NFL

Ötszörös pénz, ha lesz nyeretlen csapat az alapszakasz végén

Féltávot elhagyva a Cleveland és a San Francisco is győzelem nélkül áll, vajon sikerül elkerülniük a 0-16-ot?

Finoman szólva sem jellemző az NFL-ben, hogy egy franchise győzelem nélkül maradjon az alapszakaszban, olyannyira nem, hogy 0-16-tal eddig egyetlen csapat, a 2008-as Detroit Lions zárt. Ugyanakkor az rendre előfordul, hogy egy-egy gárdának izgulnia kell a bődületes leégéstől. Idén sincs ez másképp, féltávot elhagyva két csapat is nyeretlen, a San Francisco 49ers 0-9-cel, míg a Cleveland Browns 0-8-cal szerénykedik csoportja utolsó helyén. 

Nem igazán vált be C.J. Beathard San Franciscoban. - Fotó: NFL.com

Nagy meglepetés ebben azért nincsen, hiszen amikor a szezon előtt azt próbáltuk megjósolni, hogy kié lesz az 1/1-es draft cetli, akkor ez a két franchise szinte mindenkinél szóba került.

Ami mindkét csapat szurkolóinak igazán fájó lehet, hogy mind a Frisco, mind a Browns többször is egész közel volt az áhított győzelem megszerzéséhez.

A  Cleveland négy olyan meccset is játszott, amikor csupán egy field goal különbséggel kapott ki, míg a 49ers öt összecsapást bukott el 3 vagy kevesebb ponttal.

Ez mindenféleképpen aggodalomra adhat okot azok számára, akik szemet vetettek az 5.00-ös oddsra. Ötszörös pénzt fizetnek ugyanis arra, ha valamelyik csapat 0-16-tal zárja az alapszakaszt.

Van-e ebben érték?

Azt gyorsan szögezzük le, hogy a két csapat egymással nem fog játszani.

Nyugodtabbak talán San Franciscóban lehetnek, ugyan az elmúlt három fordulóban szerzett mindössze 30 pont a bekapott 93-mal szemben nem túl bizalomgerjesztő, ám az elkövetkezendő hetekben találkoznak majd olyan ellenfelekkel, akik ellen akadhat esélyük a győzelemre. Rögtön hétvégén a szintén pocsékul teljesítő New York Giants-et fogadják, akik ellen a     szorzói (1.85-1.75) szerint is egy közel 50-50-es csata vár a kaliforniaiakra. De játszanak majd még a szezon előtt szintén 1/1-re vizionált Chicagóval, illetve a Houston, Tennessee, Jacksonville trió ellen, amely szintén nem muzsikál túl fényesen.

Nem DeShone Kizer lesz a nyerőember Clevelandben. - Fotó: NFL.com

A Cleveland egy vereséggel távolabb áll ugye a 0-16-tól, de mégis esélyesebb a nyeretlen szezonra. Ugyan bőven találkoznak majd bukdácsoló csapatokkal, de épkézláb irányító nélkül nehéz elképzelni, hogy sikerrel vívjanak meg egy meccset. 

Véleményünk szerint tehát akad érték ebben az 5.00-ös oddsban.

De megkérdeztük NFL-fanatikus szerkesztőinket is, hogy ők miként látják ezt a kérdést.

Varin 

Ahogy nézem a szezon előtti jóslatainkat, egyedül Nagelb kolléga jár közel a valósághoz, jelenleg az ő egyik favorit gárdája, a 49ers pályázik eséllyel az 1/1-re, míg a Jets "szárnyal" és a Bears is 3-5-tel áll.

Mind a Browns, mind a 49ers helyzete kezd kínos lenni, ráadásul az ohióiak esetében nem is nagyon látni, kit vernek majd meg. Hue Jackson csapata esetleg a jövő évre készülő Green Bay ellen lehet favorit hazai pályán (na, ezt a mondatot sem hittem, hogy valaha leírom), ám a Sajtfejűek biztosan el akarják majd kerülni ezt az égést. Ezt leszámítva játszanak a Jaguárokkal és a Hollókkal otthon, de ez mindkettő nálam stabil L.

A Frisco helyzete már egy kicsit biztatóbb, csapatként is jobbak és a sorsolásuk is barátságosabb. Hétvégén szerintem jó esélyük lesz legyőzni a brutális mélységbe jutott Giantset, nem is véletlen, hogy az oddsok szinte azonosak a két félre. Shanahanék fogadják még a Titanst és a Jaguarst, amelyből egy kósza W becsúszhat.

Összességében úgy vélem, hogy a 49ers elkerüli a 0-16-ot, sőt talán még a 2-14 is meglesz, de a Browns nyeretlen szezonjára jelenleg többet adok, mint a szorzó által sugallt 20%.

Nagelb

A 49ersszel kapcsolatos szezon előtti várakozásaim eddig beigazolódtak. Egyik csapatrészük sem üti meg az NFL szintjét, és bár 5 meccsüket is csak 3 vagy annál kevesebb ponttal veszítették el, egyszerűen nem látszik, hogy ez a csapat hogyan tudna győzelmet aratni.

Egyetértek Varinnal abban, hogy a következő fordulóban hazai pályán a most már teljesen demoralizált Giants ellen lesz a legnagyobb esélyük nyerni. Ha ezzel a lehetőséggel nem élnek, akkor szerintem garantált a 0-16, mert ezt követően a Bears kivételével csak olyan csapatok ellen játszanak majd, akik végig versenyben lesznek a Playoff-helyekért, így nem fognak kiengedni. A Bears ellen pedig, Chicagóban, december elején szintén nem sok esélyt adok egy ilyen gyenge, meleg éghajlathoz szokott csapatnak. 

A másik esélyes, a Browns az idény előtti, nem túl magas elvárásaimat is messze alulmúlja eddig. Az esetleges javulásnak pedig semmi jele. Ahogyan ezt a csapatot idén is menedzselik az egyszerűen kritikán aluli. A hátralévő sorsolásukat elnézve, nálam maximum a Bears elleni idegenbeli meccsük olyan, amin lehet esélyük, mert a hideghez ők is hozzá vannak szokva, a Bearsnek pedig akkorra már szintén teljesen mindegy lesz.

Legjobb esetben tehát 1-15-re teszem őket, de simán kinézem belőlük, hogy az utolsó előtti fordulóra (Bears idegenben) úgy érkeznek meg, hogy még a Frisconak sincs győzelme, akkor pedig ők sem fognak kaparni, és minden zokszó nélkül rámennek a 0-16-ra, hogy megadják maguknak az esélyt az újabb 1/1-re.
A két csapat hátralévő meccsei
San Francisco Cleveland
NYG @DET
SEA JAX
@CHI @CIN
@HOU @LAC
TEN GB
JAX BAL
@LAR @CHI
  @PIT
@: idegenbeli meccs