Nemzetközi foci

Ki irányítja az olasz válogatott megújítását?

Az alábbiakban sorra vesszük, kik lehetnek a potenciális jelöltek az olasz válogatott rég nem látott mélységből való talpra állításához.

Az olasz válogatott óriási meglepetésre elbukta a világbajnoki pótselejtezőt Svédországgal szemben, így a világ egyik legnagyobb futballhatalma története során második alkalommal nem vesz részt a tornán. Ahogy arról beszámoltunk, az olasz közvélemény egyértelműen Gian Piero Ventura szövetségi kapitányt kiáltotta ki bűnbaknak, majd az olasz szövetség szerdán menesztette posztjáról a szakembert.

Az elmúlt napokban megszaporodtak a találgatások, hogy vajon ki lehet az olasz válogatott megmentője - a választék nem túl bő, de annál minőségibb. Ha pedig valaki azt firtatná, hogy miért csak olasz nemzetiségű jelöltek jönnek szóba, nos, ez hagyomány a csapatnál, mivel még soha nem fordult elő, hogy külföldi tréner irányítsa a Squadra Azzurrát. Nézzük tehát a lehetőségeket:

Carlo Ancelotti

Jelen állás szerint a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Carlo Ancelotti a legvalószínűbb utódjelölt. A sztáredzőt szeptemberben menesztették a Bayern kispadjáról, és igaz, hogy azóta több top klubcsapattal - valamint egy válogatottal - is hírbe hozták a nevét, konkrét ajánlatot még nem kapott. Két évtizedes karrierje során olyan patinás egyesületeket irányított mint az AC Milan, a Real Madrid és a Chelsea, 2014-ben pedig beválasztották az Olasz Futball Hírességek Csarnokába is.

Ez lenne Ancelotti első szövetségi kapitányi állása. fotó:espnfc.com

Bár korábbi nyilatkozataiban elvetette a lehetőségét, hogy átvegye az Azzurri irányítását, a Gazzetta dello Sport azonban tudni véli, hogy mostanára változott az álláspontja. Úgy tűnik, az 58 éves tréner nyitott a tárgyalásra, és megfelelő ajánlat esetén akár vállalná is a kinevezést.

Antonio Conte

A Chelsea jelenlegi menedzsere tavaly adta át a stafétát a most kirúgott Venturának. A nemzeti együttest 2014 és 2016 között irányította, és bár korábban kijelentette, hogy szeretne majd visszatérni, erre jelenleg nem sok esélyt látunk. Még annak ellenére sem, hogy az idei szezon nem éppen úgy alakul, ahogy a Stamford Bridge-en eltervezték. A pletykák szerint a vezetőséggel is megromlott a viszonya, plusz töltet lehet számára ráadásul, hogy az olasz szurkolók őt fogadnák a legnagyobb örömmel.

Temperamentumának is köszönhetően Conte az egyik legnépszerűbb jelölt. fotó:goal.com

Massimiliano Allegri

Allegri 2014-ben Contét váltotta a Bianconeri kispadján, és azóta is a zebrák csapatát erősíti. Eredményei lenyűgözőek a csapattal, hiszen sorozatban háromszor tudott duplázni (Serie A, Olasz Kupa) valamint kétszer a BL-döntőig vezette a torinóiakat. Igaz, még ő sem volt soha nemzeti kapitány, a válogatottal azonban már korábban is szóba hozták a nevét. Vajon a szövetség megkeresése esetén otthagyná az Öreg Hölgyet? Az alábbi nyilatkozata miatt vannak kétségeink: “A nemzeti csapat célja a jó eredmények, nem az, hogy jól játsszanak, mert ha havonta csak egyszer edzel akkor nem tudsz jól játszani"- mondta.

A juve karmestere valószínűleg nem élne a lehetőséggel. fotó:espnfc.com

Roberto Mancini

A szebb napokat is megélt, ötszörös Serie A-győztes mester karrierjének jót tenne egy ilyen jellegű kihívás. A klubcsapatok terén már többször bizonyított, a Manchester Cityvel 2012-ben 44 év után nyerte meg újra az Premier League-et, az Interrel pedig egymást követő szezonokban hódította el a Scudettót. Jelenleg a Zenit Szentpétervárt irányítja, de amikor nemrégiben megkérdezték, hogy vállalná e az Azzurri irányítását a következőket mondta:  "Hogy vezetném e az olaszokat a jövőben? Minden edző erről álmodik, és számomra lenne megtiszteltetés. Én készen állnék."

Mancinit nem kéne sokat győzködni, valószínűleg csak a hívást várja. fotó:goal.com

Akárhogyan is alakul a legendás olasz kispad sorsa és akárki is veszi át Ventura örökségét, két dolog bizonyosan kijelenthető: sokkal nagyobb lesz az elfogadottsága, mint elődjének és piszkosul nehéz dolga lesz, hogy a generációváltás közben lévő nemzeti tizenegyből ütőképes csapatot varázsoljon.