Női kézi

A Győr és a Fradi sztárja is kimaradt a vb-keretből

Kiss Éva, a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kapusa nem szerepel a decemberi világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 19 fősre szűkített keretében.

A Magyar Kézilabda Szövetség pénteki közleménye szerint kapusposzton Bíró Blanka helye volt biztos a kapitány szerint, mellette pedig a győri Kiss Éva ellenében az érdi Janurik Kinga kapott bizalmat Kim Rasmussen szövetségi kapitánytól.

 "Magyarország több remek kapussal rendelkezik, Bíró Blanka kiemelkedő formában játszik, a jelenlegi Ferencvárosnak kulcsjátékosa. Mellette egy olyan kapusra van szükségünk, aki kicsit más stílusú. Kiss Éva remekül véd Győrött, akárcsak Janurik Kinga Érden, utóbbi játékos a gyors indításoknál véleményem szerint a legjobb Magyarországon, így ő került be a keretbe" - nyilatkozta a dán edző. Nincs a listán Szucsánszki Zita, a Ferencváros csapatkapitánya sem.

Ki nyeri a női vb-t?    
Norvégia 2.15
Oroszország 6.75
Franciaország 8.00
Hollandia 8.25
Magyarország 24.00

A keretben egyelőre helyet kapott Tomori Zsuzsanna, a Győr átlövője, aki jelenleg sérüléssel küzd. "Remélem, számíthatunk Tomori Zsuzsára, de nem akarunk nyomást helyezni a játékosra sérülése után, semmilyen kockázatot nem szeretnénk vállalni, így az állapota természetesen meghatározza a további döntéseket" - mondta Rasmussen.

Hozzátette, szeretne azoknak a fiataloknak is lehetőséget adni, akik a következő években meghatározó szerepet tölthetnek be a válogatottban. Ennek jegyében kapott helyet a keretben többek között Tóth Gabriella és Háfra Noémi. 

A december 1-én kezdődő németországi világbajnokságot megelőzően a csapat november 23-tól a norvégiai Möbelringen Kupán vesz részt, ide 18 játékossal utazik majd el a válogatott, míg a vb-re 16 kézilabdázó nevezhető. A magyarok a norvégokkal, a svédekkel, az argentinokkal, a lengyelekkel és a csehekkel szerepelnek azonos csoportban.

A magyar női válogatott 19 fős kerete
kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd)
jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
jobbátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Tomori Zsuzsanna (Győri Audi ETO)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd)
beállók: Kisfaludy Anett (Érd), Mayer Szabina (Alba Fehérvár KC), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Mazák-Németh Csilla (Siófok KC), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (Budaörs)
balszélsők: Gávai Szonja (Érd), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)