Toplista

Minden idők leghülyébb focis kifogásai

Hogyan lehet hibás Lara Croft és egy buszvezető a rossz eredményekért? Hát így!

Kifogásgyártásban aligha született a magyarnál kreatívabb nemzet a Föld nevű bolygón, nemrég mi is megénekeltük a leghumorosabb edzői nyilatkozatokat, amelyekkel egy magyar tréner próbálta megmagyarázni a vereséget. Ám bőven helyet követelne magának a héten történtek után Pep Guardiola, a Manchester City mestere is. A spanyol vezér a Wolverhampton elleni - amúgy büntetőkkel behúzott - Ligakupa-meccset követően fakadt ki, hogy a sorozatban használt Mitre labdák nem alkalmasak a labdarúgásra, ellenben a Nike és az Adidas bőrgolyóival. Ennek okán az Express and Star című angol lap összeszedett öt olyan elképesztő kifogást, amelyet talán még Pintér Attila is megirigyelne.

Kenny Dalglish golyói

A korábbi liverpooli legenda a Newcastle United trénere volt 1998-ban, amikor is a csapat szégyenszemre 1-1-es döntetlent játszott az amatőr ligás Stevenage csapatával az FA Kupában. Dalglish is a labdákra fogta a kudarcot, szerinte ugyanis a játékszer túlságosan pattogott játékosai számára. "Hát akkor szúrd ki" - mondtuk anno a grundon erre...

Sir Alex 50 árnyalata

1996-ot írunk, amikor a Sir Alex Ferguson vezette Manchester United 3-0-ra ég félidőben a Southampton vendégeként. A második félidőre azonban mezt cseréltek a Vörös Ördögök és kék-fehérben futottak ki a pályára, majd ezt a játékrészt meg is nyerték 1-0-ra. És hogy mi volt a baj a szürke mezzel? Hogy Sir Alex szerint nem látták egymást jól a játékosok ebben a felszerelésben.

David James és Lara Croft

James egyike az angol labdarúgás legnagyobb egyéniségének, aki nyilatkozataival gyakran jutott címlapokra. Emellett persze szenzációsan jó kapus is volt. Egy 1997-es, Aston Villa-Newcastle meccs alkalmával a Szarkák viszont háromszor is bevették a kapuját, majd amikor megkérdezték Jamestől, hogy mire fel volt ez a gyenge teljesítmény, ő beismerte, hogy késő éjszakáig Tekkenezett és Tomb Raiderezett előző este.

A skót genetika

Skócia a hajrában elbukta a világbajnokságra való kijutás lehetőségét, Gordon Strachan fiai ugyanis nem tudták legyőzni Szlovéniát, amikor igazán kellett volna. A nagy öreg Strachan szerint genetikailag nem stimmelnek a skótok és emiatt a férfiaknak magas, jól megtermett nőket kellene keresniük.

Docherty és a buszsofőr

Tommy Docherty az angol labdarúgás egyik nagy öregje, 1974-ben kiejtette a Manchester Unitedet az első osztályból. A skót szakember jó sokáig kutatott a kifogásgenerátorban, mire megszülte, hogy az egészért a buszvezető a hibás, aki a szezon során sok esetben késve érkezett meg a célállomásra.

Docherty persze játékosként is tudott szédítőeket mondani. Skócia első világbajnokságán, 1954-ben a csapat lőtt gól nélkül esett ki a csoportkörben, amire a játékos magyarázata az volt, hogy nem volt megfelelő a galléros mezük. "Úgy lettünk felöltöztetve, mintha az Antarktiszra mennénk, mert a skót szövetség azt hitte, hogy Svájcban baromira hideg van a hegyek miatt. Az uruguayiak pedig rövid ujjú, v-nyakú mezekben fociztak, nem is csoda, hogy 7-0-ra kikaptunk" - hangzott el Docherty szájából.

Azért valljuk be, ehhez képest néhány pályafellocsolás vagy magas fű már smafu...