Magyar foci

Megvolt a kilövési engedély, Storckot kirúgják?

Csányi Sándor MLSZ-elnök elmondása szerint a szövetség jövő hét kedden értékeli a válogatott selejtezős szereplését és dönt Bernd Storck szövetségi kapitány sorsáról. Néhány jel viszont arra utal, hogy a német szakember sorsa már el is dőlt.

Szerda este a közmédiának adott interjút Csányi Sándor, melyben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke elmondta, több olyan eredmény is született a kvalifikációban, amely nem felelt meg a várakozásoknak, és kiemelte az andorrai vereséget és a feröeriek elleni összecsapást. Hozzátette, jövő kedden az elnökség meghallgatja szakemberek véleményét, valamint a válogatott vezetését és természetesen a szövetségi kapitány beszámolóját is, s ezt követően kell a megfelelő döntést hoznia.

Storck számára véget ért a dal?/ Fotó: mlsz.hu

A magyar válogatott kedden este egy kínkeserves mérkőzésen 1-0-ra legyőzte Feröer-szigetek csapatát a Groupama Arénában, ám a lefújás után a szurkolók egyértelműen jelezték, hogy nem elégedettek a csapattal, így Dzsudzsák Balázsék füttykoncert közepette hagyták el a pályát.

Bernd Storck szövetségi kapitány a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón számon kérte a drukkereket a viselkedésért, a német szakember véleménye szerint a közönség nem állt a fiúk mögé és ezzel az ellenfelet támogatta. Storck megnyilvánulása sokaknál kiverte a biztosítékot, így az amúgy is kritikus közvélemény most szinte egy emberként fordult a szövetségi kapitány ellen.

A feröeri meccs után a legtöbb sportoldal megszavaztatta olvasóit a kapitány jövőjét illetően, így tettünk mi is: több, mint 3000 szavazat alapján olvasóink 82 százaléka Bernd Storck távozását látja a legjobb megoldásnak.

Magyarországon a népharag nagyon gyorsan képes megbuktatni kapitányokat, elég ha csak a Pintér Attila esetére gondolunk, akit azelőtt eltávolítottak a válogatott kispadjáról, hogy érdemben elkezdte volna a munkát. Bernd Storckot az andorrai vereség után még megvédte a szövetség, azonban úgy fest nincs tovább és több jel is arról árulkodik, hogy az Eb-selejtezőnek már egy másik szakvezetővel vágunk neki.

A feröeri meccs után ugyanis a kormányközelinek vélt médiumokban feltűnően nekiestek az 57 éves szakembernek. Elsőként a Nemzeti Sport hozott le egy terjedelmes anyagot, amelyben "sötét jövőt" jósoltak a válogatottnak, részletes pontokba szedve a csapat elmúlt évben nyújtott teljesítményét, hiányosságait, gyengeségeit. Ezt követően az Origo is kijött a maga vizes lepedőjével, a hírportál konkrétan elköszönt a kapitánytól 'A csúcsról bukott nagyot, Auf wiedersehen Bernd Storck" című anyagával, amelyben elsősorban azt vetik a kapitány szemére, hogy nem kezdte el a jövő csapatát építeni.

A Lokál hasonló stílusban publikált egy anyagot, a cikknek pedig "Kapitány úr, menjen haza" címet adta, a Ripost pedig a feröeri meccs óta több cikket is lehozott Storckkal kapcsolatban, az egyikben a válogatott és a kapitány viszonyának megromlását ecseteli. A sorban talán a Magyar Idők jelenti a kakukktojást, amely a "Csak a beszéd korrekt" írásában Storck gyenge eredményei mellett a szurkolók türelmetlenségét is megjegyezte. Összességében tehát úgy tűnik, a fenti lapok és portálok rárepültek a Storck-ellenes közhangulatra és cikkeikkel egyértelműen ráerősítenek a közönség véleményére.

Márpedig az MLSZ-nek muszáj meghallania a szurkolók hangját, hiszen a 10 millió szövetségi kapitány országában nem lehet szembemenni a nép akaratával. Bernd Storck elutasítottsága a vb-selejtezők végére rendkívül magas lett, így az MLSZ-nek nem igazán maradt mozgástere sem.


A jövő nyári világbajnokság európai selejtezőcsoportjainak keddi zárását követően kiderült, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a harmadik vonal tagjaként várhatja az új sorozat, a Nemezetek Ligája január 24-i sorsolását. A magyarok az európai szövetség (UEFA) együtthatói (UEFA-koefficiens) alapján a 25. helyet foglalják el a rangsorban, így éppen a harmadik osztályba kerültek, ahol Románia, Skócia, Szlovénia, Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia, Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország, Ciprus, Észtország és Litvánia közül kerülnek majd ki az ellenfelek. A Nemzetek Ligájáról, a kiemelésről és a lebonyolításról bővebben itt olvashatsz.