Darts

Győzelmi kényszerben Wright

Elérkeztünk a csoportmeccsek utolsó felvonásához, hétfőn az alsó ági kvartettekben hirdetünk továbbjutókat.

Négy játékos nyugodtan várhatja a mai meccsét, Glen Durrant és Gary Anderson azért, mert ők már biztos továbbjutók, Corey Cadby és Simon Whitlock pedig azért, mert rajtuk már egy győzelem sem segít. Lesz két ki-ki meccs, illetve van két csoport, ahol még mind a négy játékos reménykedhet a továbbjutásban.

E csoport

Sokan féltették a regnáló BDO világbajnok Durrantet, hogy a szolidabb szezonja miatt nem lesz ütőképes, de a 46 éves játékos gyorsan rácáfolt a kétkedőkre, miután szombaton 106.05-ös átlaggal legyőzte Peter Wrightot. Durrant nem lassított vasárnap sem, Alan Norrist ugyancsak 100 feletti átlaggal 5-3-ra verte. Az angolnak innentől nincs miért izgulnia, a továbbjutás megvan, azonban, ha a biztos kieső Cadbyt is legyűri, akkor a csoportgyőzteseknek járó 2500 angol fontot is zsebre vághatja.

Tökéletesen érzem magam. A továbbjutás volt a célom, nagyon boldog vagyok. Jól mennek a kiszállók, ami megmutatkozik a magas átlagban is. Az új nyilaim jól szállnak és szeretem ezt a helyszínt is.

- mondta Durrant, akire 1.45-ös oddsot kínálnak a fiatal aussie ellen. 

Győzelmi kényszerben Wright. - Fotó: PDC

Ami Wright és Norris meccsét illeti, elég egyszerű a képlet, a nyertes továbbjut a legjobb 16 közé, a vesztes csomagolhat. A papírforma az lenne, ha a skót győzne, de "Chuck" nem egyszerű falat, ráadásul csak 5 nyert legig tart a küzdelem, tehát egy lassú rajt végezetes lehet.

1.25-ért biztosan nem tennénk Wrightra, mégha korábban soha nem is kapott ki Norristól (4-0).

F csoport

Ahogyan az várható volt, az F kvartettben két kör után sem dőlt még el semmi. Stephen Bunting lehet a legnyugodtabb, aki két győzelemmel elég kényelmes helyzetben van, azonban még matematikailag ő is kieshet, igaz, ehhez az kellene, hogy Scott Mitchell ellen egyetlen leget se nyerjem, amire lássuk be, vajmi kevés az esély, főleg favoritként. Dave Chisnallnak a győzelemben kell gondolkoznia, de az eddig mutatott játékával Jeffrey de Zwaan ellen sem mernénk neki bizalmat szavazni. Nagyon sokféle forgatókönyvet fel lehetne vázolni, a meglepetés leginkább az lenne, ha Chizzy lemaradna a nyolcaddöntőről, ugyanakkor az őszi visszafogott formája alapján szenzációról mégsem beszélhetnénk. 


G csoport

A G kvartettben is hasonló a helyzet, itt Mensur Suljovic érezheti magát biztonságban, miután szombaton és vasárnap is győztesen hagyta el a wolverhamptoni színpadot. Azonban mögötte is két 2 pontos játékos tolakodik +1-es legaránnyal, így extrém esetben még az osztrák is kieshet. Persze erre azért sok pénzt ne tegyünk, főleg a Michael Smith elleni 100 feletti átlagát látva. Ha már az angol szóba került, nem rossz az ő helyzete sem, hiszen utolsó meccsét azzal a Mark McGeeney-vel vívja, aki nem igazán üti meg a mércét. McGeeney mindkét meccsén bőven 90-es átlag alatt maradt, míg Smith jól dobta a tömeget, így ha nem javul fel a BDO-s angol és meglesz köztük a 13-15 pontos különbség az átlagukban, akkor "Bully Boy" könnyedén veheti ezt az akadályt.


H csoport

Durranthez hasonlóan, Gary Andersont is csak a plusz 2500 angol font motiválhatja az utolsó körben, no meg az, hogy csoportgyőztesként jó eséllyel elkerülheti Suljovicot. A skót este azzal a Simon Whitlockkal csap össze, aki két vereséggel már biztos kieső. Nagy csalódás ez az ausztráltól, hiszen ősszel egyértelműen javuló formát mutatott.

Berry van Peernek nem csak az ellenfelekkel, de a dartitisszel is meg kell küzdenie. - Fotó: PDC

A továbbjutásért két outsider, Berry van Peer és Cameron Menzies játszik majd egy ki-ki meccset. A bukmékerek egyértelműen a skótnak szavaznak bizalmat, ami köszönhető annak, hogy egyrészről Menzies meggyőzőbb formát mutatott, másrészről Van Peernél előjött a dartitis, ami egy iszonyat kellemetlen betegség, és amivel szinte lehetetlen jól teljesíteni.

Anderson ellen 68.65-ös átlagra volt így képes. Természetesen a közönség azonnal mögé állt, de a meccs végén látszódott Van Peeren, hogy mennyire megtört. Meglepő lenne, ha ezt egy éjszaka alatt feldolgozná, illetve, ha a mai meccsen nem jönne ki ez rajta újra, miközben Menzies kirobban a boldogságtól. 

Ez egy álom számomra, de élvezem minden pillanatát. Soha korábban nem tapasztaltam ilyet. Nincs semmi vesztenivalóm, örülök, hogy itt lehetek a mezőnyben. Fantasztikus volt Garyvel játszani, Simon legyőzése pedig hihetetlen.

- mondta Menzies. 

Kíváncsian várjuk, hogy a skót miként bírkózik meg a nyomással, hiszen nyilván tisztában van a meccs tétjével és azzal a ténnyel, hogy ellenfelének gondjai vannak. Benne van a pakliban, hogy egy nagyon ideges, sok hibával tarkított meccset látunk. 

Grand Slam of Darts, 3. játéknap - hétfő
Fogadási határidő Mérkőzés 1 2
20:00 Gary Anderson-Simon Whitlock 1.22 3.35
20:30 Berry van Peer-Cameron Menzies 3.40 1.22
21:00 Corey Cadby-Glen Durrant 2.35 1.45
21:30 Peter Wright-Alan Norris 1.25 3.10
22:00 Michael Smith-Mark McGeeney 1.30 3.05
22:30 Mensur Suljovic-James Wilson 1.30 3.05
23:00 Dave Chisnall-Jeffrey de Zwaan 1.30 3.00
23:30 Stephen Bunting-Scott Mitchell 1.55 2.15