Tenisz

Federer-Nadal: A tenisztörténelem legnagyszerűbb rivalizálásának öt korszaka

  • Cesc18

Górcső alá vettük a legendás Roger Federer-Rafael Nadal rivalizálás legemlékezetesebb pillanatait.

2004-2006: A mester és a kihívó

Amikor Federer és Nadal 2004 márciusában először találkozott, akkor a 22 éves svájci már többszörös Grand Slam-bajnoknak mondhatta magát. Nadal ezzel szemben 17 évesen még csak az első lépéseket tette a sportban. Ennek ellenére mégis a fiatal spanyol nyerte a mérkőzésüket (6-3, 6-3), az emberek pedig elkezdtek felfigyelni a hosszúhajú, hosszú rövidnadrágban és trikóban teniszező tehetségre. 

Két évvel később először futottak össze Grand Slam-tornán, a 19. születésnapját ünneplő Nadal pedig négy szettben győzött a Roland Garros-elődöntőjében. Rafa végül megnyerte a trófeát is, és egyértelműen bejelentkezett, mint a svájci potenciális kihívója, aki 2015 év végére már hat major címmel büszkélkedett. 

A 2006-os esztendő már maximálisan róluk szólt, Federer nyerte a legtöbb kemény pályás és füves tornákat, míg Nadal salakon volt megállíthatatlan. Egymást követték a döntők, amikben megmérkőztek. A spanyol sorozatban három salakos finálét húzott be Federer ellen, köztük a Roland Garrost, majd a wimbledoni fináléban eljött a svájci ideje, négy szettben vágott vissza. 

Annak ellenére, hogy Nadal elbukta a 2006-os wimbledoni döntőt, valami áttörést mégis hozott neki ez a torna, hiszen először jutott el ilyen magasságba Londonban. Elkezdte elhinni, hogy lehet keresnivalója füvön, miközben mindenki salakspecialistának könyvelte el.

Federer-Nadal: 3-6

2007-2009: Az elegancia és a kalóz

Ezek valóban csodás napok voltak a sport számára, amikor a Federer és Nadal rivalizálás a tetőpontjához érkezett. 

2007 elején Roger és Rafa a világranglista első és második helyét foglalta el. Ezt követően ez 2010-is minden évben így volt, ami rekord sorozat az "ATP rankings" történetében. 

Olyannyira dominánsask voltak, hogy 2007 és 2009 között öt Grand Slam-döntőben is találkoztak, melyből négyet Nadal nyert meg. Mindegyik finálé különféle okokból jelentős volt. Rafa a 2008-as Roland Garroson 6-1, 6-3, 6-0-ra nyert, ami a rivalizálásuk legegyoldalúbb döntője volt. Ahogyan a spanyol az újabb Frenc Open címéhez ragaszkodott, az olyan volt, mint egy harcias kutya, aki a házat próbálja megvédeni a betolakodótól. 

A 2009-es Australian Open, és a 2007-es wimbledoni döntőjük is emlékezetes volt, mindkettő öt játszmában dőlt el. Előbbit Nadal, utóbbi Federer húzta be. 

A rivalizálás csúcspontja 2008 július 6-án, vasárnap jött el. Federer személyre szabott, a monogrammjával ellátott kardigánjában - maga volt az elegancia - lépett a center pályára, ahol az elmúlt öt esztendőben nem talált legyőzőre. Nadal ezzel szemben egy háromnegyedes rövigatyában és trikóban érkezett, úgy nézett ki, mint egy kalóz aki vadul keresi a zsákmányát.

Rafa négyszer elkalapálta Federert a Roland Garroson, ám Wimbledon a svájci felségterülete volt. Minden idők legnagyszerűbb mérkőzését vívták, melyet végül a spanyol öt játszmában nyert meg. Helyi idő szerint 20:15 perckor ért véget a döntő, miután 4 óra 48 percen át gyötörte egymást a két óriás.

Végül a királyt megfosztották a trónjától.

