Magyar foci

Német után belga - megvan az új szövetségi kapitány

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének döntése értelmében a játékosként és edzőként egyaránt nemzetközi hírnevet szerzett belga Georges Leekens lesz a férfi A-válogatott szövetségi kapitánya - számolt be az mlsz.hu.

Fotó: mlsz.hu

A 68 éves belga szakember játékosként 1972 és 1981 között 11 évet húzott le a Club Brugge színeiben, három alkalommal a belga válogatottban is pályára lépett. A profi edzősködést már 35 éves korában elkezdte, méghozzá a Cercle Brugge csapatánál, amelyet több belga élcsapat, így az Anderlecht vagy a Brugge is követett.

1997 és 1999 között a belga válogatott szövetségi kapitányának is kinevezték, a nemzeti csapat kispadját 2010-ben másodjára is megkapta, szintén két esztendőre. Georges Leekens Algéria, Tunézia és legutóbb szintén Algéria szövetségi kapitánya volt, ám igazán komoly eredményeket, egyik országban sem tudott felmutatni.

Georges Leekens a válogatott novemberi két mérkőzése után veszi át a nemzeti csapat irányítását, ezekért a találkozókért – az elnökség korábbi döntése értelmében – Szélesi Zoltán lesz a felelős. 

Csányi Sándor és Georges Leekens hétfő délután sajtótájékoztatót tartott a szövetség telki központjában. Az MLSZ elnöke elmondta, az új kapitánnyal az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása a cél, a belga szakember pedig teljesítmény alapon lesz bérezve.

Ahogy fogalmazott: a kapitány olyan feltételekbe ment bele a szerződéskötéskor, amelyeket véleménye szerint nem sokan vállaltak volna.

"A szövetségi kapitány olyan közegből érkezett, ahol magas szinten űzik a labdarúgást, emellett harmincéves tapasztalattal rendelkezik, három ország válogatottját irányította, ő rakta le a világ egyik legjobbjának tartott jelenlegi belga válogatott alapjait. Szerződése két évre szól, a 2020-as kvalifikáció végéig, féléves hosszabbítási lehetőséggel. A cél természetesen az, hogy a válogatott kiharcolja a 2020-as Európa-bajnokságon való szereplést" - tette hozzá Csányi Sándor.

Fotó: mlsz.hu

Szélfoglalójában Georges Leekens azt mondta, a sikereket nem, de a kemény munkát tudja garantálni.  "Nehéz feladat áll előttem, de szeretem a kihívásokat, és a lehető legmagasabb szinten megfelelni azoknak, ezért egy pillanatig sem gondolkodtam az MLSZ ajánlatán. Szeretnék sikeres időszakot tölteni Magyarországon, azért vagyok itt, hogy kijussunk az Eb-re, a következő időszakban minden energiát ebbe fektetek. Fontos a múlt, de a jövőbe kell tekinteni, és keményen dolgozni azért, hogy újra arra magasabb szintre jusson el a magyar labdarúgás. Nem hiszek a szerencsében, kizárólag a kemény munkában, semmi sem pottyan az ölünkbe az égből" - fogalmazott az előtte álló feladatokról a szövetségi kapitány, aki hozzátette, nem tervezi, hogy belga edzőket hoz a válogatott mellé.

 "Profikra van szükségem magam körül, ez a legfontosabb, de biztos vagyok benne, hogy vannak jó szakemberek Magyarországon. Remélem, nem kell változtatni a jelenlegi stábon, de elképzelhető, hogy apró részletek megváltoztatásával jelentősé változásokat lehet elérni... Meg kell ismernem az országot, a klubokat, a magyar labdarúgást, szeretnék együttműködni a klubokkal, bízom benne, hogy kölcsönösen segíteni tudjuk egymás munkáját. A céljainkat csak közösen érhetjük el, a klubokkal, a magyar szakemberekkel, a szurkolókkal, vagy éppen a médiával. Magyarországon minden adott a sikeres munkához, innentől kezdve csak rajtunk, a mi munkánkon múlik, hogy sikeres lesz-e a labdarúgás" - tette hozzá Georges Leekens.

Csányi Sándor egyébként még hozzátette: az MLSZ három szakemberrel folytatott komoly tárgyalásokat, de mindvégig Georges Leekens volt az első számú jelölt, aki sajtóhírek szerint maga jelentkezett a posztra.

Az MLSZ infografikáján Leekens pályafutása / mlsz.hu