Foci-vb 2018

Durván elcsalták az afrikai vb-selejtezőt

Ghána megóvja az ugandai mérkőzését, igaz, az újrajátszással sem nyernének semmit.

Európához hasonlóan Afrikában is a végjátékához közelednek a világbajnoki selejtezők. Három csoportban még nyitottak a kérdések az utolsó játéknaphoz érkezve, míg Nigéria és Egyiptom már a páholyból figyelheti a további küzdelmeket. Noha az E jelű kvartettből a Fáraóknak már nincs okuk izgulni, a hétvége igen heves indulatokat váltott ki a résztvevőkből. 95. perces gól és durva bírói "hibák" színesítették a kört, amelynek még lesz utóélete.

Fotó: InsideTheGames

Szombaton ugyanis Ghána azért lépett pályára Ugandában, hogy megőrizze szerényke reményeit a továbbjutást illetően. A találkozó végül nem hozott gólt, így Appiah csapatának csak matematikai esélye maradt a továbbjutásra. Ami azonban a 90 perc során történt, az igencsak felkorbácsolta Gyanék indulatait - tegyük hozzá, teljesen jogosan. A Fekete Csillagoktól ugyanis a játékvezető két gólt is elvett, a felvételek tanulsága szerint teljesen alaptalanul. Sajnos a videón csak a második gólról látszik egyértelműen, hogy szabályos volt, az első esetében csak következtetni tudunk a felugró sorfalból, hogy mikor is volt a labda elrúgásának pillanata. A mérkőzést követően a ghánaiak jelezték, megóvják a találkozót.

"A Ghánai Labdarúgó Szövetség már ismertette álláspontját a FIFA-val, panasszal élünk Bennett játékvezető, valamint Adelaide és Marie asszisztensek ténykedése kapcsán. A sípmester és a segítői a televíziós visszajátszások alapján egy teljesen szabályos gólt vettek el tőlünk a 93. percben. Emellett a második félidőben egy büntetőt nem kapott meg csapatunk, amikor Frank Acheampongot a földre vitték a tizenhatoson belül.

Ezek az ítéletek és súlyos tévedések nem hagytak más választást számunkra, panasszal kell élnünk a ténykedés miatt" - áll a hivatalos közleményben.

Vasárnap aztán kiderült, hogy felesleges Ghánának igazán kardoskodnia az újrajátszás mellett, hiszen egy győzelemmel is csak 8 pontjuk lenne, ami ahhoz elég ugyan, hogy Ugandát megelőzzék, de Egyiptom már világbajnoki résztvevőnek számít, miután a Fáraók Mohamed Szalah vezetésével 2-1-re legyőzték Kongót.

Ez utóbbi találkozó is megér egy misét, hiszen a liverpooli klasszis a 63. percben vezetést szerzett Egyiptomnak, amit a 87. percben egalizáltak a tét nélkül játszó kongóiak. A 93. percben aztán jött az örömünnep, a játékvezető büntetőt ítélt Egyiptomnak, amit Szalah gólra is váltott. Érdemes egyébként megnézni a videót, a Fáraók már az ítéletnek is úgy örültek, mintha megnyerték volna a vb-t.

A világbajnoki selejtezők Afrikában november elején zárulnak csak. Egyiptom és Nigéria mellett vélhetően Tunézia, Szenegál és Marokkó kvalifikálja magát a tornára.