Darts

Kezdődik az Európa-bajnokság - fogadjunk "meglepetésre"!

Csütörtök este Hasseltben elrajtol a 2017-es PDC Európa-bajnokság, melynek apropóján górcső alá vettük az esélyeket.

Évek óta hagyományosan október végén kerül megrendezésre a dartsosok Európa-bajnoksága, melynek immáron harmadik alkalommal a belgiumi Ethias Arena ad otthont. A főtáblát szokás szerint 32 játékos alkotja, a kvalifikációt pedig a 12 European Tour-verseny szolgáltatta. Így lehetséges, hogy például a négyszeres bajnok Phil Taylor, a kétszeres világbajnok Gary Anderson, illetve olyan nevek, mint Adrian Lewis, Raymond van Barneveld vagy éppen James Wade nem lesznek ott a mezőnyben, hiszen ők nem voltak idén aktívak az ET-viadalokon.

A hiányos mezőny ellenére így is egy izgalmas torna elé nézünk, melynek a legnagyobb kérdése talán az, hogy három sikertelenül megvívott major torna után vajon újra révbe ér-e Michael van Gerwen?

A világelső holland a Premier League címvédése óta a World Matchplayen, a Bajnokok Ligájában és a World Grand Prix-n is trófea nélkül maradt. Az elmúlt bő három esztendőben nem ehhez szokhattak hozzá Mighty Mike szurkolói... De hol máshol szakadjon meg ez a gyengébb sorozata, mint az Európa-bajnokságon?

Van Gerwen az elmúlt három kiírásban nem talált legyőzőre az Eb-n, ha ismét megvédi címét, akkor ez lesz az első major torna, amit négyszer megnyer.  

Azonban ehhez nem csak a riválisaival, hanem egy kellemetlen bokasérüléssel is meg kell küzdenie. Múlt héten Düsseldorfban a World Grand Prix-n az első meccse után visszalépett a negyeddöntőtől. 

Az orvosaim tanácsára nem folytatom a versenyt, és innentől arra koncentrálok, hogy az év hátralévő részében rendben legyek.

- nyilatkozta a holland, akinek emellett még a friss apaság nehézségivel is meg kell küzdenie. Ez is nagyban befolyásolta, hogy az elmúlt versenyek nem úgy sikerült számára, ahogyan azt eltervezte. 

Nem lehet kizárni, hogy ismét beleszalad egy nem várt vereségbe, vagy akár végig sem játssza a tornát. Régen volt ennyire sebezhető, ez pedig rettentő nyitottá teszi a versenyt. 

Például kiváló lehetőség ez Peter Wrightnak, hogy a márciusi UK Open-győzelmét követően ismételten megkaparintson egy rangos trófeát. A skót még mindig az egyik legstabilabb a mezőnyben. Ugyan nem tudta kihasználni Van Gerwen gyengélkedését, de folyamatosan ott van és idő kérdése mikor áll össze minden. Természetesen itt most a major tornákról beszélünk, a köztes versenyeken ugyanis jöttek a sikerek szép számmal Snakebite-nak.

Többek között Düsseldorfban is brillírozott, a Mensur Suljovic, Raymond van Barneveld, Phil Taylor triót verve nyerte meg a tornát, a döntőben pazar, 102.25-ös körátlagot dobva.

Wrightnak a sorsolása sem rossz, Daryl Gurney lehet az első komoly ellenfele a negyeddöntőben, ám az északír a World Grand Prix-címe óta még nem tudott felocsúdni a győzelmi mámorból, így talán kevésbé veszélyes, no meg idén nyolcból hatszor kikapott a skóttól. Rob Cross, Michael Smith, Dave Chisnall és Benito van de Pas lehet még érdekes az ágán, de közülük csak egyikükkel találkozhat az elődöntőben. 

Ami a tábla felső dekádját illeti, Van Gerwen mellett Mensur Suljovicot kell kiemelni, aki tavaly elődöntőzött az Eb-n és egyébként parádés formának örvend. Egyedüli pech az osztrák számára, hogy kezdésként rögtön megkapta azt a Kim Huybrechts-et, aki hazai színpadon versenyezhet. Tény, hogy messze van élete formájától a belga, de a közönség belehajszolhatja a győzelembe. Éppen ezért a Suljovicra igen csábító 19.00-es oddsnak egyelőre érdemes ellenállni. 

Illik említést tenni Simon Whitlockról is, aki egyrészről korábbi bajnoka a tornának, másrészről egyre inkább kezd visszatalálni a helyes ösvényre. Ha Van Gerwen nem lesz a topon, akkor akár még az ausztrál is lehet befutó a felső ágon. 


Ami a végső győztest illeti, így, hogy a holland nincs élete formájában, plusz még sérüléssel is bajlódik, számunkra nem kérdés, hogy Van Gerwent 1.80-as szorzó körül felesleges erőltetni. Sokkal komolyabb értéket tartogat a tornagyőzelemmel Hasseltbe érkező Wright oddsa. Megéri kockáztatni és 5.25-szörös pénzért a skótot behúzni. 

Európa-bajnokság, végső győztes
hatharom.com
Peter Wright
@5.25
Fogadási határidő: csütörtök, 20:00