Bár ez a döntő nagy visszhangot keltett a sportágon belül, mégsem jelentette Nadal azonnali dominanciáját. 

A spanyolnál előjövő térdproblémák nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy hosszú idő után 2009-ben vereséget szenvedett Párizsban és nem tudta megvédeni a wimbledoni címét sem. A kiesését Federer tökéletesen használta ki és megnyerte pályafutása elő Roland Garros-címét, majd Londonban is visszaszerezte a koronáját és 15 GS-győzelmével beérte a rekorder Pete Samprast.

Federer-Nadal: 7-13

2010-2014: Az átmeneti évek

A sérülések után Nadal 2010-ben visszatért a sportág csúcsára, miután három Grand Slam-győzelmet is besöpört, bár furcsa módon egyiken sem találkozott Federerrel.

Ezek már jelek voltak, egyre kevesebb major tornán ütköztek, egyre kevésbé gyakoriak voltak a találkozásaik egyéb tornákon, és ez volt az utolsó esztendő, amikor ők ketten álltak a ranglista első és második helyén. 

Novak Djokovics érkezése 2011-ben - három major címet nyert - azt jelentette, hogy a Nadal és Federer közötti mérkőzések egyre ritkábbak voltak. 

Sajnos Federer nem tudta tartani a lépést riválisával a legrangosabb meccseiken. Nadal legyőzte őt a 2011-es Roland Garroson négy szettben, a 2012-es Australian Openen ugyancsak négy játszmában, míg két esztendővel később Melbourne-ben már 3-0-ra nyert Rafa. 

Nadal ebben az időszakban nyolc Grand Slam-címet nyert, míg Federer csak a 2012-es Wimbledont tudta behúzni.

Djokovics és Andy Murray javulása azt jelentette, hogy ritkultak a Federer-Nadal döntők. Amíg 2007 és 2010 között a 13 találkozásukból 12 döntőben volt, addig 2011 és 2014 között a 11 randevújukból mindössze kettő volt fináléban.

Federer-Nadal: 10-23

2015-2016: Túl karrierjük zenitjén

A 2015-ös szezont Federer 33, Nadal 28 évesen kezdte és mindketten veteránnak számítottak a Touron, aki a legszebb napjaikon már túl vannak. 

Federer a kora miatt, Nadal pedig a sérülései miatt - vesztett a robbanékonyságából. Ezen időszak alatt nem tudtak Grand Slam-tornát nyerni és mindössze egy alkalommal mérték ösze a tudásukat - a 2015-ös bázeli döntőben, amit a svájci háromban nyert meg.

A Djokovic-Murray lett a sport uralkodó rivalizálása, és úgy tűnt, hogy Nadal és Federer nem lesz már képes több Grand Slam-címet nyerni. 

Federer-Nadal: 11-23

2017: Az újjászületés

Dacára annak, hogy mindketten sérülésekkel bajlódtak az elmúlt években, meglepő módon a 2017-es Australian Openen a legjobb formájukat hozták és bejutottak a döntőbe. Ez számított az álomfinálénak Melbourne-ben, és az összecsapás nem is maradt el a várakozásoktól.

Federer egy fordulatokkal teli meccsen öt szettben nyert. A svájci azóta Indian Wellsben, Miamiban és Sanghajban is legyőzte a spanyolt, ráadásul mindannyiszor szettveszteség nélkül. Ez a négy győzelem az idei szezonban azt jelenetette, hogy Federer öt meccse veretlen a spanyol ellen, ilyenre pedig a korábbi rivalizálásukban nem volt példa. 

A nagy fordulatot Federer fejlődő fonákja hozta meg. A svájci ezzel megtalálta az ellenszert Nadal játékára, aki a korábbi összecsapásaik legnagyobb részét Fed fonákján nyerte meg. 

Párként, a "Fedal" teljesen meghatározó szerepet játszik 2017-ben. Mindketten két-két Grand Slamet nyertek és feljöttek a világranglista első és második helyére. 

Federer-Nadal: 15-23