NBA

A Celtics hivatalosan is bajnokesélyessé lépett elő

  • gb1

Éjjel a címvédő Golden State Warriorst verve győzelmi szériájuk már 14 meccsesre nőtt

Curryék 92-88-ra maradtak alul. fotó:espn.com

Amikor augusztusban kiderült, hogy a Clevelanddel 2016-ban bajnoki címet szerző sztárirányító, Kyrie Irving Bostonba igazol, a kritikusok több ponton is aggályukat fejezték ki. A fő kérdés az volt, hogy képes lesz-e vezér egyéniséggé válni, és a liga 5. legfiatalabb csapatát összefogni. A Celticsnél  már egyértelműen ő volt a keret legjobb játékosa, nem úgy mint Clevelandben, ahol igaz, hogy konstans világklasszis teljesítményt nyújtott, de a címlapok mégis általában 'A király' LeBron Jamesről szóltak.

Igaz, hogy még csak az alapszakasz ötödik heténél járunk, de úgy tűnik Kyrie válasza a kritikusoknak kristálytisztára sikerült. A Celtics 14 meccses győzelmi szériája a franchise történetének egyik legjobb teljesítménye. A főleg ifjonc játékosokból álló csapat összegyúrásában Irving mellett elvitathatatlan érdeme van a liga egyik legjobb fiatal edzőjének kikiáltott Brad Stevensnek is.

A 41 éves Stevenst a liga legjobb edzői között tartják számon. fotó:usatoday.com

Péntek hajnalban azonban a liga két legjobb formájában lévő teamje között lejátszott mérkőzésen közel sem volt könnyű dolga a bostoniaknak, hiszen a második negyedben már 17 pontos hátrányban is voltak. Nem ültek a mezőnykísérleteik sem, hiszen csupán 30%-kal dobtak, így csak a masszív védekezésükkel tarthatták magukat meccsben. Ez olyan tökéletesen sikerült, hogy a negyed utolsó öt és fél percében nem engedtek a Warriorsnak egyetlen mezőnykosarat sem. A harmadik negyedben aztán jött a feltámadás, és egy 19-0-ás sorozattal sikerült átvenniük a vezetést. Ebben az őrült négy percben a Dubsnak több eladott labdája (5) volt, mint mezőnykísérlete. A párharc az utolsó másodpercekig izgalmas maradt, de végül 92-88-ra a Celtics örülhetett.

Ha valaki megfogadta a Boston 14-es meccses győzelmi szériáját, most 3770-szeres pénz boldog tulajdonosa lehet.

Kyrie mellett a zöldek legjobbja a 22 pontig jutó Jaylen Brown volt. Brown egy nappal a rangadó előtt veszítette el legjobb barátját, és jelezte Brad Stevens edzőnek, hogy a tragédia miatt nem tud pályára lépni. A negatív behatást azonban végül extra motivációvá konvertálta, és a szezon egyik legjobb produkciójával rukkolt elő, nagyban hozzájárulva ezzel a Celtics sikeréhez. 

A második szezonjában járó Jaylen Brown visszafogott öröme. fotó:dailyexpress.com

Hogyan csinálták? - merülhet fel a kérdés

A válasz egyszerű: bármely csapat akármennyi mérkőzést megnyerhet, amennyiben képesek jól védekezni. Klisének hangozhat, de a ma hajnali - egyesek által a nagy döntő előzetesének kikiáltott - meccs tökéletesen igazolta ezt, hiszen a Celticsnek minden idők egyik legjobb támadóerejű csapatát sikerült feltartóztatnia.

Érdemes egy pillantást vetni a következő táblázatra:

Stephen Curry és Klay Thompson dobásai a Celtics védőivel szemben
VÉDEKEZŐ JÁTÉKOS FG
Kyrie Irving 1-6
Terry Rozier 2-6
Marcus Smart 0-6
Jaylen Brown 2-5
Mindenki más 2-5
Ez 2013 március 27. óta a legalacsonyabb kombinált mezőnykísérleti arány, amit a két sztár közösen produkált

A GSW 'halál' ötösét (Curry, Thompson, Durant, Iguodala, Green) a Boston kezdője a pályán együtt eltöltött 8 perc alatt 13 ponttal múlta felül. A Warriors sztárjai ezalatt elképesztően rossz 2-18-at mutattak fel mezőnyből, 2-14-et pedig a hárompontos vonalon kívülről.

A Celtics tehát a szakírók egybehangzó véleménye alapján az NBA-döntő egyik várományosává lépett elő. A konferenciadöntőben a predikciók alapján Irving volt csapatával kerülhet szembe, azonban a szezon ötödénél a remek eredmények ellenére is felelőtlen lenne bármit biztosra venni.

a 2017/2018-as NBA szezon győztese
Golden State Warriors 1.57
Cleveland Cavaliers 7.50
Houston Rockets 9.00
Boston Celtics 11.00
San Antonio Spurs 13.00
Oklahoma City Thunder 20.00