E-sport

A fiatalok elõbb néznek E-sportot, mint a tradicionális sportokat

Az NFL nézettségét követő társaságok jelentései alapján a vasárnap délutáni futball mérkőzéseket átlagban 15%-kal nézik kevesebben, mint tavaly ilyenkor.

Hogy ez pánikra adhat-e okot a liga részéről, az jó kérdés lehet, azonban egy másik felmérés azt mutatja, hogy a 18 és 25 év közötti korosztály már előbb néz meg egy E-sport közvetítést mint egy bármilyen "major sport" mérkőzést. Sőt, az egész szórakoztatóiparra levetített felmérés alapján az E-sport a filmek mögött már a második legnépszerűbb az említett korosztálynál, megelőzve a sorozatokat és a híreket is.

Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb E-sport játékok sorrendben: a CS:GO, a Leage of Legends, a DotA 2, a StarCraft és a Heroes of the Storm. A rajongók 66%-a nézi a meccseket live streamen, egyelőre csupán 37%-uk látogatott már el élő E-sport eseményre.

A megkérdezettek 28%-a gondolja úgy, hogy az E-sportoknak olimpián kellene szerepelnie.

A televíziós számokról még egy érdekes adat: az USA-ban tavaly összesen 23 óra E-sport tartalmat sugároztak a nemzeti csatornák, idén ez már 31 óránál jár.

A Counter Strike:GO Eleage torna döntője rekordot döntött év elején, több, mint 1 millió ember követte egyszerre az eseményt a CS:GO twitch csatornáján, az E-sport összességében egy 100 milliós nézettséget generáló iparág lett.

A nyáron lezajlott "International 7" DotA 2 bajnokság össznyereménye 24,7 millió amerikai dollár volt, az első helyezett csapat (Team Liquid) pedig 10,8 milliót vihetett haza.

Egyre több szponzor és befektető áll a csapatok és játékosok mögé, a 2022-es Ázsiai Játékokon már realitás lehet, hogy E-sport eseményért is medált osztanak majd. (Ázsiában egyébként már évek óta töretlen sikernek örvend a League of Legends, a 2014-es döntőt Szöulban 40.000 ember követte a helyszínen.)

A számok évről évre exponenciálisan növekednek, legyen szó nézőkről, tornákról vagy nyereményalapokról, a szórakoztatás új aranytojást tojó tyúkját E-sportnak hívják, a határ pedig úgy fest, hogy a csillagos ég.