szembeni csatát ugyan megnyerte, ám egy másikat hétfő este elveszített. Megválasztásra került az év legjobb svéd játékosa és óriási meglepetésre Andreas Granqvist lett a befutó!

A hétfői szavazással véget ért Ibrahimovic uralkodása, hiszen a hórihorgas támadó 2006 óta minden évben elnyerte a svéd aranylabdát, így 10 év után fordult elő először, hogy nem Ibrahimovic a legjobb.

Bár Ibra a sérülése miatt kihagyta az év nagy részét, az előző szezonban több, mint 20 gólt szerzett a Manchester Unitedben, duplázni tudott a Ligakupa fináléjában és részese volt az Európa Liga-győzelemnek is.

Bár a nemzetközi közvéleményt sokkolta az eredmény, sokan úgy vélik, mindez szándékos üzenet volt Ibrahimovic felé. A 36 éves támadó másfél évvel ezelőtt visszavonult a válogatottságtól, amely viszont nélküle is kijutott az oroszországi világbajnokságra, méghozzá Olaszországot búcsúztatva a pótselejtezőben.

A sikeres kvalifikáció után felmerültek olyan pletykák is, miszerint Ibrahimovic a vb miatt visszatérhet a nemzeti csapatba, amire a szövetségi kapitány például teljesen kiakadt, és a válogatott szakmai irányítói azonnal el is utasították ezt a lehetőséget.

Ibra nem vett részt a selejtezőben, Granqvist viszont csapatkapitányként vezette ki a vb-re a svédeket, így Krasznodarban légióskodó játékos megválasztása tulajdonképpen szakmailag is indokolt volt.

Így vagy úgy, de végeredmény egyértelmű: lemondatták a svéd királyt.