Forma-1

Elengedi Hamilton, vagy megharcol Vettellel a győzelemért?

Lewis Hamilton a favorit a vasárnap esti Amerikai Nagydíjon, de könnyen lehet, hogy Sebastian Vettel örülhet majd a leintésnél.

A hétvégén Texasban vendégeskedik a száguldó cirkusz, vasárnap este jön a hatodik Amerikai Nagydíj az austini helyszínen. Ha valaki, akkor a világbajnoki pontversenyt fölényesen vezető Lewis Hamilton imádja ezt a pályát, hiszen az eddigi öt versenyből négyet behúzott, 2014 óta nem talált itt legyőzőre. 

A Mercedes brit klasszisa már a szabadedzések alatt erőt demonstrált, az időmérőn pedig gond nélkül megszerezte idei 11. rajtelsőségét, összességében pedig ez lesz pályafutása 117. olyan futama, amikor az első sorból rajtolhat. Ezzel Michael Schumacher rekordját adta át a múltnak.

Hamilton mögül az a Sebastian Vettel indulhat, aki az elmúlt hetekben megjárta a poklot és 59 pontos hátrányt halmozott fel. Gyakorlatilag innentől a csodára lenne szüksége, hogy újra világbajnok legyen, de mint tudjuk, a remény hal meg utoljára. Egy biztos, mindenféleképpen a brit riválisa előtt kell végeznie Texasban, ennek érdekében pedig vélhetően mindent meg is tesz majd. Annyira tűnik ütőképesnek a Ferrari, hogy erre legyen esélye Vettelnek, sőt, Hamilton azt várja, hogy riválisa kifejezetten gyors lesz a futamon. Számunka a nagy kérdés - amit már a címben is feszegettünk -, hogy vajon a brit mennyit kockáztat, és leáll egy kerék a keréken csatára a némettel. Ha igazán a tökös, akkor igen, ha viszont okos, akkor megelégszik a második hellyel. 

Véleményünk szerint inkább előbbi valósul majd meg, hiszen Hamiltont így is rendre megtalálják azzal, hogy elsősorban Vettel és a Ferrari "bénázásnak" köszönhetően néz ki neki egy újabb világbajnoki cím. Ha most a pályán is megharcolna riválisával és legyőzné, akkor pontot tehetne az "ügy" végére. 

Nem szívesen nyúlnánk bele kettejük csatájába, bár hozzá kell tennünk, hogy nagyon csábító Vettelre a 3.10-szeres pénz, annak ellenére, hogy Hamilton és a Mercedes is nagyon egyben van.

A Red Bullosok közül most csak Daniel Ricciardo lesz ott az elején, tavaly dobogós volt Austinban, és nem zárnánk ki, hogy ezt sikerül megismételnie, miután a két finn nem tűnik valami ütőképesnek. Max Verstappenre is érdemes lesz odafigyelni, a mezőny végéről parádésan szokott előretörni, noha, túl előkelő végső helyezésben azért nem reménykedhet. Ugyanakkor, ha a hatodik pozícióig előre tudja verekedni magát, akkor tétünk éppen dupláját nyerhetjük vissza.

Ki nyeri az Amerikai Nagydíjat?
   
Lewis Hamilton 1.50
Sebastian Vettel 3.10
Valtteri Bottas 11.50
Daniel Ricciardo 14.75
Kimi Raikkönen 31.00
Max Verstappen 51.00