Tenisz

Öt repjegy keresi még gazdáját Londonba

Élesedik a helyzet a londoni versenyfutást illetően, egyelőre csak három játékos érezheti biztonságban magát.

Minden idők egyik legfurább mezőnye jöhet össze az év végi ATP világbajnokságon, miután a korábbi évekből jól megszokott szereplők közül Novak Djokovics, Stan Wawrinka, Kei Nisikori és Milos Raonic sem lesz ott Londonban, illetve nagy valószínűséggel Andy Murray sem. Rafa Nadal, Roger Federer és Alexander Zverev várhatja nyugodtan a szezon hátralévő tornáit, nekik ugyanis már biztos helyük van a nagydöntőben. Öt hely azonban még kiadó, melyért nagyon sokan csatáznak.

A héten zajló Sanghaj Masters az egyik legjobban fizető torna ősszel, így a versenyfutás szempontjából kulcsfontosságú, hogy kinek, hogyan sikerül. Dominic Thiem, Grigor Dimitrov és Marin Cilic 3000 pontnál is többet gyűjtött már idén, így ők viszonylag nyugodtan várhatják a hajrát, mögöttük viszont ádáz harc kezd kirajzolódni.

David Goffin parádés formának örvend, Sencsenben és Tokióban egyaránt tornagyőzelmet ünnepelhetett. Nagy kérdés, hogy két hét tenisz után Sanghajra mennyi fizikális és mentális ereje maradt. Ugyan 2740 ponttal jól áll a ranglistán, de egy korai búcsú nagyon nem jönne jól számára. Papíron a formán kívüli Gilles Simont vernie kellene, ugyanakkor a franciának ez az egyik kedvenc ellenfele, Goffin pedig, mint említettük, sokat volt pályán az elmúlt két hétben.

A US Open-elődöntőjével és a Roland Garros-negyeddöntőjében Pablo Carreno-Busta is remek pozícióban van, ám az ázsiai versenyek nem állnak hozzá túl közel, így könnyen lépéshátrányba kerülhet a riválisaival szemben. A pekingi sima első körös veresége után nem vennénk mérget arra, hogy Albert Ramos-Vinolas ellen győzelemmel fog tudni kezdeni Sanghajban. 

Sam Querrey és Kevin Anderson is potenciális esélyes a világbajnokságra. Utóbbinak a US Open-döntővel álomszerűen kezdődött az ősz, ugyanakkor ennyi kevés lesz a londoni repjegyhez. Tokióban betlizett, Sanghajban ezt már nem engedheti meg magának. Márpedig az élete szezonját futó Adrian Mannarino ellen nem számíthat könnyű rajtra, mint ahogyan Querrey sem a japán Yuichi Sugita ellen. 

Tomás Berdych kihagyja Sanghajt, így a múlt héten Pekingben döntőző Nick Kyrgios a következő a sorban. Az aussie srác elképesztően gyengén muzsikált idén a Grand Slam-tornákon, ugyanakkor egy-két Mastersen viszont kijött neki a lépés, ezért vele is számolni kell még. Miután GS-eken képes teljesen motiválatlanul teniszezni, így nagy kérdés, hogy mennyire izgatja az év végi vb-szereplés kiharcolása. Sanghajban tavaly borzasztóan viselkedett, kíváncsian várjuk a kínai közönség mennyire jegyezte ezt meg neki.

   
  1 2
David Goffin-Gilles Simon 1.30 2.85
Albert Ramos-Vinolas-Pablo Carreno-Busta 2.55 1.40
Kevin Anderson-Adrian Mannarino 1.35 2.65
Sam Querrey-Yuichi Sugita 1.35 2.80
Steve Johnson-Nick Kyrgios 3.15 1.25

Mint látható, mind az öt említett játékos favoritként várja a maga a meccsét kedden Sanghajban. Nyugodt szívvel azonban egyikükre sem mernénk fogadni. Talán Goffin továbbjutását mernénk a legbiztosabbra mondani, bízván abban, hogy nem most jön még ki rajta a fáradtság, illetve a londoni versenyfutást illetően rajta a legkisebb a nyomás.