Foci-vb 2018

Korai volt a perui népünnepély?

A dél-amerikai országban a Kolumbia elleni döntetlen után népünnepély volt. De vajon joggal?

Sokatmondó felvételeknek lehettünk szemtanúi az október közepén lejátszott Peru-Kolumbia vb-selejtezőn, amikor is a lefújás előtti percekben Radamel Falcao, a vendégek sztárja sorra vadászta le a perui labdarúgókat, hogy Chile kikapott Brazíliában, nem kell hajtaniuk.

A limai szalonremivel Kolumbia kijutott a világbajnokságra, Peru pedig Új-Zélanddal csap össze a kvalifikációért. Noha néhány napig úgy nézett ki, Chile nemzetközi ügyet csinál majd a másik mérkőzés utolsó perceiből, a fellebbezés végül elmaradt. Nagy kérdés azonban, hogy nem volt-e korai a perui népünnepély a döntetlent követően.

   
Új-Zéland Döntetlen Peru
4.45 3.45 1.75

Ha Új-Zélandról beszélünk, sokaknak alighanem a 2010-es világbajnokság hőstettei ugorhatnak be, amikor Paraguay és Szlovákia mögött, de Olaszország előtt (!) végeztek a harmadik helyen csoportjukban úgy, hogy egyetlen vereséget sem szenvedtek el. Persze hét év alatt sok minden történt az ország labdarúgásában, már nyoma sincs annak a keretnek, amelyik csodát művelt Dél-Afrikában.

Ha el akarjuk helyezni Új-Zéland labdarúgásának erejét, talán az alábbi eredmények lehetnek a segítségünkre.

Új-Zéland erősebb ellenfelekkel szembeni mérkőzései az elmúlt évekből
Sorozat Ellenfél Eredmény
Barátságos Japán 1-2
Konföderációs Kupa Portugália 0-4
Konföderációs Kupa Mexikó 1-2
Konföderációs Kupa Oroszország 0-2
Barátságos Fehéroroszország 0-1
Barátságos Észak-Írország 0-1

Jól látható tehát, hogy az All Whites csupán a japánoknak és a tartalékos mexikói csapatnak tudott gólt lőni, a sajátjuknál erősebb csapatot pedig utoljára 2015-ben győztek le, akkor Omán ellen voltak underdogok.

Csapatukban két igazán ismert játékost találunk, Chris Wood (Burnley) neve nagyon jól csenghet az angol labdarúgás szerelmeseinek, míg Winston Reid évek óta a West Ham United kötelékébe tartozik.

Érdekesség azonban, hogy a keretük összértéke gyakorlatilag megegyezik Peruéval.

Az oroszországi mini-vb-n viszont sokak szívét meghódította az óceániai csapat, amely szeret bátor támadófutballt játszani, így nem valószínű, hogy unalomba fullad majd a Peru elleni selejtező.

Fotó: Trome

A tét súlya annak ellenére is Perun van, hogy ők 35 éve jártak utoljára világbajnokságon, Új-Zéland pedig 7. A 112 helynyi különbség a világranglistán remekül mutatja, mennyivel is jobb csapat a dél-amerikai, ahol olyan játékosok futballoznak, mint Jefferson Farfán.

Mindenképpen érdekes párharcra van kilátás, már csak amiatt is, mert a hazai pályán híresen jól szereplő peruiak most olyan ellenfelet kaptak, amely hozzá van szokva ahhoz, hogy szélsőséges időjárási körülmények között futballozzon.

Első ránézésre mi inkább a vendégekre fogadnánk, Peru a selejtezősorozat alatt otthonától távol is jó eredményeket ért el, így vélhetően a kezdeményezést is majd ők ragadják magukhoz. Túl nagy gólzáport azonban ne várjunk, szűkös 0-1, 0-2-t érzünk a legjobb tippnek.

hatharom.com
Vendég és 3.5 gól alatt
@2.20
[2645892] 2017-11-11 04:15:00 Új-Zéland - Perux;