Darts

Hétszeres pénzzel kecsegtet Van Gerwen korai kiesése

Nincs élete formájában a holland klasszis, vajon a World Grand Prix után az Európa-bajnokságon is hamar csomagolni kényszerül?

Szerdán górcső alá vettük a tornát a végső esélyeket illetően, most pedig lássuk, hogy az első napon milyen derbiket rendeznek és mibe érdemes a pénzt fektetni. Csütörtök este összesen nyolc meccs kerül terítékre, melyek közül kifejezetten izgalmasnak ígérkezik Michael van Gerwen és Jan Dekker összecsapása, azaz a holland rangadó. 

Ritkán fordítunk nagy figyelmet Van Gerwen első körös meccsére, hiszen általában a rajt nem szokott problémát okozni számára. Az utóbbi időben azonban voltak meglepő vereségei, így könnyen lehet, hogy már csütörtökön izzadhat a világelső holland drukkereinek a tenyere. Mighty Mike a World Grand Prix-n óriási meglepetésre kikapott a nyitómérkőzésén John Hendersontól, és ami igazán aggodalomra adhat okot, hogy a kopasz géniusz magához mérten kifejezetten gyengén muzsikált. Múlt héten Düsseldorfban sem tudott építkezni, miután egy kellemetlen bokasérülés miatt a negyeddöntős ütközetétől visszalépni kényszerült. 

Nagy kérdés ezek után, hogy Hasseltben milyen formát fog mutatni, az ugyanis Németországban látszódott, hogy fájdalom mellett dobált. Dekker ugyan nem a legnagyobb skalpvadász, Van Gerwen ellen például 0-6-ra áll, de az utóbbi időben akadtak önbizalom növelő győzelmei, és ha honfitársa nem a szebbik arcát mutatja, akkor még "Double Dekker"-nek is oszthatnak lapot. MvG kiesése 6.75-szörös pénzt fizet az állami irodában, míg a külföldi bukiknál akár 12.00-es oddsot is találunk a debütáló hollandra.

Azt azért semmiféleképpen sem tanácsoljuk, hogy nagy összegben tegyünk Van Gerwen ellen, de a bátrabbak apróval megkísérelhetik veretni. 

A favoritok közül talán a 2012-es bajnok Simon Whitlock továbbjutását mernénk a legbiztosabbra mondani, aki James Richardsonnal találkozik. A 43 éves angol dartsossal major tornákon ritkán találkozhatunk, viszont miután a European Tour-versenyeken rendre főtáblás volt, így éppen becsusszanva, a 30. helyen sikerült kvalifikálnia magát az Eb-re. Akadnak szép skalpjai, de elég csekély a nagy színpados rutinja, Whitlock ráadásul egyre jobb formában dobál, így minket nagyon meglepne az ausztrál Varázsló kiesése.

Kevésbé lenne váratlan Jelle Klaasen búcsúja, aki bár ötödik kiemeltként várja a rajtot, ám összességében az idei szezonja elég pocsék. Elvesztette a fonalat, a frusztráció pedig nem segíti, hogy visszataláljon a helyes útra. Teljesen indokolatlan az 1.40-es szorzója, Christian Kist egy sokkal jobb passzban lévő Klaasennel is képes lenne felvenni a kesztyűt, a mostani ellen pedig pláne van sansza a győzelemre.

A nap rangadóját Mensur Suljovic és Kim Huybrechts vívja majd. Előbbinek szép emlékei vannak erről a helyszínről, hiszen tavaly Hasseltben játszotta pályafutása első major döntőjét. Látva az idei, és főleg az őszi formáját, nem lehet kizárni, hogy ezt akár sikerül megismételnie. Ugyanakkor egy belga ellen kezdeni Belgiumban nem túl hálás feladat, főleg, hogy Huybrechts nagyon együtt tud élni a közönséggel, abban pedig biztosak lehetünk, hogy az Ethias Arena publikuma mindent megtesz majd, hogy az osztrákot kizökkentse. Két dolog miatt azonban mégsem húznánk ezt "V"-re: egyrészről Huybrechts tavaly és tavalyelőtt sem tudta kihasználni a hazai "pályát", másrészről a formája hagy némi kívánnivalót maga után.

Az idősebbik Huybrechts testvér, Ronny is színpadra lép. Először tudta kvalifikálni magát az Eb-re mióta a torna átköltözött Belgiumba. Neki sem ment a legjobban az utóbbi időben, de képes lehet felszívni magát és meglepni azt a Gerwyn Price-t, aki nem mindig tudja elviselni az esélyesség terhét. Most még a közönséggel is meg kell majd harcolnia, 1.30-ért egy lyukas garast sem tennénk a továbbjutására. 

Ian White is volt már karrierje alatt sokkal jobb formában. Idén nagyon nem találja a fonalat, míg Darren Webster a tavalyi Players Championship-elődöntője óta magához képest nagyon jól szerepel a major versenyeken. Ugyan az egymás elleni mérlegük 4-0 White-nak, de ennek óriási jelentősége nincs, sokkal fontosabb az aktuális forma, márpedig akkor Webster felé billen a mérleg nyelve. 1.90-ért megéri kockáztatni és behúzni a Pusztító győzelmét.

Európa-bajnokság, 1. játéknap (csütörtök)   
Fogadási határidő Mérkőzés 1 2
20:00 Gerwyn Price-Ronny Huybrechts 1.30 2.90
20:30 Alan Norris-Mervyn King 1.70 1.95
21:00 Ian White-Darren Webster 1.70 1.90
21:30 John Henderson-Kyle Anderson 2.35 1.45
22:00 Simon Whitlock-James Richardson 1.25 3.20
22:30 Mensur Suljovic-Kim Huybrechts 1.45 2.35
23:00 Michael van Gerwen-Jan Dekker 1.04 6.75
23:30 Jelle Klaasen-Christian Kist 1.40 2.50