Foci-vb

Jöhet az újabb afrikai világbajnokság?

megosztom

Az Egyesült Államoknak nem várt ellenfele akadhat a 2026-os foci-vb rendezése kapcsán.

2026-ban rendezik meg az első 48 csapatos világbajnokságot, amelynek lebonyolítására Észak-Amerikának van a legnagyobb esélye. Az együttes kanadai-amerikai-mexikói pályázat útjába egyedül Marokkó állhat, amely szintén örömmel otthont adna a tornának kilenc év múlva.

Mint ismert, eddig afrikai ország egyetlen alkalommal nyerte el a rendezés jogát, Dél-Afrika 2010-ben írt történelmet azzal, hogy világbajnokságot rendezhetett. 

Külön érdekesség lehet, hogy mindkét jelölt saját maga mellett azt hozza fel érvként, hogy nemrég veszítettek már egy világbajnokságot a különböző FIFA-vesztegetések és zsarolások miatt, az amerikaiak szerint a katari szavazás is bunda volt, míg Marokkó még a 2010-es vb kapcsán emelte fel hangját.

Fotó: NY Daily News

Marokkó rendezésének egyébként igen nagy a támogatottsága, az afrikai és az arab országok is a nyugat-afrikai ország mellett tennék le a voksukat, annak ellenére is, hogy Észak-Amerika infrastruktúrájával nehéz lenne összehasonlítani a marokkóit.

Szintén meglepő tény, hogy annak ellenére, hogy az európai országok egyértelműen Amerikát favorizálják, a korábbi FIFA-vezető Sepp Blatter és a mostani elnök Gianni Infantino is képesnek tartja Marokkót egy 48 résztvevős torna megszervezésére is.

A végső döntésre 2018 nyarán kerül majd sor.

megosztom