Foci-vb 2018

Nem Magyarország égte a legnagyobbat a selejtezők során

  • varin

Összeállítás azokról a válogatottakról, amelyek még Bernd Storck csapatánál is gyengébben szerepeltek.

A győzelem ellenére hangosan zúgott kedden este a kurva gyenge a Groupama Arénában, az ezerfejű beárazta a Feröer-szigetek elleni győzelmet. Magyarország úgy végzett a selejtezőcsoport harmadik helyén, hogy a győztes Portugália és a pótselejtezős Svájc fényévekre volt Bernd Storck csapatától, az utolsó játéknapon pedig azért cidrizhettünk, hogy a - már elnézést az amúgy nagyon szimpatikus szigetlakóktól - bálnavadászok ne találják el Gulácsi kapuját. A harmadik hely azonban nagyjából rendben van önmagában, akadtak szép számmal a világban olyan csapatok, amelyek még a mieinknél is gyengébben teljesítettek a selejtezősorozat alatt. Ebből szemezgettünk kicsit.

Európa

Hollandia esetében még nem ért véget a korszakváltás, de lassan itt az ideje az új éra eljövetelének. A győzelemmel és két góllal visszavonuló Arjen Robben már az egyik utolsó fecske a nagy öregek közül, a 2010-es vb-ezüstérmes keret lassanként lecserélődik és a fiatalok veszik át a stafétát. Ennek szellemében Hollandia harmadik helye talán nem vészes, de ne csodálkozzunk, ha néhány keserű esztendő vár Depayékra, amíg összeáll egy tényleg jó csapat.

Robben szépen vonult vissza

Észak-Írországot már aligha lehet a kicsik között emlegetni, az Eb-t is megjárt csapat alaposan kibabrált Csehországgal és Norvégiával. Persze a skandináv gárda esetében testközelben tapasztalhattuk meg, mekkora is a probléma, az évek óta tartó sokkot pedig nem ebben a selejtezősorozatban heverték ki Johansenék. A keret hemzseg a középszerű játékosoktól, a megváltóként tisztelt Martin Ödegaard pedig epizódszerepet is alig kap a felnőttek között.

A világbajnokságra eddig kijutott csapatok
Európa: Oroszország (rendező ország), Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Izland, Szerbia, Portugália, Franciaország
Ázsia: Irán, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia
Afrika: Egyiptom, Nigéria
Észak- és Közép-Amerika: Mexikó, Costa Rica, Panama
Dél-Amerika: Brazília, Uruguay, Argentína, Kolumbia

Csehország is behúzhatja zsinórban harmadik elszalasztott világbajnokságát, ám Karel Jarolim csapata is rendkívül fiatal, hiszen 30 év feletti játékost már csak elvétve találunk a bő keretben.

Szomszédunk, Ausztria is kesereghet a negyedik hely miatt, az osztrákoknak ráadásul az esély sem volt meg arra, hogy kijavítsák az Eb-botlást, noha a D jelű szextett valóban igen kiegyenlítettre sikerült. Ebbe bukott bele végül Wales is, amely nem bírta el Gareth Bale hiányát az utolsó, mindent eldöntő mérkőzésen. Mindazonáltal a walesiek aligha élik meg katasztrófaként a vereséget, a szenzációs Eb-t követően nekik van még okuk futball-lázban égni.

Románia labdarúgása is sokat romlott az elmúlt években, talán nem túlzás kijelenteni, hogy már a magyar szintjén van a nemzeti tizenegyük, amit a negyedik hely is kiválóan mutat. Montenegró, Dánia és Lengyelország sem tartozik a verhetetlen kategóriába, az ellenük megszerzett három egység azonban nagyon kevés hat meccsen.

Negyedik helyen végeztek ugyan a szlovénok, de igazságtalan lenne őket nagyon korholni emiatt, hiszen Szlovákiával és Skóciával sokáig harcban voltak a pótselejtezőért. Más kérdés, hogy végül északi szomszédunk lett a leggyengébb csoportmásodik, így lecsúsztak a rájátszás lehetőségéről.

Ahogyan Bosznia is a hajrában bukott el Görögországgal szemben, pedig messze-messze ez az elmúlt évek legerősebb bosnyák csapata. Azonban a kulcsjátékosok már felülről súrolják a 30-at, így könnyen lehet, hogy 2-3 év múlva zuhanórepülésbe kezd a balkáni csapat.

Meglepő statisztika, de Törökország 1954 óta egy kivételével egyetlen világbajnokságon volt ott, igaz, akkor egy bronzérem összejött Süküréknek. A gyengén sikerült Eb-t követően volt ugyan némi halvány esélyük a továbbjutásra, ám az Izland elleni hazai 0-3 visszalökte őket a valóságba és a negyedik helyre.

Ázsia

Egyértelműen Kína távolmaradása meglepetés, még úgy is, hogy a válogatott mindössze egyetlen vb-n járt, ahol pont és lőtt gól nélkül estek ki. Úgy tűnik, az európai sztárjátékosok beáramlása édeskevés volt ahhoz, hogy kicsit is megélénküljön a futball az országban, ráadásul a keret magja nem is éppen fiatal. Marcelo Lippi sem tudott csodát tenni a Sárkányokkal, bár a kritikák szerint előrébb lépett a válogatott. De úgy tűnik, még mindig nem annyira, hogy egy Üzbegisztánnal vagy Szíriával felvegyék a versenyt.

Afrika

A Fekete kontinensen még javában tartanak a selejtezők, így még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Kamerun felett azonban már kimondták az ítéletet, a Szelídíthetetlen Oroszlánok az Afrika Kupa-győzelmet követően sansztalanok voltak kijutni a vb-re.

Szintén meglepő lenne Elefántcsontpart kiesése, hiszen a gárda zsinórban három vb-re kvalifikálta magát. Kalouék sorsa azonban még saját kezükben van, ha hazai pályán legyőzik Marokkót november 11-én, az repülőjegyet ér nekik.

Észak- és Közép-Amerika

Mondani sem kell, USA kiesése nagyon-nagyon sokkolta a tengerentúli közvéleményt. Azok után, hogy mennyi pénz áramlik az MLS-be, hogy mennyire komolyan veszik a labdarúgást már az országban, kikaptak a tét nélkül játszó, rettentően gyenge Trinidad és Tobago ellen, így pedig 1986 óta az első vb úszott el nekik. Bombameglepetés, ami valószínűleg Bruce Arena állásába kerül majd.

Fotó: nyst.com

Dél-Amerika

Az utolsó kör izgalmai végül Chilének fájtak a legjobban, Alexis Sánchezék a 2010-es és 2014-es csoportból való továbbjutást követően idén tévéből nézhetik a tornát. Hamarosan azonban itt is őrségváltás következik, Arturo Vidal már be is adta "felmondását", de a 2015-ös és '16-os Copa-győztes keret nagy része is már átlépte a 30-at.

Mindent összegezve tehát vannak országok, ahol még a mieinknél is nagyobb a "lincshangulat", ami persze nem segít sokat az elmúlt hónapok gyalázatos teljesítményén. Sebaj, hamarosan kezdődik az Európa-bajnokság, oda pedig úgy tűnik, még ezzel a gyenge kerettel is lesz esélyünk kijutni.

Melyik csapat nyeri a világbajnokságot?
Németország 6.00
Franciaország 6.00
Brazília 7.00
Spanyolország 8.00
Argentína 9.00
Belgium 11.00